Mi a szép bőr titka?

Mi a szép bőr titka?

Az emésztőrendszerünk és a bőrünk között igen szoros az összefüggés. Azok a dolgok, amelyek a bőrünket irritálják, az emésztőszerveknek sem tesznek jót. Ami kiütést, bőrpírt, gyulladást, ekcémát vagy bármilyen bőrbetegséget okoz, az jó eséllyel ugyanazt teszi az egész szervezettel. A vastagbél a testben található legnagyobb belső szerv, feladata a táplálék, a tápanyagok és a víz felszívása. A bőr feladata is hasonló, kiválasztja a salakanyagokat, rajta keresztül levegőzik a test. Az izzadás például nemcsak arra jó, hogy a test hőmérsékletét szabályozza, hanem kinyitja a pórusokat, és kiválasztja a méreganyagokat is. Ez az egyik oka annak, hogy azoknál az embereknél, akik túlzásba viszik a dezodorok és izzadáscsökkentő szerek használatát, megnő a mell- vagy májrák, esetleg másféle daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A kozmetikai szerek ugyanis meggátolják a testnek azt a képességét, hogy a bőr pórusain keresztül kiválassza a toxikus anyagokat.

A problémás bőr egyértelmű bizonyítéka annak, hogy valami gond van odabenn. Akne például általában a tejet és tejtermékeket bőven fogyasztó emberek bőrén látható. Egyes szakemberek szerint a tejtermékek (nem a nyers tejszármazékok) csupán pangnak az emésztőrendszerben; rosttartalmuk nulla, ellenben nehezen emészthető fehérjét tartalmaznak. Miután bekerültek az emésztőrendszerbe, előfordulhat, hogy hosszabb időre megakadnak, ami a vastagbél falát terheli, és ugyanez történik a bőrön is: megjelennek az aknék.

Akinek pedig jól működik az emésztése, az az arcán is látható, bőre fiatalabbnak tűnik. Emiatt van, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak rostos gyümölcs- és zöldségleveket, szinte kicsattannak az egészségtől. Nemcsak azért, mert a folyadék táplálja a bőrt, hanem azért is, mert kitisztítja a beleket. A probiotikus élelmiszerek szintén jót tesznek a szervezetnek és így a bőrnek is. A speciális mikroorganizmusok fenntartják a jótékony baktériumok számára megfelelő bélflórát. Az egészséges bőrön szintén olyan nélkülözhetetlen baktériumok vannak, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok növekedését.

Megfigyelhető továbbá, hogy akik megfelelő mennyiségű vizet isznak, és nem fogyasztanak dehidratáló italokat – mint amilyen a szóda, kávé, cukros italok –, sokkal szebb bőrrel büszkélkedhetnek. Bőrünk és zsigereink egyaránt jól reagálnak az elegendő mennyiségű folyadékra. A víz ugyanis segít kiöblíteni a bélsarat; a krónikusan kiszáradt betegek bélmozgása viszont gyenge, a bélsár így jóval tovább marad a szervezetben, miközben olyan anyagokat bocsát ki, amelyek mérgezik a testet. Mivel szép számban vannak erősen dehidratált emberek, az sem meglepő, hogy egyre több ember szenved vastagbél- és egyéb bélbetegségektől, amilyen például a Crohn szindróma és az irritábilis bélszindróma (IBS).

A víz tartja puhán és rugalmasan a bőrünket is; víz nélkül viszont a test minden szövete sejtszinten roncsolódik, kiszárad és elveszti működőképességét. Az egészséges bőr feszes, kiugrik anélkül, hogy megmaradna a benyomódás helye. Akik a nélkülözhetetlen tápanyagokban hiányt szenvednek – különösen a létfontosságú ásványi anyagokra és aminosavakra igaz ez –, azok rostos szövetei hanyatlásnak indulnak az egész testben, s ez más belső szerveket is érinthet. Nézzük meg a dohányosokat: gyorsan öregedik a bőrük, kötőszöveteik megmerevednek; ugyanez a folyamat megy végbe a vese és a máj szöveteiben is, csökkentve a vérben található méreganyagok kiválasztásának képességét.

(Forrás: hvg.hu)

Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …