Szeretve szeretni – Interjú Légrádi Ildikóval I. rész

Szeretve szeretni – Interjú Légrádi Ildikóval I. rész

Légrádi Ildikó_hirlevel
Légrádi Ildikó

Légrádi Ildikó az egészséges életmód elkötelezett híve, a  Szent István Egyetemen kezdte tanulmányait, majd Károly Róbert Főiskolán és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében diplomázott,  a Katolikus Karitász akkreditált felnőttképzési intézményben tanult,  a Semmelweis Egyetem posztgraduális szakképzésén szerzett  szexuálterapeuta képesítést.  Kiemelt szak területe  a gyermek és fiatalkor hatásainak vizsgálata, valamint, a művészi kifejező eszközök alkalmazása önismeretei terápiákban.  2015-ben kiadott könyve Nemzetközi Könyvfesztivál slágere volt, a Szerelemkonyha a párkapcsolatban élő felek sokszínűségének és sokrétegűségének az irodalmi igényű bizonyítéka.  A kötet afrodiziákumokon alapuló, különleges és változatos receptek mellett párkapcsolati tanácsokat tartalmaz, összekapcsolva a kulinária-kultúrát a pszichológiával.

 1.kérdés: Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.” Ön is így gondolja?

Válasz: Igen, így nem egyszer éppen azután a bizonyos első csók után lelkesednek fel igazán a párok, vagy éppen fogy el a lendületük. Ennek oka valóban az, hogy maga a csók egyfajta nem tudatos információszerzéssel is párosul, hiszen amellett, hogy természetesen kívánjuk a másik fél csókját, egyúttal a milyensége alapján lehetőséget is kapunk arra, hogy felmérjük vele a másik fél bizonyos tulajdonságait, képességeit. Bonyolultabban véve, a csókközben zajló kémiai folyamatok során cserélődnek a nem illékony arcbőr és nyálkahártya felületi lipidek, melyek a feromonok közé tartoznak, mindamellett a csók bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Így igen, mindezek, így az illatok és a fizikai képességek már az egyezőségekről és az egészségügyi állapotunkról is árulkodnak. Ám az első randevún túllépve is fontos hangsúlyozni a csók erejét, hiszen később, a már kialakult párkapcsolatban is komoly szerepet kap.  Az ajkak érintkezése vágyat izzít fel,nélküle észrevétlenül alakulhat át egy kapcsolat barátsággá, így összetartó hatása miatt érdemes megbecsülnünk és „élni vele”.

 2.kérdés: Szeretve szeretni – ismert szlogen. Valóban így érdemes?

Válasz: Természetesen így. Alapvetően úgy születünk le a földre mi emberek, hogy szeretjük, ha szeretnek bennünket. Így van ez már újszülött korunktól kezdve, elég csak a síró kisbabára gondolnunk, aki megnyugszik, ha az édesanyja szívverését meghallja, testmelegét megérzi. Szeretni és szeretve lenni jó, de igazán szeretetet kapni is csak úgy tudunk, ha mi is szeretünk és szeretetet adunk. Ehhez értenünk kell egymás szeretetnyelvét, mely,  ha nem egyforma, akkor  éppúgy meg kell tanulnunk egymásét megérteni, ahogyan azt egymás felé kommunikálnunk. Mondok egy példát: ha valamelyik fél attól érzi magát szeretve, hogy naponta százszor megölelik, akkor hiába visz neki a másik fél ajándékot, ettől még nem fogja érezni a törődést, a szeretet. Ha valakinek a minőségi idő fontos, akkor hiába halmozzák el bókokkal és dicséretekkel, ő csak akkor fogja érezni a másik szeretetét, ha együtt kirándulni mennek, vagy éppen kettesben főzik meg a vacsorát.

  1. kérdés: Sokan úgy gondolják, aki önmagát nem szereti, az más(oka)t sem képes szeretni. Hogyan gondolja Ön?

Válasz: Nehéz úgy szeretni mást, ha magunkat sem szeretjük, ezért is érdemes kellő időt és energiát fordítani az önismeretünk fejlesztésére. Egy hamis önkép nehezíti a munkahelyi, párkapcsolati, és úgy általában a mindennapi életünket. Aki egy kapcsolatban -, legyen az az élet bármely területén -. kevesebbnek vagy többnek érzi magát, támaszként kapaszkodhat valakibe, akit esetleg nem is szeret, vagy épp ellenkezőleg, hajlamosabb lehet a játszmákra, hazugságokra és gorombává válhat. Gondoljunk csak bele, meddig szerethető egy goromba ember? És az efféle viselkedéseknek nagyon sok mélyen rejlő oka lehet, így amíg nem mondjunk ki magunkból a hibáinkat és gyengeségeinket őszintén, addig esélyünk sem lesz változtatni rajta. Érdemes tehát feltárni ezeket.

  4.kérdés: A szexualitás – vélik sokan -, olyan mint a foci: mindenki ért hozzá. Tényleg így van?

Válasz: Azért a focit is tanítják, így ott is lehet fejlődni. Véleményem szerint épp az a szép a szexualitásban, hogy csodálatos mélységeket tudnak a felek rajta keresztül átélni. Ám épp itt a nehézsége is. Hiszen ha csak egy játék lenne, nem múlnának rajta párkapcsolatok, házasságok.  Nagyon sokfélék vagyunk, másféle igényekkel, adottságokkal, és ezt a sokféleséget sokszor nehéz összehangolni. Ezért is jó, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez, ahelyett, hogy csak továbblépnének, vagy együtt élnének bizonyos hiányérzetekkel, problémákkal. Mindamellett fontosnak tartom, hogy bár a szexuális élet milyensége köztudottan fejben dől el, egy szexuális nehézség a lelki tényezők mellett sokszor visszavezethető egyéb problémákra is. Ezért is választottam megkeresésüket követően egyik legkedvesebb rendelésem helyszínéül a Benyovszky Orvosi Központot, ahol orvos kollégáim között kardiológus, urológus, nőgyógyász, belgyógyász, endokrinológus, andrológus és diabetológus is megtalálható.

  1. kérdés: Hűtlenség. Van segítség?

Válasz: Igen, van segítség, de feldolgozásához komoly elszántságra van szükség, mert amennyiben egy kapcsolat a hűségre épül, a hűtlenség a bűnösség, bűntudat, düh és bizonytalanság, árulás, bizalmatlanság, csalódottság érzését hagyja maga után, ha kiderül. Márpedig senki sem szereti, ha csalódnak benne és senki sem szeret csalódni. Mindamellett egyszerre több kapcsolatot fenntartani még a hűtlen félnek is megterhelő lelkileg, a lelkiismeret-furdalás, a lebukástól való félelem pedig fokozatosan felőrli az idegeket. A hűtlenség okozta belső feszültség, fájdalom maradandó nyomokat hagyhat a kapcsolatban.(Készítette: G. Németh György, forrás: orvosikozpont.hu)

LÉGRÁDI  ILDIKÓ SZEXUÁLTERAPUATA, MENTÁLHIGIÉNÉS ÉS PÁRKAPCSOLATI SZAKEMBER  RENDEL A BENYOVSZKY ORVOSI KÖZPONTBAN.

Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …