A sunyin rejtőzködő cukorbetegség

A sunyin rejtőzködő cukorbetegség


A cukorbetegeknek két nagy csoportja van: az 1-es és a 2-es típus, a kettőnek az aránya 10:90 %. Felnőttek körében ritkán előforduló a LADA típus (Latent Autoimmun Diabetes in Adult), viszont a 2-es (felnőtt kori) egyre gyakoribb fiatalok között, sőt gyermekkorban is.  Külön specialitás a terhességi diabetes, amely lehet 1-es és 2-s típusú is. A szakellátás során, a magzat érdekében dietetikus bevonásával oldjuk meg az anyagcsere-helyzet optimális kialakítását. A felnőtt diabetológiai rendelésen tehát zömmel 2-es típusú betegek ellátását tervezzük. A 2-es típusú cukorbetegség rendszerint háziorvosi vizsgálat során derül ki, többnyire későn, mert a tünetek jelentkezésekor az inzulin-termelés már felére csökken.

 

Minden második cukorbeteg nem tud a betegségéről. Ha valamelyik rizikófaktor Önt vagy családtagját érinti, akkor fokozott kockázatot jelentőn állapotban van.

Rizikófaktorok

 • elhízás
 • 45 év feletti életkor
 • magas vérnyomás
 • mozgásszegény életmód
 • terhességi cukorbetegség
 • családban előforduló cukorbetegség
 • bizonyos gyógyszerek szedése

 

Tekintve, hogy a cukorbetegség (kivételes esetektől eltekintve) vissza nem fordítható állapot, a diagnózis pontosítása, az esetleges kiváltó tényezők felderítése és az anyagcsere-helyzet rendezése, az esetleges szövődmények megállapítása a legelső feladat. 

Mindkét típusra jellemző tünetek:

 • Fokozott szomjúság és vizeletürítés (polydipsia és polyuria) Az emelkedett vércukorszint miatt a vese több vizet ürít ki a testből, ami növeli a szomjúság érzetét.
 • Fokozott éhség (polyphagia). A sejtek inzulinhiány miatt nem tudják megfelelően felhasználni a vércukrot energiaforrásként, így a szervezet több étel iránti vágyat érez.
 • Fogyás. A szervezet energiafelhasználása romlik, és a test kezd zsírt és izmot lebontani, ami súlycsökkenést eredményez.
 • Fáradtság és kimerültség. A sejtek energiahiányt tapasztalnak, ami fáradtságot és általános gyengeséget okoz.

Csak az 1-es típusú diabetesre jellemző tünetek:

 • Hirtelen kezdődő tünetek. Az 1-es típusú diabetes általában gyorsan alakul ki, gyakran fiatal korban.
 • Keton testek jelenléte a vizeletben. A szervezet, mivel nem tudja megfelelően hasznosítani a cukrot, zsírokat kezd lebontani, ami keton testek képződéséhez vezet.

Csak a 2-es típusú diabetesre jellemző tünetek:

 • Fokozatosan kialakuló tünetek. A 2-es típusú diabetes általában lassan fejlődik ki, és a tünetek enyhébbek lehetnek.
 • Gyakran nincs tünet. Sok esetben az emberek hosszú ideig nem ismerik fel a betegséget, mert a tünetek kezdetben enyhebbek vagy hiányoznak.
 • Gyakori fertőzések és nehezen gyógyuló sebek. A magas vércukorszint csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, így a gyakori fertőzések és a lassú sebgyógyulás jellemző lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a 2-es típusú diabétesz esetében a tünetek lassan alakulnak ki, és kevésbé lehetnek észrevehetőek, míg az 1-es típusú diabétesz tünetei gyakran hirtelen és intenzíven jelentkeznek. Ha bármelyik fent említett tünetet észleli magán vagy szerettein, javasolt orvosi segítséget kérni a további vizsgálatok és a megfelelő kezelés érdekében.

 

Pácienseink számára elérhetőek intézményünkben azon szakterületek is, amelyek a gyógyulást elősegíthetik. Ne habozzon, jelentkezzen be most szakrendelésünkre!

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Horkolásvizsgálat

A horkolást gyakran kísérik légzéskihagyások melyek veszélyeit legtöbben nem ismerik. Az alvás közben fellépő …

Inzulinrezisztencia

Amikor a sejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulin iránt, így a szervezet nehezen tudja hatékonyan felhasználni …

Fül-orr-gégészeti panaszok hatékony megoldása

Komplex fül-orr-gégészeti vizsgálatok és hatékony megoldások a legmodernebb lézersebészeti...

Ádám és Éva urológiai szűrőcsomag az egészséges életmód fenntartásához

A prosztatarák gyakran lappangó formában kezdődik, és tünetek nélkül fejlődik ki. Az éves urológiai szűrés során …

Teljes proktológia kivizsgálás végbélrák és rákmegelőző állapot szűrésével!

Képzeljen el egy hűtőszekrény ajtót , az alján található gumicsík hasonló mint a belső aranyér, mindkettő a …

Ön komolyan veszi a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem fordítanak rá kellő …