Szexuális tájékozatlanság – sokan ész nélkül csinálják

Szexuális tájékozatlanság – sokan ész nélkül csinálják

A védekezéssel kapcsolatos ismeretek hiányát az elszomorító hazai statisztikák is jól mutatják: Magyarországon még mindig 40 abortusz jut 100 élve szülésre, a 19 éven aluli lányok körében pedig majdnem minden második terhesség megszakítással végződik.

szex
A magyar nők 21%-a egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során, de aggasztóan népszerű volt a megszakításos közösülés is .

A magyar nők 21%-a egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során, de aggasztóan népszerű volt a megszakításos közösülés is  derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság megbízásából készített kutatásból. A hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta a legnépszerűbb; csupán a válaszadók 5%-a választotta a közel 100%-os védelmet nyújtó, de jóval kevesebb odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált. Hiába megbízható egy módszer, ha nem alkalmazzák helyesen: a kezdő tablettaszedők egyharmada az első 2-3 hónapban legalább egyszer kihagy egy szemet, és a többség nincs tisztában a feledékenység lehetséges következményeivel. A tájékozatlanság a statisztikákból is kiolvasható: jelentős a tinédzserterhességek aránya, és a 19 év alatti lányok körében majdnem minden második várandósság abortusszal végződik. Szeeptember 26-a a Fogamzásgátlás Világnapja.

„Sajnos a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót, és sokan a lehetséges következményekkel sincsenek tisztában. A nők egyharmada szerint nem jár semmilyen kockázattal, ha egy szemet elfelejtenek bevenni, és mindössze 3%-uk hozta összefüggésbe a tabletta kihagyását egy esetleges abortusszal.” – mutatott rá a felmérésben résztvevők tájékozatlanságára Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, a G1 Intézet orvos igazgatója. „A helyes alkalmazást nem csak a feledékenység veszélyezteti: a nők 13%-aeltitkolná a nőgyógyásza előtt, ha növényi alapú nyugtatót szedne, holott bizonyos hatóanyagok csökkentik a tabletta hatékonyságát”– tette hozzá a szakorvos, aki szerint nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen és őszintén konzultáljanak nőgyógyászukkal. (Info: Flow PR)

Szakszerű nőgyógyászati vizsgálat a Benyovszky Orvosi Központban!

 Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …