Szmogriadó az országban

Szmogriadó az országban

Az alábbi cikket fontosnak tartjuk közre adni, mert a szmog mindennapjaink közös ellensége. Komoly megbetegedések forrása, többek között a levegőszennyezettség emelkedésével csökken a szív alkalmazkodóképessége, vagyis beszűkül a pulzusszám variábilitása; erős szennyezettség esetén emelkedik a vérnyomás, csökken az erek falainak rugalmassága; növeli a szervezet gyulladásos mediátorainak szintjét, fokozódik a vér alvadékonysága, vagyis nő a vérrögképződés veszélye. Öregszenek a sejtek, amelynek első jelei a bőrön tapasztalhatóak (a nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.). Légszennyezettség hatására változnak az agyi funkciók (gyorsabban jelentkezik a stresszes állapot), növeli a vakbélgyulladás esélyét, a kötőhártya-gyulladás, az asztmás rohamok és az érelmeszedés kialakulását. 

Mit tegyünk a szmog ellen?

Amennyiben a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, az már veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira: gyermekekre, idősekre és a krónikus betegekre.

2017. január 2-án Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. Ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja 100 mikrogramm fölé emelkedik köbméterenként, már mindenki számára tanácsos lehetőleg otthon, zárt térben maradni.

A hatósági határozatban közzétett megelőző intézkedések közül kiemelendő, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljük a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessük az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsük előnyben a közösségi közlekedést.

Szellőztetni csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes. A várandós kismamák számára különösen fontos, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától. Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken tisztább a levegő.

Mi is az a légszennyezettség?

A szennyező anyagok jelenléte egy idő után megbetegedéshez vagy a halálhoz vezet.

A szennyezők egy részét nem is érezzük, ezek az iparosodott világ, az elmúlt néhány száz év termékei, érzékelésükre és az ellenük való védekezés kifejlesztésére nem állt rendelkezésre sok millió éves evolúció, mint a természetes eredetű légszennyezők esetén.

Ilyen szennyezők az ultrafinom részecskék, melyek a dízel motorokból kerülnek a környezetbe és közel 16000 ember idő előtti halálát okozzák Magyarországon, vagy a talajközeli ózon, mely az emberi tevékenység során levegőbe jutó nitrózus gázokból és szénhidrogénekből keletkezik nyári napokon.

A szennyezés csökkentésére két lehetőség van: a kibocsátó tevékenységeket mérsékeljük, vagy technikai eljárásokkal kiszűrjük a légkörbe jutás előtt a szennyezést. Az elsőre jó példa az autózás helyett a közösségi közlekedés, kerékpár használata, kamionos helyett a vasúti szállítás. A másodikra a gépkocsikra szerelhető katalizátor.

A fővárosban és a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken a közlekedési eredetű légszennyezés a legnagyobb tehertétel a lakosság számára, jelentős részecske-, nitrogén-oxid és ózonszennyezést okozva, vidéken pedig az avarégetés, fűtés és az ipari kibocsátások, például a hulladékégetők, erőművek szennyezése.

Bővebben IDE kattintva olvashat a levegő összetevőiről.

Forrás: orvosihirek.hu

Előzze meg a problémákat, jelentkezzen be egy általános kivizsgálásra.

Kérjen időpontot belgyógyászati vagy kardiológiai vizsgálatra.

 

Bejelentkezés

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …