Uroflow vizsgálat – a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálata

Uroflow vizsgálat – a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálata

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A vizsgálaton lehetőségünk van a teljes körű kivizsgálásra ami tartalmazza  vizeletvizsgálatot fizikális vizsgálatot, ultrahangot és a uroflow vizsgálatot (vizeletáramlás mérést). A komplex kivizsgálás része az uroflow eszköz használata, mely indikációjára a részletes anamnézis felvétele után derül fény. A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága. Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Illetve nagy segítséget jelentenek a hatékony terápia követésében.

Uroflow vizsgálat

 • Az eszközzel mérhetővé válik a a Nyugalmi állapotban lévő, majd a telítődés során kialakuló, izmok által kifejtett nyomás.
 • A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét és az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri. Ez fontos információval bír az esetleges a vizelet-elvezetés akadályozottsága szempontjából, mely például prosztata-megnagyobbodás, vagy húgyvezeték-szűkület kialakulás esetén jelentkezhet.
 • A uroflow mérés akkor tekinthető eredményesnek, amennyiben legalább 150 ml vizeletet ürít a páciens a vizsgálat során.
 • A vizsgálatkor el kell mondani a szakorvosnak, ha tapasztaltunk eltérést a szokásos vizeléshez képest (zavartságból, szégyenlősségből adódóan), ez ugyanis erőlködést, vagy vizelet-visszatartást is okozhat, jelentősen befolyásolva ezzel a vizsgálat pontosságát.

Az áramlást befolyásolja továbbá

 • a hólyagnyak tágassága
 • a hólyagnyak megnyílóképessége
 • a hólyagizomzat állapota és ereje
 • a beidegzés
 • a nem
 • az életkor
 • a hólyagkapacitás

Fontos: A vizsgálatra telt hólyaggal kell  érkezni, célszerű a vizsgálatot megelőzően legalább fél liternyi folyadékot fogyasztani


Online bejelentkezés


Comments for this post are closed.

Kiből lehet alvásbajnok?

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként - a nemzetközi tudományos ajánlások …

Édes álmok – keserű éjszakák

Az alvás és a táplálkozás összefüggéseinek felismerése az életmód kutatások új területe. A tudományos megközelítések …

Eltolódott a fiatalok alvásideje, komoly egészségügyi következményei lehetnek

A Magyar Alvás Szövetség elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy egyre súlyosabb problémát jelent a fiatalok körében …

Önismeret és karaktererősségek

Az önismeret rögös útján üléseim és csoportjaim nagyon fontos eleme az egyéni erősségek feltérképezése és …

Nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 …

Elengedhetetlen fontosságú vérvétel

Szeretne egy átfogó laborvizsgálatot de hétköznap nem tud időt szakitani rá? A  Benyovszky Orvosi Központban szombaton …