Mi okozhat erős menstruációt?

Mi okozhat erős menstruációt?

Ha a menstruációk hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okairól, kezelési lehetőségeiről dr. Demjén László nőgyógyász beszélt.

Jellemző tünetek

eros verzes
Az első lépés a rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálat és a teljes vérkép vizsgálata. Ha ez alapján kiderül, hogy menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát.

Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés – menorrhagia – hátterében álló okok lehetnek nagyon súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet az erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. Az alábbi tünetek utalnak menorrhagiára: hosszabb, 7–9 napos menzesz, 21 naposnál rövidebb ciklus, átázás miatt óránként cserélt betét, vérrögök, rosszullét, két menstruáció között jelentkező vérzés és/illetve együttlét után jelentkező vérzés.

Ez állhat a háttérben

Az esetek egy részének hátterében a méhnyálkahártya megvastagodása állhat, amely az ösztrogén hormon hatására jön létre. Ok lehet a mióma is, amely egy jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás, de a méhen belüli fogamzásgátló eszköz is lehet a probléma kiváltója. Emellett az endometriózis is – amelynek következtében a méhnyálkahártya-szigetek nemcsak méhen belül, hanem a méhen kívül is előfordulnak – okozhat két menstruáció között fellépő vérzést. Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők a háttérben. Sajnos sokszor nehéz megtalálni a kiváltó okot.

Vizsgálat és kezelés

Az első lépés a rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálat és a teljes vérkép vizsgálata. Ha ez alapján kiderül, hogy menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés is.

A menorrhagia gyógyításában nagy szerepet játszanak a nem szteroid gyulladásgátlók és a progesztogének is. A leggyakoribb terápiás beavatkozás mégis a nőgyógyászati küret, ennek segítségével megállítható a vérzés, a szövettani vizsgálaton pedig kiderülhet, hogy mi áll a háttérben. 40 éves kor felett, ha a tervezett gyermekek már világra jöttek, és ha egyéb eljárások nem vezetnek eredményre, a méh eltávolítása is szóba kerülhet.


Online bejelentkezés felnőtteknek
Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …