Mi okozhat erős menstruációt?

Mi okozhat erős menstruációt?

Ha a menstruációk hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus vérszegénységhez vezethet.

Jellemző tünetek

Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés – menorrhagia – hátterében álló okok lehetnek nagyon súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet az erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. Az alábbi tünetek utalnak menorrhagiára: hosszabb, 7–9 napos menzesz, 21 naposnál rövidebb ciklus, átázás miatt óránként cserélt betét, vérrögök, rosszullét, két menstruáció között jelentkező vérzés és/illetve együttlét után jelentkező vérzés.

Ez állhat a háttérben

Az esetek egy részének hátterében a méhnyálkahártya megvastagodása állhat, amely az ösztrogén hormon hatására jön létre. Ok lehet a mióma is, amely egy jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás, de a méhen belüli fogamzásgátló eszköz is lehet a probléma kiváltója. Emellett az endometriózis is – amelynek következtében a méhnyálkahártya-szigetek nemcsak méhen belül, hanem a méhen kívül is előfordulnak – okozhat két menstruáció között fellépő vérzést. Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők a háttérben. Sajnos sokszor nehéz megtalálni a kiváltó okot.

Vizsgálat és kezelés

Az első lépés a rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálat és a teljes vérkép vizsgálata. Ha ez alapján kiderül, hogy menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés is.

A menorrhagia gyógyításában nagy szerepet játszanak a nem szteroid gyulladásgátlók és a progesztogének is. A leggyakoribb terápiás beavatkozás mégis a nőgyógyászati küret, ennek segítségével megállítható a vérzés, a szövettani vizsgálaton pedig kiderülhet, hogy mi áll a háttérben. 40 éves kor felett, ha a tervezett gyermekek már világra jöttek, és ha egyéb eljárások nem vezetnek eredményre, a méh eltávolítása is szóba kerülhet.


Online bejelentkezés felnőtteknek
Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …