Védje magát a nátha ellen!

Védje magát a nátha ellen!

A nátha az orr nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, melyet több mint kétszáz különböző vírusféleség okozhat. Éppen ez az oka, hogy az egyszer már átvészelt betegség után nem alakul ki a szervezetben immunitás az újabb fertőzéssel szemben, és ezért nincsen nátha elleni oltóanyag sem.

Ha a szervezet immunrendszere elég erős, akkor képes leküzdeni a vírusfertőzést, és így nem alakul ki maga a betegség. A test lehűlése, a stressz, a fáradtság csökkentik az immunrendszer működését és így a szervezet saját védekezőképessége is gyengül.

Így védekezzen a nátha ellen

A vírusfertőzések megelőzésére az Oscillococcinum nevű homeopátiás készítményből javasolt hetente egyszer egy tubusnyit elszopogatni. A kezelést késő ősztől egészen kora tavaszig lehet folytatni. Nagy dózisú Cvitamin szedése sokat segít, mert a szervezet saját védekezőrendszerének serkentésével lerövidíti a betegség lefolyását, és véd a szövődményektől.

Mint minden betegségben, a náthánál is, fontos a megelőzés. Kiemelendő a helyes táplálás, rendszeres levegőztetés, bő folyadék fogyasztása, feszültségmentes környezet biztosítása, alapvető higiénés szabályok betartása.

A náthás beteg kezelése

Egyszerű nátha esetén szükségtelen antibiotikum szedése, mert a betegséget okozó vírusokra nem hat, illetve a felülfertőződés sem előzhető meg vele. Azonban a feleslegesen szedett gyógyszerek a szervezet biológiai egyensúlyát komolyan megzavarhatják.

Antibiotikum szedése csak baktérium okozta szövődmények esetén szükséges. Amennyiben a nátha elhúzódik (egy hétnél tovább tart), vagy átmeneti javulás után a panaszok visszatérnek, akkor felmerül a gyanú, hogy a baktériumok már bejutottak a melléküregekbe, fülkürtbe és megkezdték vándorlásukat az alsó légutak felé. Egy francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be. Felnőtteknél a fejfájás, előrehajláskor jelentkező arcfájdalom, a fogakba sugárzó fájdalom és a rossz közérzet, szaglászavar a leggyakoribb szövődményre, az arcüreggyulladásra utalnak. Gyerekkorban a szövődmények, úgymint arcüreggyulladás, fülkürt-hurut, középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás, légcső és hörghurut, tüdőgyulladás, esetenként bélhurut alattomosan láz és fájdalom nélkül alakulnak ki. Azonban a szülő gyanúját felkeltheti a gyermek gátolt orrlégzése mellett, a rossz közérzete, főleg éjszaka szűnni nem akaró köhögése, nagyothallása, karikás szemei, hőemelkedése és sápadtsága. Ilyen esetben elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat.

 Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …