Nem csak a tinik nyavalyája: Chlamydia

Nem csak a tinik nyavalyája: Chlamydia

Napjainkban a chlamydia a legelterjedtebb az eddig ismert mintegy 25 féle nemi betegség közül. Időben felfedezve gyógyítható, ám sajnos legtöbbször tünet nélkül zajlik a fertőzés, és sokszor már csak valamilyen szövődmény kapcsán terelődik rá a gyanú. Kezelés nélkül súlyos következményekkel kell számolni, akár meddőséget is okozhat.

Milyen betegség a chlamydia?
A chlamydia egy szexuális úton terjedő betegség, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium közvetít. A betegség a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, és leginkább a fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat során terjed. Beleértve az orális és anális érintkezést is, vagy éppen a közösen használt szexuális segédeszközöket is.
De akár egy újszülött is megfertőződhet egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva.
Az elterjedt tévhitekkel ellentétben csókolózás, evőeszköz-, vagy vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során nem fertőződhetünk meg chlamydiával. Viszont a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci, a tojáson lévő egyéb baktériumokkal bevihető a szervezetbe. Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés – mindvégig az aktus során. Leginkább azonban a monogám kapcsolat csökkenti a fertőződés veszélyét.

Honnan ismerhető fel a chlamydia fertőzés?

Sajnálatos módon, a chlamydia egy “csendes” betegségnek tekinthető, mivel az esetek többségében tünetmentes. Ha mégis utal valami a betegségre, akkor a jelek általában a fertőzést követő 1-3 héten belül jelentkeznek. Ezek nők esetében lehetnek: hüvelyi váladék, égő érzés vagy fájdalom vizeletürítéskor, alhasi fájdalom, hányinger, láz, fájdalom közösüléskor, periódusok közötti vérzés. A férfiak esetében is létezik néhány gyanakvásra okot adó jel, például a vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy éppen a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat.

Amennyiben orális vagy anális közösülés történt, a garat és a végbél is produkálhat tünetet: például fájdalommal és váladékozással járó betegséget.
Ha ugyan nem jelentkeznek a fenti tünetek, de felmerül a chlamydia fertőzés gyanúja, erősen javasolt a nőgyógyász vagy urológus szakrendelés felkeresése, ahol egy kenetből, illetve esetenként a vizeletből, diagnosztizálni tudják a fertőzést.
Célszerű ilyenkor egy teljes nemibetegség kivizsgálást végezni, mivel akinek chlamydia betegsége van, nagy valószínűséggel STD kórokózókkal is fertőzött lehet.

Hogyan kezelhető a chlamydia?

A betegség antibiotikummal jól kezelhető. A gyógyszer 10 napig tartó folyamatos szedésével elérhető a gyógyulás. Fontos, hogy a betegség az a kezelés alatt is fertőz! Ez idő alatt a beteg ugyanis még mindig átadhatja a baktériumokat. Kb. 2 hét szükséges ahhoz, hogy a fertőzés elmúljon.
A partnert is minden esetben kezelni kell, a visszefertőzés elkerülése érdekében. Érdemes a kúrát mielőbb elkezdeni, hogy a szövődmények kialakulásának esélyét csökkentsük.
Ha egyszer a chlamydiát sikeresen kiirtottuk, nem tér vissza többet, hacsak újabb fertőzést nem szedünk össze.

Mik lehetnek a chlamydia szövődményei?

Sokszor semmilyen tünet nem utal a chlamydia jelenlétére, diagnózis és kezelés nélkül azonban komolyabb és jóval nehezebben kezelhető problémák alakulnak ki.
Nőknél igen gyakori szövődmény a medencegyulladás, de előfordulhat petevezeték-elzáródás miatti meddőség, méhen kívüli terhesség, vetélés és koraszülés is.
A férfiaknál a legtipikusabb szövődmény a heregyulladás, amely nem csak fájdalmas, de a nemzőképesség csökkenéséhez is vezethet. Ritkábban merül fel a Reiter-szindróma is lehetősége, amely ízületi-, húgyúti- és szemgyulladás formájában jelentkezik.

Mit érdemes tenni a chlamydia fertőzés megelőzése érdekében?

Mindenkelőtt a fertőzés kockázatát kell csökkenteni. Ezt a szexuális együttlét során óvszer használatával, illetve a monogám párkapcsolatra való törekvéssel lehet a legkönnyebben elérni. A fertőzés veszélye a partnerek számával arányos. Ezen kívül fokozottan ajánlott az STD szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel.Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …