Tippek az eredményes fogyáshoz

Tippek az eredményes fogyáshoz

Egyre többeket érint a túlsúly, és az ezzel együtt járó egészségügyi panaszok garmadája. Magyarország a világ negyedik legelhízottabb országa. Különböző tanulmányokból kivonatoltunk olyan tippeket, melyek hatékonyan segíthetnek lefogyni.

 

Reggelizz bőségesen

  • Számtalanszor hallhattad már, hogy a napot ajánlott bőséges reggelivel kezdeni. A londoni Imperial College tanulmánya szerint már csak azért is érdemes megfogadni ezt a tanácsot, mert a reggeli kihagyása vagy elkapkodása esetén, vagyis annak tudatában, hogy nem ettünk sokat reggelire, hajlamosak vagyunk ártalmas, magas kalóriájú nassokkal pótolni az „elmaradást”. Sőt, már egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik bőségesen reggeliztek kevesebb éhségérzetért felelős hormon termelődött, mint a kevés reggelit fogyasztók esetében.

Zárd a reggelit édességgel, desszerttel

  • Ez is egy olyan trükk, ami a fogyásodat segítheti. Ezt támasztja alá a Tel Aviv-i Egyetem Orvosi Központjának vizsgálata is, mely során az egyik csoport 304 kalóriás reggelit kapott, ami 10 gramm szénhidrátot is tartalmazott, míg a másik csoport 600 kalóriás reggelit evett, ami 60 gramm szénhidrátot tartalmazott, egy harmadik csoport reggeli menüje pedig olyan desszertet is magába foglalt, mint a csokoládé, vagy a fánk. A 8 hónapos vizsgálat felénél átlagosan fejenként 15 kg-ot vesztettek a résztvevők eredeti súlyukból. A felmérés végén azonban az alacsony szénhidráttartalmú csoport 10 kg-ot visszaszedett, míg a desszert csoportba tartozók további 7 kg-ot fogytak. Ez alapján elmondható, hogy a reggeli utáni desszertfogyasztás, kevesebb kalóriát von maga után a nap során.

​Igyál feketekávét

  • Egy csésze kávé reggel, nem csak délelőttre ébreszt fel, de előmozdítja az anyagcserédet is 3 órán át 12%-kal.  Az American Journal of Clinical Nutrition tanulmányában szerepel ez az adat, amiben azért arra is felhívják a figyelmet, hogy napi 3-4 csésze bőven elegendő (ne sok cukorral).

​Fogyassz tejtermékeket

  • A tejtermékek kalcium és D-vitamin tartalma segít az izmok épülésében és fokozza az anyagcserét is. A csontok erősebbek lesznek tőlük, hatásukra kevesebb cukrot raktároz el a szervezet és több zsírt éget el.

Napi 30 gramm rost, és fogyni fogsz

  • A megfelelő mennyiségű rost bevitele legalább olyan hatékony lehet a testsúly megtartása, illetve a fogyás terén, mint egy rendkívül szigorú diéta. Ezt támasztja alá az American Heart Association tanulmánya, melyben az egyik teszt-csoportnak szigorú tápanyagdiétát írtak elő, míg a másik csoportnak mindenféle diéta nélkül csak annyit, hogy napi 30 gramm rostot tartalmazzon az étrendje. A 3 hónapig tartó felmérés végén mindkét csoport lefogyott, és az egészségi állapotuk is rendkívül sokat javult. A megfelelő mennyiségű rost bevitelével ugyanúgy fogyást tudtak elérni, mint a szigorú diétánál.

Víz, víz, víz

  • A szénsavas, édes üdítőitalok lényegében folyékony cukorkák, semmi tápérték, magas kalóriaszám. Akik a diétás verziót fogyasztják ezekből, azok sem ússzák meg a plusz kilókat, mivel túlbecsülik a light-hatást, és hajlamosak többet enni a cukormentesnek vélt üdítők mellé.
  • Az amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ egyik kutatása bebizonyította, hogy a megfelelő vízfogyasztás csökkenti a bevitt energia mennyiségét. Akik, csak napi 1 literrel megnövelték a megivott víz mennyiségét, 1 év alatt 2 kilót fogytak anélkül, hogy bármi máson módosítottak volna az életmódjukon. Ha az étkezések előtt megiszol fél liter vizet, az jelentősen megnöveli a nyugalmi állapotban elégetett energia mennyiségét, azaz mindenféle mozgás nélkül égeted a kalóriákat. 

Fogyassz több fehérjét (mértékkel)

  • Egy nő számára napi 46 gramm, míg egy férfi esetében 56 gramm fehérje ajánlott ahhoz, hogy kordában tartsa a súlyát. A szervezetnek, szemben a zsírokkal és a szénhidrátokkal, több időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy megeméssze a fehérjét. Ennek köszönhetően hosszabban „dolgozik” és több kalóriát éget el.

​Nassolj egészségesen

  • Ha például két étkezés között pisztáciát nassolsz, azzal lassíthatod az éhségérzet kialakulását, illetve utána kevesebb kalóriát kíván majd a szervezeted. Egy adag pisztácia rostban és fehérjében gazdag, ugyanakkor nem dobja meg nagyon a bevitt kalóriaszámot.
  • Az telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek is tökéletesek nassolásra. Egy kutatás során, amikor a résztvevő nők a megszokott nassjaikat, telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerekre cserélték, mindössze 4 hét alatt elvesztették a hasi zsírjuk egyharmadát. Telítetlen zsírsavakban gazdag például a dió, a napraforgómag, a ribizli, a vörösáfonya, a fekete málna, az avokádó.

forrás : medibon.hu

Bejelentkezés

 

 

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

Március 29-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi …

Koronavírus – 2020

Tisztelt Pácienseink! A kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel munkatársaink és az Önök …

WSD 2020/és az Alvás éve program Magyarországon

MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ÜZENETE Ezúton is megköszönjük mindazok munkáját, akiknek fontos az alvás “ügye” …

Koronavírus

Kórokozó: A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult, a …

Prosztata probémák

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei. A leggyakrabban …

Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

A meddőség és a pajzsmirigyműködés között szoros kapcsolat áll fent. Sokszor magát a meddőséget pajzsmirigy problémák …