Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nőgyógyászati szűrések fontosságát. Ne csak panasz esetén keressük fel a szakorvost hiszen nem minden nőgyógyászati betegség okoz panaszt. A szűrés fontosságát mi sem bizonyítja jobban mint az a tény, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket. Az időben felismert betegségek csaknem 100%-ban gyógyíthatóak , de ehhez elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati szűrés A korai felismerésnek a legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat. A vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről majd mikroszkóppal megvizsgálják, ez a vizsgálat a fertőzések, gyulladások és daganat kimutatására alkalmas A citológiai vizsgálat ajánlott a 18. életévtől vagy a nemi élet megkezdésétől évente.

A  szűrés lépései:

  • a nőgyógyászati rákszűrés során megtekintjük a külső nemi szerveket, figyelve esetleges kóros eltéréseikre, majd a hüvely feltárása következik   Cusco eszközzel , közismert nevén a “kacsa segítségével.
  • feltárással áttekintjük a hüvelyt, és látótérbe kerül a méhszáj aminek a  felszínéről és nyakcsatornájából arra kiképzett – többnyire műanyag – eszközzel sejteket lesodorva mintát veszünk citológiai vizsgálatra.
  • majd a méhszáj felszínét ecetsavval, majd jóddal megérintve egy speciális mikroszkóp segítségével megvizsgáljuk videokolposzkóppal.
  • ezt követően a hüvelyből a feltárást eltávolítjuk és következik a bimanuális vagyis kétkezes vizsgálat. Áttapintjuk a kismedencei szerveket, észleljük az esetleges kóros folyamatokat (petefészkek, méhtest és környéke).
  • következik a  nőgyógyászati ultrahang vizsgálat  Fájdalmatlan, néhány perc alatt elvégezhető eljárás, mely alkalmas a méh izomzatának vizsgálatára. Mérhető a méh nagysága, diagnosztizálható myoma, endometriosis, adenomiosis, a méh fejlődési rendellenességei.

Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a méh üregében helyezkedik-e el.

Tekintve, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket, így megelőzés céljából illetve panasz esetén sürgősen javasolt a szakirányú kivizsgálás.Telefon

Comments for this post are closed.

Angiológiai vizsgálat fontossága!

Az angiológia, azaz az érbelgyógyászat, az erekkel és az azokkal kapcsolatos patológiás elváltozásokkal foglalkozik. …

Ki mondta, hogy az élet nem lehet hosszabb?

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda testi és szellemi jólétünkre . A 3 D orvosi térdiagnosztikai egészségfelmérés …

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás, a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve. A kötőhártya …

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, …

Az aranyérbetegség tünetei

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a …

SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat!

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek …