Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió járványszerű elterjedésének az esetek jelentős részében genetikai háttere van. Emellett azonban fontos tényező, hogy miként tud az egyén megbirkózni a modern társadalommal, stresszel, rendelkezik-e megfelelő támogató emberi kapcsolatokkal…

Csakhogy a betegek jelentős része egyáltalán nem vagy csak nagyon súlyos állapotban kerül megfelelően felkészült orvoshoz. Roppant hiányosak az ismeretek és sajnos nemcsak a lakosság, hanem az orvosok körében is…

Mit nevezünk depressziónak?

Az élet természetes velejárója, hogy az ember időnként szomorú vagy rosszkedvű. A depresszió viszont már egészen más ügy – ez ugyanis akár hetekig, sőt, hónapokig levertté tehet, akadályozhatja a tiszta gondolkodást, és megnehezítheti a mindennapi feladatok elvégzését is.

A depressziót hangulati és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás meglassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése kíséri. Hazánkban a depresszió élettartam-előfordulása a felnőtt lakosság körében közel 15 százalék. Az életkori eloszlásra jellemző, hogy gyakori a megjelenés 15-19 év 45-50 éves korban.

Fő okok

Haláleset: Egy szeretett ember elvesztése miatt érzett szomorúság, bánat természetes reakció, de vannak, akiknél ez depresszióig fokozódik.

Gyógyszer- és drogfüggőség: Nagyon nagy százalékban közrejátszik a gyógyszerfüggőség, amely különösen akkor alakulhat ki, ha egy bizonyos szert hosszú távon szed a beteg. A drogfüggőség és a depresszió kapcsolata szintén ebbe a körbe tartozik, hiszen a kábítószer-fogyasztók körében gyakoriak a pszichotikus és depressziós kórképek.

Sorsfordító események: Ez alatt értendő munkahelyünk, párkapcsolatunk elvesztése, anyagi nehézségek.

Főbb tünetek

  • alvászavar
  • székrekedés
  • érdeklődés beszűkülése
  • állandó fáradtság
  • visszatérő gondolatok a halálról
  • csökkent gondolkodás
  • állandó levert hangulat

Gyógyulási esély

Hatékony kezelés nélkül könnyen veszélyeztető állapot alakulhat ki; a beteg akár önmaga ellen fordíthatja elkeseredettségét, akár környezetét is veszélyeztetheti. Ha a beteg öngyilkossággal fenyegetőzik, lehangoltsága önellátási képtelenséghez vezet, önelhanyagolása súlyos mértéket ölt, minden esetben a kórházi kezelés mellett érdemes dönteni. A vizsgálatok többsége arra enged következtetni, hogy a legjobb eredmény a különböző terápiás módszerek – általában a gyógyszeres kezelés, a kognitív és az interperszonális terápia – valamely kombinációjával érhető el, és ez eredményesebb, mint bármely módszer önálló alkalmazása.

A beteg gyógyulásának esélyeit nagymértékben növeli a család segítő jelenléte. Talán legfontosabb szerepük a depresszió lehetőségének felismerésében van, hiszen a beteg – épp a motivációinak elvesztése miatt – nem valószínű, hogy rászánja magát az orvoshoz fordulásra. Hasonlóan nagy szerepet kapnak a hozzátartozók abban is, hogy ellenőrizzék a beteg gyógyszerszedési szokásait és támogassák a terápiákon való megjelenését. Fontos, hogy környezete türelemmel és pozitívan forduljon a beteg felé, ellensúlyozza annak negatív én- és jövőképét.


Hívás: +36-1-786-3045

Comments for this post are closed.

Légzésfunkciós vizsgálat másnéven spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat funkciója Invazív eljárás, amely a légzés minőségének, a tüdő térfogatának, gázcseréjének …

A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek a korai fázisban még tünetmentesek. A később jelentkező …

A méhnyakrák tünetei – vannak-e korai figyelmeztető jelek?

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák …

Új élet születik!

Az egyik legnagyobb élmény egy leendő édesanya életében amikor reggel végre megjelenik az a várva várt második …

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

A prosztatarák nem válogat!

Ben Stiller filmszínész-rendező most először beszélt arról, hogy a prosztatarák különösen agresszív verzióját …