Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nőgyógyászati szűrések fontosságát. Ne csak panasz esetén keressük fel a szakorvost hiszen nem minden nőgyógyászati betegség okoz panaszt. A szűrés fontosságát mi sem bizonyítja jobban mint az a tény, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket. Az időben felismert betegségek csaknem 100%-ban gyógyíthatóak , de ehhez elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati szűrés A korai felismerésnek a legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat. A vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről majd mikroszkóppal megvizsgálják, ez a vizsgálat a fertőzések, gyulladások és daganat kimutatására alkalmas A citológiai vizsgálat ajánlott a 18. életévtől vagy a nemi élet megkezdésétől évente.

A  szűrés lépései:

  • a nőgyógyászati rákszűrés során megtekintjük a külső nemi szerveket, figyelve esetleges kóros eltéréseikre, majd a hüvely feltárása következik   Cusco eszközzel , közismert nevén a "kacsa segítségével.
  • feltárással áttekintjük a hüvelyt, és látótérbe kerül a méhszáj aminek a  felszínéről és nyakcsatornájából arra kiképzett - többnyire műanyag - eszközzel sejteket lesodorva mintát veszünk citológiai vizsgálatra.
  • majd a méhszáj felszínét ecetsavval, majd jóddal megérintve egy speciális mikroszkóp segítségével megvizsgáljuk videokolposzkóppal.
  • ezt követően a hüvelyből a feltárást eltávolítjuk és következik a bimanuális vagyis kétkezes vizsgálat. Áttapintjuk a kismedencei szerveket, észleljük az esetleges kóros folyamatokat (petefészkek, méhtest és környéke).
  • következik a  nőgyógyászati ultrahang vizsgálat  Fájdalmatlan, néhány perc alatt elvégezhető eljárás, mely alkalmas a méh izomzatának vizsgálatára. Mérhető a méh nagysága, diagnosztizálható myoma, endometriosis, adenomiosis, a méh fejlődési rendellenességei.

Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a méh üregében helyezkedik-e el.

Tekintve, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket, így megelőzés céljából illetve panasz esetén sürgősen javasolt a szakirányú kivizsgálás.


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …