Polateszt nem csak a szemüvegeseknek!

Polateszt nem csak a szemüvegeseknek!

A polateszt egy speciális, a szemizmok egyensúlyának és a rejtett kancsalság megállapításának látásvizsgálati módszere, melyet Németországban fejlesztettek ki a 70-es években és azóta népszerűsége folyamatosan növekszik.

Migrén, frontérzékenység, olvasási nehézségek – mindezek mögött a heterophoria vagyis a rejtett kancsalság állhat. Ezt a szembetegséget ma már, speciális berendezések segítségével könnyen ki lehet szűrni és szemüveggel korrigálható, a diagnózist a polateszt teheti egyértelművé.

A rejtett kancsalság szabad szemmel nem látható, mert a szervezet a  megfelelő  látás  érdekében  ezt  a  kis  látáshibát  folyamatosan   korrigálja,  kijavítja. Ez a  folyamatos  korrigáló  izommunka   viszont  megterheli,  elfárasztja a szervezetet, mely a nap   végére  a  lent  felsorolt  panaszokkal,   tünetekkel reagál a folyamatos szemizom  terhelésre.

A következő problémák esetén érdemes a Polatesztes vizsgálatot elvégezni:

 • Tanulási és  figyelem zavarok
 • Fejfájás, migrén- ami sokszor gyógyszerre sem múlik, de az alvás segít
 • A szem fáradásos panaszai, időnként  jelentkező kettőslátás
 • Magatartási zavarok
 • Fejfájás, migrén (ami sokszor gyógyszerre sem múlik, de az alvás segít)
 • Vörösödő, égő szem, amit nem gyulladás okoz
 • Gyakori könnyezés
 • Szemgolyó, szemgolyó mögötti terület, homlok, halánték, orrgyök területének fájdalma
 • Időnként, főleg sötétben elhomályosuló látás
 • Koncentrációs zavarok
 • Monitornál vagy olvasásnál a sorok összecsúszása
 • Olvasási nehézség, ami szemüvegviselés ellenére sem javul
 • Fényérzékenység
 • Időnként kettős látás
 • Érérzékelési probléma

A két szem nehezen dolgozik együtt, de az agyunk a végsőkig fenntartja az összehangolt munkát közöttük, különben kettősképet látnánk, és azt az agyunk nagyon nem engedi. Így már érthető is a rengeteg különböző panasz, ami létrejöhet ettől a pluszmunkától. A vizsgálat célja a szemizmok nyugalmi pozíciójának megtalálása. Először nagyon pontosan (!) meghatározzuk, hogy van-e szükséged dioptriás korrekcióra. Nem csak a rosszul látóknak kellhet dioptriás szemüveg. Különösen panasz esetén, a rejtett fénytörési hibákat is korrigálni kell. Ezután speciális szűrőkkel vizsgáljuk tovább a látást. Ez a polateszt eljárás.A vizsgálat teljesen fájdalommentes és hat éves kor felett ajánlott.

 

Nem csak a szemüvegeseknek 

A rejtett kancsalságnak látható jele nincs, és az éleslátással sem függ össze, vagyis könnyen megtörténhet, hogy valakinek nincs szüksége dioptriás szemüvegre, de érintett a heteropheriával. A polateszt kiszűri a rejtett kancsalságot, mert a látásélességgel szemben nemcsak külön-külön vizsgálja a szemgolyókat, hanem azok együttműködését, együtt mozgását is képes megfigyelni, elemezni. A heteropheria a szemizmok jelentős terhelésével jár, ezért jelzi gyakori fejfájás, migrén a jelenlétét, de az sem ritka, hogy a diszlexia hátterében is ez áll.  A rejtett kancsalság esetében a 6-6 szemizom, melyek egy egészséges szemnél, ha előre néz nem feszül meg, folyamatos terhelés alatt áll. A kancsalság esetében a szem nem tudja kompenzálni az izmok nem megfelelő működését, ezért jól látható az eltérés. A rejtett kancsalságnál azonban folyamatosan kompenzál a szem, így sokkal több energiára van szüksége a normál működéshez és sokkal gyorsabban el is fárad. Azok, akik sok időt töltenek a képernyő előtt általában halmozottan észlelhetik magukon a szemfáradtság tüneteit.

A polateszt vizsgálatot felnőtt korban is érdemes elvégezni, ha  pl. olyan panaszuk van, hogy olvasásánál nagyon elfárad a  szemük, időnként homályosan , vagy kettősen látnak.

CSAK MAGÁBAN POLA TESZTET NEM VÉGZÜNK!
Sérült, különböző szindrómával küzdő gyerekeket is szeretettel várunk!


Online bejelentkezés


Comments for this post are closed.

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …

Mikor kell sebészhez fordulni?

Bármely testtájat érintheti olyan betegség, ami miatt szükség van egy invazív beavatkozásra. Éppen ezért, a sebészetnek …

Kiből lehet alvásbajnok?

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként - a nemzetközi tudományos ajánlások …