Mi is az az aranyér?

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken alapul, amelyek előkészítése, maga a beavatkozás és az utóhatások is sokkal kevésbé kellemetlenek, mint a műtét.


Mi is az az aranyér?

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Az a feladata, hogy az erekkel és idegekkel párnázott úgynevezett aranyérpárna biztosítsa a szabályos végbélműködést, széklettartást, -ürítést. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, aranyeres betegségről beszélünk. Lehet belső aranyér és külső aranyér.

Aranyér kialakulása.

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és végbéldaganat (rák) miatt. A felnőtt lakosság harmada tapasztalta már az aranyér tüneteit.
Ezek a vastagbél-, és a végbéldaganat figyelmeztető jelei

Az aranyér fajtái

A belső aranyér a végbél belső falában található, és nem érezhető, általában fájdalommentes, és csak a székletürítéssel járó vérzés utal rá. Azonban lehet előreesett, így kitüremkedhet a végbélnyíláson. A külső aranyér a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található. Székletürítés során viszkethet, fájhat, vérezhet. Vérrögösödés a külső aranyérben akkor alakul ki, mikor a vénában vérrögök jelentkeznek, jelentős fájdalmat okozva. A külső aranyeres fájdalom, kitüremkedés, a vérrög felszívódásával meggyógyulhat, de be is gyulladhat, ki is fekélyesedhet.

Az aranyér tünetei :

Az aranyérpárna kitágulása miatt:
– fájdalom,
– elődomborodás,
– a nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás,
– viszketés,
– gyulladás,
– az érfal és az azt fedő nyálkahártya elvékonyodásával, megpattanásával a nyomás időszakos
emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki.

Az aranyér a végbélbe kiszorulva kizáródhat, kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.
Az aranyérnek tulajdonított panaszokat sokszor más végbélbetegségek okozzák,mint pl. a végbélrepedés, a különböző gyulladások. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása – akár gyógyszeresen, akár sebészileg – a beteg panaszait nem szüntetik meg, sőt fokozhatják is azokat. Ezért is fontos a probléma okának szakszerű felderítése, a teljes proktológiai szakvizsgálat. Az aranyér egyik tünete a fájdalmas székletürítés.

Aranyér diagnózisa: mit fog kérdezni a proktológus?

A konzultáció a páciens kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani lehet:
– Rendszeres-e a széklete?
– Véres széklete volt-e már?
– Fájdalma székeléskor előfordult-e?
– Duzzanatot, csomót tapint-e?
– Viszketést, váladékozást, fogyást észlelt-e?
– Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg?
– Panaszaival vizsgálták-e már korábban?
– Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége?
– Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Aranyér kivizsgálása, diagnózis

A proktológiai vizsgálat persze, nem torokvizsgálat, de nem is elviselhetetlenül kellemetlen és a szemérmet sem bántja, hiszen bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik. Az orvos először is megnézi a végbéltájéki bőrterületet és a bőrkinövés, végbélrepedés, végbélsipoly, tályog, polip (jó-) vagy rosszindulatú daganat nyomait keresi. Ezután következik az ujjal való végbélvizsgálat, hogy kiderüljön, mennyire érzékeny a végbél, milyen a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén további vizsgálatot nem végeznek. A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, ekkor lehet a normál érpárnázottságot, illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Aranyér megelőzése, amit jobb előbb elkezdeni. Az aranyeres panaszok és az aranyérbetegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet: a nővényi rostban, folyadékban gazdag diéta (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), mely laza, lágy székletet okoz, rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), a túlsúly csökkentése, az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása.

(Forrás: EgészségKalauz)

 


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

Angiológiai vizsgálat fontossága!

Az angiológia, azaz az érbelgyógyászat, az erekkel és az azokkal kapcsolatos patológiás elváltozásokkal foglalkozik. …

Ki mondta, hogy az élet nem lehet hosszabb?

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda testi és szellemi jólétünkre . A 3 D orvosi térdiagnosztikai egészségfelmérés …

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás, a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve. A kötőhártya …

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, …

Az aranyérbetegség tünetei

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a …

SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat!

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek …