Mi is az a depresszió?

Mi is az a depresszió?

Hazánkban egyes felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved valamilyen depresszióformában. Hozzávetőlegesen a felük enyhe depresszióban, negyedük középsúlyos, negyedük súlyos depresszióban szenved.

Kísérőjelenségei lehet az állandó szomorúság, az érdeklődés csökkenése, a reményvesztettség érzése. Jellemző a hangulati és érzelmi élet zavara, a gondolkodás lassulása és az aktivitás csökkenése is. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése is kíséri. Ezek a tünetek átmenetileg fordulnak elő mindenkinél. Az állapot akkortól lesz kóros és akkortól tekinthető betegségnek, ha a panaszok több, mint 2 hétig tartósan fennállnak.

A depresszív tüneteket elhelyezhetjük egy súlyossági skálán is. Enyhébb stádiumban tartós rossz közérzet, fáradtság, kedvetlenség, irritált állapot jellemző. Ilyenkor a munkáját, kötelezettségeit még eltudja látni, csak sokkal nagyobb erőfeszítéssel. Nem képes feltöltődni, nem tudja örömét lelni kapcsolataiban, mely miatt bűntudata van. Mély depresszió esetén már a munkavégzés nem megy, a beteg inaktív. A skála másik végén a súlyos téveseszmékkel, hallucinácókkal is járó pszichotikus depresszív állapot áll. A depresszív betegség jellemzője, hogy az illető segítség nélkül nem képes rajta változtatni. Éppen ez különbözteti meg attól az állapottól, mikor pihenéssel, életmódváltással, vagy a problémákhoz való más hozzáállással képesek vagyunk kilábalni a mélypontról.

Depressziós betegnek hiába mondják, hogy szedd össze magadat, pihenjél, kapcsolódj ki a hétvégén. Hiába szerveznek neki jó programokat vagy veszik körül olyan emberek akik szeretik, mégsem oldódik a szorongás, a tehetetlenség, az erőtlenség. Ezért társul gyakran még bűntudat vagy düh a depresszió mellé. Magát vádolja, mert nem képes rendbe jönni, és dühös a környezetére, mert az nem érti meg az állapotát.

Depressziót előidéző tényezők

  • Személyiségzavar
  • Önértékelési problémák
  • Különböző betegségek
  • Alkohol, kábítószer használat
  • Folyamatos stressz
  • Hormonális problémák

Honnan tudja, hogy depressziós?

Állandó fáradság egy gyakori tünete a depressziónak az egyén annyira fáradt, hogy nem akar fel kelni reggelente az ágyból. Súlyos esetben képtelen is felkelni. Állandóan sötétben negatívan látja a jövő képét. A halállal kapcsolatos gondolatok nem ritkák.  Dekoncentráltság tükrözi nem tud megfelelően gondolkodni , döntések meghozatalára képtelen vagy nagyon nehezen képes.

Az egyén önbizalma , önértékelése szintje nagyon alacsony. Korábbi aktív szexuális élete drámaian lecsökken Állandó szomorúság, önvádaskodás, rossz hangulat és alvászavar jellemzi a napjait.

Kezelés

Pszichoterápiával illetve gyógyszeres kezelés segítségével történik. Az újfajta gyógyszerek mellékhatása tolerálható. Mint minden pszichés betegségnél, a kezelési tervet egyénileg határozza meg a szakorvos. A depresszív tünetek hossza változó, jellemzően azonban a legrövidebb esetekben is hetekig fennáll. Kezelés nélkül előfordulnak azonban hónapokig, sőt évekig tartó depresszív állapotok. Komolyabb depresszív tünetek mellett mindig javasoljuk a gyógyszeres kezelést a gyors kimozdulás érdekében. Hosszabb távon fontos lehet valamely pszichoterápiás módszer alkalmazása. A depresszióra vagy mániás állapotra hajlamos embereket gyakran jellegzetes személyiség és gondolkodás jegyek jellemzik, melyeken pszichoterápiás kezelés változtathat.

Amennyiben depresszió gyötri forduljon mihamarabb szakemberhez, ne engedje, hogy az elviselhetetlen tünetei és szorongásai az életének a megrontója legyen!


Online bejelentkezés felnőtteknek


Comments for this post are closed.

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik – 5 egyszerű módszer ami segít

Az alváshiány gyakori oka, hogy anyagi gondokon feszülünk. A szundi nem helyettesíti a alvást, de rövid távon segíthet …

Téli alvás – nehéz álom

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként …

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …