Tartsuk magunkat mindig formában!

Tartsuk magunkat mindig formában!

Egészség felnőttkorban (is)

Magyarországon a sporttudományban 40 évnél kezdődik az ún. felnőttkor. Szervezetünk minden szintjén regresszív folyamatok kezdenek eluralkodni. Ez a folyamat késleltethető – úgyhogy a sportolást nem abbahagyni kell, hanem tudatosan beépíteni az életünkbe. A rendszeres mozgás a négy legfontosabb egészségmegőrző faktor egyike. Fontos tudnunk, hogy mi is ez a négy:

  • aktív élet, testmozgás
  • kísérlet a környezeti ártalmak csökkentésére (erre van a legkevesebb ráhatásunk)
  • egészséges táplálkozás
  • stresszhatások csökkentése

Testmozgás 40 felett

sport_1A sport 40-en túl nem ugyanazt jelenti, mint tinédzserként. Meg kell változtatni a mozgáshoz való viszonyunkat. Ne fiatalkori eredményeinket, sebességünket tekintsük mércének, hiszen a testünk már nem ugyanaz, az összehasonlítás irreális.

Itt már komolyan terveznünk kell, ki kell alakítani egy olyan optimális menetrendet, amelynek a mindennapi mozgás elengedhetetlen része. Inkább rövidebb időtartamban, kisebb intenzitással, de rendszeresen sportoljunk. Többet ér a napi 30-40 perces úszás, futás, nordic walking vagy kerékpározás, mint heti egy „mindent bele” sportprogram.

Kérjük ki orvosunk véleményét is, hiszen szervezetünk állapota befolyásolhatja a sportágválasztást.

A lényeg az egészségmegőrzés, a jó közérzet, az életminőség és a teljesítőképesség fenntartása. Ezeket elsősorban olyan, az állóképességet fejlesztő sportágak gyakorlásával őrizhetjük meg, mint például a kocogás, nordic walking, úszás, kerékpározás, túrázás.

sport_2A hangsúly azonban a biztonságon van, hiszen a korral szervezetünk terhelhetősége is csökken. A fent nevezett sportok közül az úszás gravitációs térben történik, így ez kíméli meg leginkább a kopásnak kitett izületeket. A második legkevésbé megterhelő a nordic walking, melyben izületeinket a botok helyes használatával tehermentesítjük.
Kis és közepes intenzitással kell dolgoznunk, az izületeket kíméletesen terhelő mozgásformákkal. Fokozatosan előtérbe kerül a bemelegítés és a sportolás utáni nyújtás-lazítás jelentősége. Sajnos, ebben az időszakban a test már nem fejleszthető olyan mértékben, mint tizenévesen, minőségi ugrás az állóképességben, az erőnlétben már nem várható. Lehetőleg ne is csúcsok felállítására törekedjünk, célunk sokkal inkább a jó közérzet megszerzése, fenntartása legyen. Rendszeres mozgással a keringési rendszer, a tüdő és az izomzat működése optimalizálható és az éveink számát is meghosszabbíthatjuk!

(Forrás: 50felettfitten.hu)

Mielőtt komolyan belevágni a sportba, vagy már benne van és szeretné felmérni állapotát keresse fel kardiológiai, reumatológiai szakrendeléseinket, mi készséggel segítünk minden kérdésben Önnek! Tovább növelheti a teljesítményét és elkerülheti a problémás helyzeteket a rendszeres masszázs kezelésekkel is. Gyors bejelentkezéshez kattintson az alábbi gombra:

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …