Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nőgyógyászati szűrés fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nőgyógyászati szűrések fontosságát. Ne csak panasz esetén keressük fel a szakorvost hiszen nem minden nőgyógyászati betegség okoz panaszt. A szűrés fontosságát mi sem bizonyítja jobban mint az a tény, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket. Az időben felismert betegségek csaknem 100%-ban gyógyíthatóak , de ehhez elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati szűrés A korai felismerésnek a legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat. A vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről majd mikroszkóppal megvizsgálják, ez a vizsgálat a fertőzések, gyulladások és daganat kimutatására alkalmas A citológiai vizsgálat ajánlott a 18. életévtől vagy a nemi élet megkezdésétől évente.

A  szűrés lépései:

  • a nőgyógyászati rákszűrés során megtekintjük a külső nemi szerveket, figyelve esetleges kóros eltéréseikre, majd a hüvely feltárása következik   Cusco eszközzel , közismert nevén a "kacsa segítségével.
  • feltárással áttekintjük a hüvelyt, és látótérbe kerül a méhszáj aminek a  felszínéről és nyakcsatornájából arra kiképzett - többnyire műanyag - eszközzel sejteket lesodorva mintát veszünk citológiai vizsgálatra.
  • majd a méhszáj felszínét ecetsavval, majd jóddal megérintve egy speciális mikroszkóp segítségével megvizsgáljuk videokolposzkóppal.
  • ezt követően a hüvelyből a feltárást eltávolítjuk és következik a bimanuális vagyis kétkezes vizsgálat. Áttapintjuk a kismedencei szerveket, észleljük az esetleges kóros folyamatokat (petefészkek, méhtest és környéke).
  • következik a  nőgyógyászati ultrahang vizsgálat  Fájdalmatlan, néhány perc alatt elvégezhető eljárás, mely alkalmas a méh izomzatának vizsgálatára. Mérhető a méh nagysága, diagnosztizálható myoma, endometriosis, adenomiosis, a méh fejlődési rendellenességei.

Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a méh üregében helyezkedik-e el.

Tekintve, hogy a nőgyógyászati rosszindulatú megbetegedéseknek következtében évről évre a nők tízezrei veszítik el életüket, így megelőzés céljából illetve panasz esetén sürgősen javasolt a szakirányú kivizsgálás.


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …