Mi okozhat erős menstruációt?

Mi okozhat erős menstruációt?

Ha a menstruációk hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okairól, kezelési lehetőségeiről dr. Demjén László nőgyógyász beszélt.

Jellemző tünetek

eros verzes
Az első lépés a rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálat és a teljes vérkép vizsgálata. Ha ez alapján kiderül, hogy menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát.

Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés – menorrhagia – hátterében álló okok lehetnek nagyon súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet az erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. Az alábbi tünetek utalnak menorrhagiára: hosszabb, 7–9 napos menzesz, 21 naposnál rövidebb ciklus, átázás miatt óránként cserélt betét, vérrögök, rosszullét, két menstruáció között jelentkező vérzés és/illetve együttlét után jelentkező vérzés.

Ez állhat a háttérben

Az esetek egy részének hátterében a méhnyálkahártya megvastagodása állhat, amely az ösztrogén hormon hatására jön létre. Ok lehet a mióma is, amely egy jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás, de a méhen belüli fogamzásgátló eszköz is lehet a probléma kiváltója. Emellett az endometriózis is – amelynek következtében a méhnyálkahártya-szigetek nemcsak méhen belül, hanem a méhen kívül is előfordulnak – okozhat két menstruáció között fellépő vérzést. Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők a háttérben. Sajnos sokszor nehéz megtalálni a kiváltó okot.

Vizsgálat és kezelés

Az első lépés a rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálat és a teljes vérkép vizsgálata. Ha ez alapján kiderül, hogy menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés is.

A menorrhagia gyógyításában nagy szerepet játszanak a nem szteroid gyulladásgátlók és a progesztogének is. A leggyakoribb terápiás beavatkozás mégis a nőgyógyászati küret, ennek segítségével megállítható a vérzés, a szövettani vizsgálaton pedig kiderülhet, hogy mi áll a háttérben. 40 éves kor felett, ha a tervezett gyermekek már világra jöttek, és ha egyéb eljárások nem vezetnek eredményre, a méh eltávolítása is szóba kerülhet.

Blikk-információ

Bejelentkezés

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.
Comments for this post are closed.

Miért forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek leginkább a pajzsmirigy mellékpajzsmirigyek mellékvese és a hasnyálmirigy …

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …