Top 5 melanoma tévhit

Top 5 melanoma tévhit

Az anyajegyekkel és a melanomával kapcsolatban számtalan tévhit kering. Cikkünkben felsoroljuk az öt leggyakoribb tévedést, amiknek következményei akár végzetesek is lehetnek.

1. Jobb, ha nem nyúlunk hozzá

anyajegy_vizsgalat
Anyajegy vizsgálat

A társadalomban sajnos elterjedt, hogy az anyajegyek eltávolításától vagy annak következményében daganatos betegség alakul ki. Azt, hogy ez a tévhit honnan indult már, soha nem tudjuk meg, de valószínűleg megint a„szomszéd asszony” effektus szólt közbe.

A már fájdalmakat okozó vagy vérző anyajeggyel a páciens későn ment orvoshoz. A páciens néhány hónap múlva, sajnos életét vesztette, hiszen már késői stádiumban végezték el a műtétet. A műtét elvégzésekor valószínűleg már áttétes daganatról lehetett szó. A kívülálló ebből csak annyit érzékelt, hogy az ismerőse a műtét után halt meg, és máris kész volt a pletyka alapanyaga.

2. A szabálytalan anyajegyeket le kell venni?

Régebben úgy gondolták a bőrgyógyászok, hogy a szabálytalan anyajegyeket el kell távolítani a páciens bőréről, mert az potenciálisan melanoma gyanús. Úgy hitték a szakemberek, hogy egy anyajegy szabálytalanságából meg lehet ítélni, hogy mekkora eséllyel lesz melanoma.

Ma rá tudjuk, hogy ennek semmilyen alapja nincsen, hiszen a szabálytalanságból nem lehet erre következtetni. Könnyen lehet, hogy egy egészen apró szabályos anyajegy melanmoma, míg egy nagyobb kiterjedésű szabálytalan nem az. Nem kell tehát ezeket a szabálytalanságokat eltávolítani.

3. A fagyasztásos eltávolítás nem fáj és nem hagy nyomot

A lézeres eljárással vagy fagyasztással eltávolított anyajegyek eltávolítása bizony fáj és bizonyos mértékű heget is hagynak maguk után. A fagyasztásos eljárásnál emellett nem is lehet szövettani vizsgálatot elvégezni, hiszen nincs min.

A lézeres eltávolítást meg lehet úgy is csinálni, hogy maradjon megvizsgálható szövet, de ez a vizsgálat nem lehet teles. A kiégetett részt nem lehet vizsgálni, valamint azt sem tudhatjuk, hogy a teljes elváltozást sikerült-e eltávolítani vagy csak egy részét.

4. A sérült anyajegyből baj lehet

anyajegy_vizsgalat_2
Ha a sérültnek hitt anyajegy már hetek óta nem gyógyul akkor baj lehet.

Ez sem igaz. A megsérült anyajegy semmilyen káros hatással nem lehet ránk. A megsértett, felszakított, megütött esetleg vérző anyajegy ugyan úgy begyógyul, mint a bőr egyéb területei. Nagyon fontos azonban, hogy figyeljünk a gyógyulás időtartamára.

Ha a sérültnek hitt anyajegy már hetek óta nem gyógyul akkor baj lehet. Itt fennáll az esélye annak, hogy nem egy sérülésről hanem egy daganatról van szó.

5. Észrevenném, ha baj van

A kezdődő melanoma nem látható és nem is érezhető, csak a növekedés az egyetlen olyan szempont, amivel felhívja magár a figyelmet. Egyszerűen képtelenek vagyunk észrevenni saját magunk anyajegyének növekedését.

Csak akkor tudjuk teljes biztonsággal megállapítani, hogy növekedik az anyajegyünk, ha teljes komparatív szűrési módszeren esünk át. Ez azt jelenti, hogy minden egyes anyajegyet megvizsgáltatunk, lefényképeztetünk a bőrgyógyásszal és ezt, bizonyos időközönként megismételjük, majd a kapott képeket összehasonlítjuk.

Forrás: napidoktor.huComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …