Melanoma helyett rendszeres bőrvédelem

Melanoma helyett rendszeres bőrvédelem

Dr. Sápy Mónika bőrgyógyász főorvos a Nap káros sugarairól és az emiatt kialakuló súlyos bőrbetegségről, a melanomáról beszélt a Reggeli műsorában.

WHO adatok szerint évente 2-3 millió embernél alakul ki veszélyes bőrrák: ennek egyik változata, a melanoma. Előfordulási gyakorisága egyre nő. Hazánkban évente 1000-1500 új beteget regisztrálnak és sajnos egyre gyakrabban fiatalokat és gyerekeket is érint ez a betegség.

borvedelem
A melanoma malignum kialakulása közvetlen összefüggésbe hozható a napfény UVB sugárzásával.

A melanoma malignum kialakulása közvetlen összefüggésbe hozható a napfény UVB sugárzásával, illetve a nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságoknak (a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma), emellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében.

Rákos elváltozások a bőr sejtjeiben is kialakulhatnak, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb valószínűséggel. A festéksejtekből kiinduló melanoma évről-évre elterjedtebb betegségnek számít, a diagnosztizált esetek száma minden egyes esztendőben 3%-kal növekszik.

A jelenlegi állapot komolyságát jelzi, hogy bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett. Mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség, és amennyiben a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, pozitív irányú változás a jövőben sem várható.

A rendszeres ellenőrzés fontossága

anyajegyszuresA melanoma áttétképzési képessége miatt az életet közvetlenül veszélyezteti, korai felismerésével azonban teljes gyógyulás várható. Ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük az anyajegyeinket: lehetőleg nyár elején és végén is, hogy a legkisebb elváltozásnál lehetőség legyen a beavatkozásra.

Az anyajegyek vizsgálata dermatoscoppal történik, mely az anyajegyek fontos klinikai jegyeinek (alak, széli rész, szín, átmérő ) leírását szolgálja. Ez segíti eldönteni a vizsgált anyajegy további sorsát, mely szükség esetén lehet a hagyományos sebészi módszerrel végzett eltávolítás, kiegészítve szövettani vizsgálattal.

Mire ügyeljen a szülő, ha nap elleni védelemről van szó?

d-vitamin_gyerek_3
A gyermekeken mindig legyen pamut ruha.

Különösen a kisbabákra és a 6 év alatti gyerekekre kell jobban odafigyelni, mert nagyon érzékeny a bőrük. A gyermekeken mindig legyen pamut ruha, sapka, napszemüveg és természetesen ajánlott UVA és UVB szűrőt is tartalmazó fényvédő készítmények használata. A melanoma gyanúja fennáll minden esetben, amikor hirtelen növekedést, színbeli változást, szabálytalan, nem éles széli határ kialakulását, hámlást, kifekélyesedést, vérzést ill. viszketést és környéki gyulladásos jelet tapasztalunk.

Csecsemőknél nagyon fontos, hogy direkt napfényhatás nem érheti őket, illetve napégés esetén késedelem nélkül szakorvoshoz kell fordulni.

Forrás: napidoktor.hu

Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …