Mi az a bőrallergia?

Mi az a bőrallergia?

Elsőként ejtsünk pár szót a bőrről. Tudta Ön, hogy bőrünk a legnagyobb szervünk? Ezen szervünk fő funkciója, hogy megvédje szervezetünket a környezetet szennyező anyagoktól, a kórokozóktól és a kiszáradástól. Ezt a feladatot a legfelső rétege (szaruréteg) és a savköpeny látja el. Ez utóbbi esetében fontos a pH-érték, melynek normál helyzetben 5,5 a mértéke. Feltehetően abban az esetben jelentkezik a bőrallergia, ha valami zavar támad a védelmi funkció betöltésében. A bőr normál esetben is érzékenyen reagál a szervezeten kívül és belül zajló történésekre. Bőrallergia esetén viszont a bőr áttetszőbbé válik, és fokozottabban átengedi az ingerlő anyagokat, amelyek rendes körülménye között nem jutnának be. Az ilyen allergiával küszködők hámrétege nagyon érzékenyen reagál a környezeti tényezőkre, így akár a napsütésre, kozmetikumokra, textil színezőanyagokra, sőt még a fűtött szoba hőmérsékletére is. Két gyakori csoportja különböztethető meg: a csalánkiütés és az ekcéma.

A bőrallergia tipikus panaszai:

  • bőrviszketés
  • bőrégés
  • bizsergés
  • bőrfeszülés
  • bőrpír és a bőr lehámlása.

Mint más allergiánál, ily módon a bőrallergia esetében is a tünetek és azok súlyossága személyenként eltérő lehet. Rendszerint a bőrallergia nem okoz életminőségbeli romlást, de súlyos esetekben jelentős mérték korlátozhatja azt. Ezek mellett azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az érzékeny bőr nemcsak a bőrallergia, hanem más betegségek árulkodó jelei is lehetnek. pl.: vese- és cukorbetegség.

Hogyan kezelhető a bőrallergia?

Mint az ételallergia és más allergiás megbetegedés esetén, a bőrallergia kezelése során is elsődleges és legfontosabb teendő az azonosított allergén eltávolítása. Tehát próbáljuk elkerülni amennyire lehetséges, az irritációt kiváltó anyagokat és környezeti hatásokat. Ha ezek mellőzése teljes mértékben nem lehetséges, vagy már a bőrallergia fennáll, akkor rendszerint az orvos antihisztamin gyógyszereket, szteroid tartalmú krémet, vagy mosakodókrémet ír fel a páciensnek.

Ne felejtse el, hogy a helyes, egészséges étrend nagyban segíthet az allergiás betegek állapotának és hangulatának javításában! Hiszen talán nem mindenki tudja, de vannak olyan tápanyagokat tartalmazó ételek, amelyek segítik az immunrendszer erősítését, valamint a légzőszervi- és szájüregi fertőzések legyőzését. Ennek kapcsán például megemlíthetjük a mediterrán konyha ételeit, melyeknek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma. Ez utóbbiak védik meg a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket eredményezhet. (Forrás: meregtelenitokura.info)

Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …