Mit kezdjünk az alacsony vérnyomással?

Szív

Mit kezdjünk az alacsony vérnyomással?

Alapvetően nem kezelik betegségként az alacsony vérnyomást – kell tenni ellene, főleg, hogy szervi elégtelenség tünete is lehet.

A magas vérnyomás miatt szoktak inkább aggódni az orvosok – az alacsony vérnyomás nem tekinthető betegségnek. Nem olyan veszélyes, mint a magas vérnyomás – de járhat számos kellemetlenséggel és problémával. Alacsony a vérnyomás, ha a felső értéke 100 Hgmm alá esik.

magasvernyomas

Az alacsony vérnyomás azzal jár, hogy az illető könnyen elszédül,elájul, nem tud koncentrálni, gyakran fázik, káprázik a szeme, látászavara van, kábult. Gyakran émelyeg, izzad, sápadt és hidegek a végtagjai. Alapvetően nincs károsító hatással az alacsony vérnyomás, de jogosan zavarhatja az abban szenvedőt csupán csak az egyik tünet is.  Amennyiben ez így van, forduljon orvoshoz.

Nem kell összekeverni a tartósan alacsony vérnyomást azzal, ha az illetőnél például helyzetváltozatás miatt lép fel vérnyomásesés. Ha ugyanis fekvés után felállunk, a mért nyugalmi értékhez képest a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel, a “per” érték vagy úgynevezett diasztolés vérnyomás minimum 10 Hgmm-rel alacsonyabb lesz.

A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalkori „betegség”. A helyzetváltoztatáskor jelentkező, úgynevezett orthostaticus (függőleges) hypotonia azonban a 65 évnél idősebbek egy részénél figyelhető meg.

Sok esetben nem lehet megállapítani, mi okozza az alacsony vérnyomást. Ha az első esetről, ún. primer formáról van szó, az is lehet, hogy a családban a felmenőknél is megfigyelhető a betegség, tehát halmozódik. Legjellemzőbb a fiatal és vékony nőknél. Az alacsony vérnyomás előfordulását fokozhatja, ha az illető nem sokat mozog, nem sportol, illetve stresszes.

Más esetekben azonban van oka a betegségnek: sokszor hormonális-, vagy szív eredetű a probléma. A betegnek agyalapi mirigy-elégtelensége, pajzsmirigy-alulműködése, vagy mellékvese-elégtelensége is lehet. A szívelégtelenség, szívritmus-zavarok ugyancsak okozhatnak alacsony vérnyomást. Oka lehet fertőzés, esetleg mérgezés is. Cukorbetegeknél is gyakori a betegség.

Egyes gyógyszerek szintén alacsony vérnyomást eredményezhetnek: vízhajtók, a szívproblémákra szedett gyógyszerek, lelki eredetű problémákra szedett tabletták (pszichiátriai gyógyszerek), de természetesen a vérnyomáscsökkentők is. Ha valakinek súlyos visszértágulata van, vagy trombózison esett át, ugyancsak alacsony vérnyomással számolhat.


Kezelés

Amennyiben szükség van az alacsony vérnyomás kezelésére, és ismerjük a betegség kiváltó okát, az okot kell kizárni, és a probléma is megoldódik. Otthoni praktikákkal, így a méz-, a nyers tojássárgája illetve ugyancsak nyers zabkása fogyasztásával emelhetjük a vérnyomást.

Segít, ha – ellentétben azokkal, akik magas vérnyomással küzdenek – több sót és folyadékot fogyaszt az ember. Akár 3 liter vizet is naponta. A betegek ne egyenek az étkezések alkalmával túl sokat. A több sóval a nátriumbevitel is emelkedik, amelynek a szokásos adagnál 5-10 milligrammal többnek kell lennie alacsony vérnyomás esetén. Az alkoholt kerüljük!

Sportoljon a beteg, az mindig segít; a tünetek akár meg is szűnhetnek. Reggelente csak óvatosan keljen ki az ágyból, először üljön egy kicsit, csak aztán álljon fel.  A reggeli torna – akár néhány perces is – segíthet a vérnyomás emelésében. Szaunázni ajánlott, de a hideg vizes váltózuhany is segíthet. Amennyiben hosszú ideje ágyban fekvő betegről van szó, megelőzhető az alacsony vérnyomás, ha minden nap felültetik egy kicsit.

A természetes gyógymódok közül ajánlható alacsony vérnyomás kezelésére a borsmenta, a rozmaring. Hatásuk együtt különösen jó: ötven grammot keverjünk össze mindkettőből a gyógyteához. Napi kétszer érdemes kortyolgatni. A rozmaringból készült tea magában is alkalmas az alacsony vérnyomás kezelésére, ezt inkább reggel igyuk. Majorannából is főzhetünk teát a betegségre – szintén a reggeli órákban érdemes inni.

A borsmenta és a rozmaring illóolajként is alkalmazható, akárcsak a kámfor vagy a kakukkfű: párologtatva vagy fürdővízbe téve használjuk.

 

Forrás: napidoktor.hu

Bejelentkezés

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek …

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az elterjedt vélekedés szerint minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz. …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Alvást segítő okos alkalmazások – E-egészség a mindennapokban

Nagy elmaradásai vannak a hazai egészségügynek a new média eszközök gyógyításban való felhasználása területein. …

Nemi herpesz – Megelőzés vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …

Veszélyes szúnyogok Magyarországon

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai …