Mi is az a depresszió?

Mi is az a depresszió?

Hazánkban egyes felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved valamilyen depresszióformában. Hozzávetőlegesen a felük enyhe depresszióban, negyedük középsúlyos, negyedük súlyos depresszióban szenved.

Kísérőjelenségei lehet az állandó szomorúság, az érdeklődés csökkenése, a reményvesztettség érzése. Jellemző a hangulati és érzelmi élet zavara, a gondolkodás lassulása és az aktivitás csökkenése is. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése is kíséri. Ezek a tünetek átmenetileg fordulnak elő mindenkinél. Az állapot akkortól lesz kóros és akkortól tekinthető betegségnek, ha a panaszok több, mint 2 hétig tartósan fennállnak.

A depresszív tüneteket elhelyezhetjük egy súlyossági skálán is. Enyhébb stádiumban tartós rossz közérzet, fáradtság, kedvetlenség, irritált állapot jellemző. Ilyenkor a munkáját, kötelezettségeit még eltudja látni, csak sokkal nagyobb erőfeszítéssel. Nem képes feltöltődni, nem tudja örömét lelni kapcsolataiban, mely miatt bűntudata van. Mély depresszió esetén már a munkavégzés nem megy, a beteg inaktív. A skála másik végén a súlyos téveseszmékkel, hallucinácókkal is járó pszichotikus depresszív állapot áll. A depresszív betegség jellemzője, hogy az illető segítség nélkül nem képes rajta változtatni. Éppen ez különbözteti meg attól az állapottól, mikor pihenéssel, életmódváltással, vagy a problémákhoz való más hozzáállással képesek vagyunk kilábalni a mélypontról.

Depressziós betegnek hiába mondják, hogy szedd össze magadat, pihenjél, kapcsolódj ki a hétvégén. Hiába szerveznek neki jó programokat vagy veszik körül olyan emberek akik szeretik, mégsem oldódik a szorongás, a tehetetlenség, az erőtlenség. Ezért társul gyakran még bűntudat vagy düh a depresszió mellé. Magát vádolja, mert nem képes rendbe jönni, és dühös a környezetére, mert az nem érti meg az állapotát.

Depressziót előidéző tényezők

  • Személyiségzavar
  • Önértékelési problémák
  • Különböző betegségek
  • Alkohol, kábítószer használat
  • Folyamatos stressz
  • Hormonális problémák

Honnan tudja, hogy depressziós?

Állandó fáradság egy gyakori tünete a depressziónak az egyén annyira fáradt, hogy nem akar fel kelni reggelente az ágyból. Súlyos esetben képtelen is felkelni. Állandóan sötétben negatívan látja a jövő képét. A halállal kapcsolatos gondolatok nem ritkák.  Dekoncentráltság tükrözi nem tud megfelelően gondolkodni , döntések meghozatalára képtelen vagy nagyon nehezen képes.

Az egyén önbizalma , önértékelése szintje nagyon alacsony. Korábbi aktív szexuális élete drámaian lecsökken Állandó szomorúság, önvádaskodás, rossz hangulat és alvászavar jellemzi a napjait.

Kezelés

Pszichoterápiával illetve gyógyszeres kezelés segítségével történik. Az újfajta gyógyszerek mellékhatása tolerálható. Mint minden pszichés betegségnél, a kezelési tervet egyénileg határozza meg a szakorvos. A depresszív tünetek hossza változó, jellemzően azonban a legrövidebb esetekben is hetekig fennáll. Kezelés nélkül előfordulnak azonban hónapokig, sőt évekig tartó depresszív állapotok. Komolyabb depresszív tünetek mellett mindig javasoljuk a gyógyszeres kezelést a gyors kimozdulás érdekében. Hosszabb távon fontos lehet valamely pszichoterápiás módszer alkalmazása. A depresszióra vagy mániás állapotra hajlamos embereket gyakran jellegzetes személyiség és gondolkodás jegyek jellemzik, melyeken pszichoterápiás kezelés változtathat.

Amennyiben depresszió gyötri forduljon mihamarabb szakemberhez, ne engedje, hogy az elviselhetetlen tünetei és szorongásai az életének a megrontója legyen!


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …