A melanoma vizsgálat életet menthet!

A melanoma vizsgálat életet menthet!

A melanoma a bőr felső hámrétegén kialakuló daganat, ami a mélyebb rétegekbe terjedve egyéb rákos megbetegedésekhez, távoli áttétek kialakulásához is vezethet. Nem figyelni kell tehát az elváltozásokat, hanem megmutatni a bőrgyógyásznak

A melanoma hivatalos nevén melanoma malignum, leggyakrabban az anyajegyeket is alkotó bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki. A különböző káros behatásoknak köszönhetően – UV sugárzás, genetikai eltérések, hajlam, szabálytalanul alakuló anyajegy – egy sejt meghibásodik és korlátlanul, megállíthatatlanul osztódni kezd. Ezzel elkezdődik a melanóma növekedése.

A melanoma minden esetben a felső hámrétegen alakul ki, ahol még nincsenek erek. Ennek köszönhető, hogy a melanoma korai felfedezése megakadályozza az áttétek képződését. A korai stádiumban műtéti úton eltávolított elváltozás teljes gyógyulást jelent.

A melanoma mélyebbre terjedéséből alakulhatnak ki az egyéb daganatok. Ennek oka, hogy a nyirok és vérrendszerbe került meghibásodott sejtek szétterjednek. Áttétnek nevezzük az olyan daganatos sejteket, amelyek a kiindulási daganattól leszakadva az erek útján tovább terjednek, és más szervekbe kerülve rákos elváltozásokat okoznak.

A melanoma mélységi növekedését két számmal fejezzük ki a gyakorlatban: ezek a Clark és Breslow értékek. Clark érék I és V között nevezett meg mélységi szinteket. Az I-es a hámrétegen kialakult elváltozást jelzi, míg a többi a bőr egyre mélyebb rétegeiben kialakuló sejtburjánzást jelöli. A Breslow értéket mm-ben fejezzük ki: a hám egy pontjától a melanoma legmélyebb sejtjéig terjedő távolságot értjük rajta. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a helyzet.

Rendszeresség és alaposság

Ha valami tehát növekszik, szabálytalanná válik a bőrünkön nem érdemes hetekig figyelni a változását, jobb inkább  orvoshoz fordulni és hozzáértő segítséget kérni. Rosszabb esetben észre sem vesszük magunkon az apróbb elváltozásokat és mire orvoshoz kerülünk már késő.

FONTOS! Nem mindenki hajlamos ugyan olyan mértékben a melanoma kialakulására. Vannak bizonyos tényezők, amit növelik a kialakulás kockázatát.

Ilyen lehet a:

– világos (szőke, vörös) haj
– világos (kék, zöld) szem
– világos bőr (könnyen kipirul és megég)
– megszokottnál több, szabálytalanabb anyajegy
– szolárium és nap okozta égések
– családban előfordult hasonló betegség
– már megállapított, de gyógyult melanoma

Online bejelentkezés


Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …