A sok ülés ártalmas – íme az oka

A sok ülés ártalmas – íme az oka

Ha a szívbeteg páciensek sok időt töltenek el üldögéléssel, például tévénézéssel, számítógépezéssel, még akkor is rosszabbodnak a kardiológiai értékeik, ha egyébként szoktak edzeni – derül ki egy kutatásból.

sok ules_1A kutatást különböző kanadai egészségügyi központok 263 olyan betegén végezték el, akik frissen fejezték be a kardiológiai rehabilitációjukat, amely során hangsúlyozták a testmozgás fontosságát. A gyorsulásmérővel végzett vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy azoknak a betegeknek, akik átlagosan napi 8 órát ülnek, alacsonyabb a HDL (jó) koleszterin értékük, magasabb a testtömeg-indexük (BMI) és magas a triglicerid szintjük is.

A hosszú idejű üldögélés és a magas BMI érték közötti kapcsolat szignifikáns volt mind az életkor, a nem és a gyógyszerszedés összefüggésében.

Továbbá a vizsgálatban részt vevő férfi betegek átlagosan napi egy órával többet ültek a nőkhöz képest, vélhetően azért, mert a nők többet mozognak a ház körül, több házi munkát végeznek, többet takarítanak. Ám ennek ellenére a nők üléssel eltöltött ideje is sokkal több volt az elfogadhatónál – jegyezte meg a kutatócsoport vezetője, Dr. Stephanie A. Prince (University of Ottawa Heart Institute, Ontario).

Az általános eredmények szerint azoknak a sokat ülő más betegségben szenvedőknek is rosszabb volt a szívük egészségi állapota, akiktől nagyobb fizikai aktivitást vártak el a szívbetegekhez képest.

(Forrás: http://napidoktor.hu/)

Kardiológiai kivizsgálásra, állapot felmérésre érdemes ellátogatni abban az esetben is, ha aktív életmódot folytat, amennyiben pedig sok ülőmunkát végez, nem sportol és kevesebbet mozog a kelleténél, mindenképp tanácsos felkeresni kardiológiai szakrendelésünket.

Kényelmes és gyors online bejelentkezéshez kattintson az alábbi “BEJELENTKEZEM” gombra.

Bejelentkezés

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …