Nemi betegség az STD?

Nemi betegség az STD?

Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton terjedő betegségek” kifejezés rövidítése, amelyet világszerte használnak az olyan fertőző betegségekre, amelyek szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberről a másikra. A mozaikszó mintegy 25-30 betegség, amelyeket okozhatnak baktériumok, vírusok, gombák, vagy egysejtű élősködök. Mint például a chlamydia, a nemi szervi herpesz, a tripper, HIV fertőzés (AIDS), vagy a szifilisz.

Ki kaphat el STD-t?

Bárki, aki szexuális életet él, ki van téve ennek a kockázatnak! Akinek több partnere van, és soha nem használ óvszert, nyilván sokkal nagyobb esélye van arra, hogy STD-vel megfertőződik. De ez nem jelenti azt, hogy aki igyekszik megválogatni a partnereit, és nem ugrik bele azonnal bárkinek az ágyába védettséget élvezne. Az STD-k ugyanis sokszor jó ideig tünetmentesek, ezért látszólag teljesen egészséges embertől is el lehet kapni.

Mik az STD tünetei?

A szexuális érintkezés révén sokféle, változatos tünetekkel jelentkező STD adható át. Ezek lappangási ideje is eltérő: vannak, amelyek az együttlét után néhány órával már tüneteket okoznak, pl. a gonorrhoea, mások néhány nap vagy hét múlva mutatkoznak, pl. a herpesz vagy a chlamydiafertőzés, míg ismét más fertőzések esetében akár hónapok is eltelhetnek a panaszok jelentkezéséig, pl. HPV okozta nemiszervi szemölcsök. Ha a nemi szerveken jelentkezik, akkor leggyakrabban kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom lép fel. Akadnak azonban olyan STD-fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó-megnagyobbodással, esetleg hasmenéssel, hányással, sárgasággal járnak (pl. hepatitis, szifilisz, HIV-fertőzés).

Mi a teendő tünetek észlelésekor?

Elsőként kerülni kell a további szexuális érintkezést. Aki ugyanis STD-ben szenved, annak állapotát a szexuális aktus ronthatja, sőt elősegíti a kórokozóknak a belső nemi szervek irányába való terjedését. Emellett a fertőzött személy partnerét is kiteszi a megfertőződésnek. Lehet, hogy a tünetek csekélyek, de a probléma nem fog magától megoldódni. A panaszok folyás, vizeletcsípés, átmenetileg csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek, de biztos lehet abban, hogy előbb-utóbb ismét jelentkeznek, mivel a fertőzés továbbra is jelen van. Mindenképpen érdemes egy STD tesztet elvégeztetni, amely során laboratóriumi vizsgálatok segítségével eldöntik, hogy melyik kórokozó idézi elő a betegséget.

Gyógyítható az STD?

A baktériumok okozta STD-fertőzések tökéletesen gyógyíthatók. A vírusok által kiváltott STD-k közül jó néhány hosszabb távú problémát okoz, mert a sejten belül szaporodó vírusokra nagyon nehéz gyógyszerekkel hatni. Az STD szűrés alkalmával azonosított kórokozóra célzott kezelés megkezdése az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet.


Online időpontfoglalás
Telefon

Comments for this post are closed.