Megakadályozható az emlőrák kiújulása

Megakadályozható az emlőrák kiújulása

Egy svájci kutatócsoport véleménye szerint az emlőrák kiújulásának hátterében a különböző kezeléseket is túlélő tumorsejtek módosult zsírsavanyagcseréje lehetséges. Ennek gátlásával a kiújulási hajlam megfékezhető.

A rosszindulatú daganatok nagy része már kezelhető és időben történő beavatkozással hosszú túlélés várható. Az emlőrák esetében – amennyiben nem a legagresszívebb tripla negatív formákról van szó –, akár 80-90%-os 5 és 10 éves túlélés is várható. A vezető halálok azonban ebben a tumorféleségben is a betegség kiújulása, melyet azok a lokális vagy szétterjedt rákos sejtek indítanak be, amelyek képesek a kiterjedt kezeléseknek ellenállni és észrevétleneknek maradni a szervezetben. Ezek egy adott időpontban aktiválódnak és ekkor kiújult betegségről beszélhetünk.

Egy kutatás során in vitro és in vivo (egérkísérleti modelleken) vizsgálták az alvó tumorsejtek potenciális aktiválódási mechanizmusait. Vizsgálat során két egérmodell kombinációját alkalmazták, az onkogén általi tumoraktiváció és az onkogén inaktivációt túlélő tumorsejtek hatásainak elemzésére. Utóbbi sejtek esetében ugyanis valamiért elvész az eredeti állapot visszaállításának képessége. A kutatók úgy gondolják, hogy ennek hátterében a megváltozott energia metabolizmusa lehetséges.

A svájci kutatócsoportnak sikerült igazolnia, hogy a visszamaradó emlőrákos sejtek mind a normál hámsejtektől, mind a primer tumor sejtjeitől eltérnek: a túlélő sejtekben bekövetkező változások megváltozott zsíranyagcseréhez és palmitinsav oxidációhoz, valamint a reaktív oxigénspeciesek (ROS) emelkedett szintjéhez vezetnek. Ezek a módosulások teszik lehetővé egyes sejtek hosszú távú életben maradását, melyekben a fokozott oxidatív DNS károsodás az emlő sejtjeinek hormonhatásra bekövetkező térfogat-változásai során szomatikus mutációk felhalmozódásához vezethet. A tanulmány folyamán felfedezték, hogy többek között a túlélő sejtek zsírsavszintézisének gátlásával a ROS-szintek csökkenthetők és a DNS-károsodások mennyisége is mérsékelhető.


A  kutatás – mely szerint a megváltozott energia metabolizmus állhat a rosszindulatú daganatok terjedésének és kiújulásának hátterében – igen fontos útvonalat nyithat meg a tumorok kezelésében, jelentősen növelve a terápiák sikerességét. Ehhez természetesen még számos kísérleti és klinikai tanulmány általi megerősítésre van szükség. (Forrás: The Journal of Clinical Investigation, otszonline.hu: Dr. V-K. O.)

Hívás: +36-1-786-3045


 

Comments for this post are closed.

Légzésfunkciós vizsgálat másnéven spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat funkciója Invazív eljárás, amely a légzés minőségének, a tüdő térfogatának, gázcseréjének …

A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek a korai fázisban még tünetmentesek. A később jelentkező …

A méhnyakrák tünetei – vannak-e korai figyelmeztető jelek?

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák …

Új élet születik!

Az egyik legnagyobb élmény egy leendő édesanya életében amikor reggel végre megjelenik az a várva várt második …

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

A prosztatarák nem válogat!

Ben Stiller filmszínész-rendező most először beszélt arról, hogy a prosztatarák különösen agresszív verzióját …