Rendszeresen ellenőriztesse szíve és érrendszere állapotát!

Rendszeresen ellenőriztesse szíve és érrendszere állapotát!

Hazánkban a szív-és  érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

Egész nap rohanunk, egyre nagyobb stresszben élünk, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, a lakosság közel 30 százaléka dohányzik. Ezen felül a mozgásszegény életmód és az elhízás is nagymértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

A megelőzés legbiztosabb módja, még ha tünetmentes is az állapot, hogy 18 év felett, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot, amelynek első fontos lépése a laborvizsgálat, azon belül is a vér vizsgálata (vércukorszint-, koleszterin- és trigliceridszint-mérés), amely nemcsak a szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre kiterjedő általános vizsgálat.

A laboreredményeket követően a következő vizsgálatokra kell még elvégeztetni annak érdekében, hogy a kardiológus szakorvos a szívünk és érrendszerünk állapotáról teljes bizonyossággal tudjon állásfoglalást, esetleg gyógyszert és/vagy életmódbeli tanácsot adni:

  • a panaszok, korábbi betegségek, jelenlegi fizikai állapot felmérése kardiológussal,
  • teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű),
  • nyugalmi EKG,
  • szívultrahang,
  • terheléses EKG,
  • leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban, szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy életmódbeli javaslatok.

0506-Évente ellenőriztesd szíved és érrendszered állapotát02Ne várjuk meg, míg az alábbi tünetek valamelyikét is tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom (sokszor  csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban).
  • Légszomj, fulladás vagy esetleg nehézlégzés-érzés.
  • Nyugalmi állapotban szívdobogás-érzés, magas pulzusszám.
  • Szokatlan gyengeség, kimerültség, fáradékonyság.

Fontos tudni!

A szív-és érrendszeri betegségek az 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához  kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos. A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük de a fentiek észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

Ne várja meg míg hasonló tüneteket észlel, kérjen mielőbb időpontot vérvételre és kardiológiai vizsgálatra!


Comments for this post are closed.

Egynapos sebészet, vajon kinek köszönhetjük?

PROKTOLÓGIA – Ön biztos kezekben van nálunk, tapasztalt szakorvos végzi a  vizsgálatot  és a kezelést – …

COVID óvintézkedés

Kedves pácienseink tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványhelyzet miatt rendelőnkben fokozottan figyelünk a tisztaságra …

Szemünk fénye!

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, ha a gyermek az egyik, vagy mindkét szemével gyengébben lát, mert a látás …

TÜDŐGYÓGYÁSZAT!

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel …

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról …

Hagyományos Kínai Orvoslás

A hazánkban is elismert természetgyógyászati módszerek között megtalálható a hagyományos kínai orvoslás is, mely …