Nappal elaludt a fél falu – titokzatos alvásjárvány

Nappal elaludt a fél falu – titokzatos alvásjárvány

Több mint két éve titokzatos eredetű alvásállapotba merülnek egy kazahsztáni falu lakosai, akik krónikus álmosságról, napközbeni erős alváskésztetésről és alvásról, valamint az ébredést követően feledékenységről és hallucinációkról számolnak be.

Kalacsi lakóin több ezer speciális vizsgálatot végeztek már neurológusok, biológusok, pszichológusok, pszichiáterek és allergológusok az elmúlt két évben, a furcsa állapot okait azonban nem találják.

A falusiak gyakran panaszkodnak súlyos fáradtságról, és ellenállhatatlan nappali alvásvágyról, aminek nem tudnak ellenállni. A legváratlanabb helyen és helyzetekben, iskolában, utcán is rájuk tör a késztetés, és a hatóságokat kezdték el gyanúsítani, hogy eltitkolják az igazságot a betegségről. Emiatt számos kitaláció került szóbeszédbe, titkos biológiai kísérletektől, űrlények provokációján át az Isten büntetéséig. Kétségtelen, az okok között a közelben működő egykori uránbánya sugárzási hatása is felmerült, azonban a korszerű sugárbiológiai vizsgálatok kizárták ezt a lehetőséget. A hatóságok a talaj, a levegő, a víz hatását részletesen és folyamatosan elemzik, és az orvosi vizsgálódásokat is a szakterületek kiválóságai vezetik. A mai napig rejtély a különleges alváskór oka. Ezért is január első napjaiban területi kormányzói delegáció látogatott a helyszínre – adta hírül az Interfax, és elköltözési lehetőséget ajánlottak fel az elkeseredett családoknak, akiknek gyermek és idős tagjai egyaránt szenvednek a titokzatos alvókórtól.

A nemzetközi alvástudomány is regisztrálta az esetet, de eredményre még csak következetni sem tudtak ezidáig. Britt-Marie Drottz Sjoberg, a norvégiai Természettudományi és Technológiai egyetem professzora, aki számos radioaktív sugárzási hatásokat vizsgáló környezetvédelmi projektben vett részt, megerősíti tudós társai állásfoglalását: a radioaktiv sugárzás és a különleges alváskór között nincs összefüggés. Akárcsak Fanetta Shermann toxikológiai témákkal foglalkozó vezető orvos, aki korábban az Amerikai Atomenergia Bizottság és az Universsity of Caalifonia Berkeley munkatársaként foglalkozott a vegyi anyagok sugárzási hatásaival. A kazah Egészségügyi Minisztérium szerint a narkolepsziához hasonlóak a tünetek, néhány pszichológus és pszichiáter a tömegpszichózis hatásainak vizsgálatát javasolja a helyszínen.

A Budapesti Alvásközpont szakemberei a hír kapcsán elmondták, hogy világszerte ismert betegség, az úgynevezett álomkor (Trypanosomiasis), pontosabban inkább alváskór, széles körben elterjedt a trópusokon. A vérben élősködő, ostoros egysejtű élőlény okozta fertőző megbetegedést a cecelegyek terjesztik (a patakok, folyókat övező árnyas területeken élnek). A betegség járványszerűen fordul elő, a 20. Északi szélességi foktól a 20. Déli szélességi fokig (keleti és délkeleti szavannán, a Victoria tó mentén, és Kenya- Rift völgyétől keletre). Az évente előforduló új eseteket 10-20 ezerre becsülik. A kazahsztáni térségben végzett bakteriális és vírusos vizsgálatok eredménye negatív volt.

A narkolepszia központi idegrendszer ismert betegsége, melynek legjellegzetesebb tünetei: a túlzott nappali fáradtság, figyelmetlenség, izomgyengeség.

Gyakori kísérő tünete a hypnagog hallucináció, melynek során a betegek főként elalváskor jelentkező, általában fenyegető tartalmú, álomszerű élményekről számolnak be.További jellegzetes tünete az alvásparalízis.

Az akaratlagos mozgás képtelensége jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni.

alvás

Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában. Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció.

Ez a betegség súlyosan megkeserítheti az ember életét, és a balesetek veszélyeinek is kiszolgáltatottabbak. A narkolepszia nem gyógyítható betegség, de Magyarországon van már néhány alvásközpont, ahol szakszerű kezeléssel a tünetek csökkenthetőek, a beteg életminősége javítható.

Rosszul alszik? Horkol? Fáradtan ébred?
Alvásorvosi rendelés a Benyovszky Alvásközpontban

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek …

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az elterjedt vélekedés szerint minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz. …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Alvást segítő okos alkalmazások – E-egészség a mindennapokban

Nagy elmaradásai vannak a hazai egészségügynek a new média eszközök gyógyításban való felhasználása területein. …

Nemi herpesz – Megelőzés vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …

Veszélyes szúnyogok Magyarországon

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai …