Vércukorszint és mellrák

Vércukorszint és mellrák

Braunstein 1921-ben megfigyelte, hogy azoknál a cukorbetegeknél, akiknél rák alakult ki, eltűnt a cukor a vizeletből. Normál és rákos sejteket cukros oldatba helyezve kimutatta, hogy a ráksejtek aránytalanul sok cukrot vesznek fel. Warburg rövidesen bebizonyította, hogy a ráksejtek oxigént nem igénylő primitív cukorbontással nyernek energiát: ezt nevezik Warburg-effektusnak. Ma ezt a rákos anyagcsere megkülönböztető jegyének tekintik. Az oxigént nélkülöző primitív cukorbontás rendkívül pazarló cukorfelhasználás, ugyanis csak tizedannyi energiát ad, mint a normál, oxigént is használó anyagcsere. Részben ez magyarázza a ráksejtek cukoréhségét. E megfigyelésekből alakult ki a rák „cukorhipotézise”.

A hipotézis legegyszerűbb ellenőrzése, ha megvizsgáljuk a vércukorszint és a rákkockázat kapcsolatát. Paola Muti és munkatársai 11 000 nőt követtek öt éven át, s eredményük szerint a legmagasabb éhgyomri vércukorszintűeknél háromszor valószínűbben alakult ki mellrák a legalacsonyabb vércukorszintűekhez képest. A vizsgált nőket két csoportba osztották aszerint, hogy 4,7 mmol/l-nél alacsonyabb vagy magasabb-e a reggeli vércukorszintjük. A 4,7-nél magasabb vércukorszintűeknek 150%-kal volt nagyobb a mellrákkockázata. Ez is bizonyítja, mennyire megtévesztő a 6 mmol/l vércukorszintet még “normálisnak” nevezni. Az 5,5 mmol/l reggeli vércukorértéket mutatóknak a 4,7 mmol/l szintűekhez képest 2,3-szor nagyobb az esélyük a cukorbetegségre. A cukorbetegeknek átlagosan másfélszer nagyobb a kockázata a mellrákra, de számos vizsgálat mutatott ki két-háromszoros kockázatot is. Sokatmondó tény, hogy a mellrákosok 16%-a cukorbeteg, míg az átlagnépességben a cukorbetegek aránya 6-7%.

FONTOS! Az éveken át magas vércukorszint nem egyszerűen a már kialakult ráksejtek osztódásához szükséges tápanyagellátását biztosítja, hanem a rákos folyamatokat elindító onkogéneket is aktiválja.

Bár kevésbé megbízhatóak a táplálkozásra vonatkozó kérdőívekkel végzett követéses vizsgálatok eredményei, egy vizsgálatban kétszeres mellrákkockázata volt a keveset fogyasztókhoz képest a sok szénhidrátot fogyasztóknak.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a vizsgálatok eredményét jelentősen tompítják azok a hatások, hogy még a legkisebb kockázatú egyedek is finomított szénhidrátokat fogyasztanak, és átlagosan nekik is a kívánatosnál magasabb a vércukorszintjük. Ha a kontrollcsoport tagjai természeti emberek vagy évek óta low carbon élők volnának, a mellrákkockázat számszerűleg sokkal nagyobb volna, ráadásul sok embernél az éhgyomri vércukorvizsgálatnál a magas inzulinszint miatt sokáig relatíve alacsony lesz a mért vércukorszint. Érdemes tehát megvizsgálni a cukoranyagcsere zavarának más mutatóit is, különös tekintettel arra, hogy a ráksejtek biokémiai hatásokkal számukra kedvező irányba alakítják át a szervezet cukoranyagcseréjét. (Forrás: Szendi Gábor: A mellrák “cukorhipotézise”)

Amennyiben az elmúlt években testsúlya megnövekedett, érdemes laborvizsgálattal ellenőrizni egészségi állapotát. 

 


Comments for this post are closed.

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …

Kezdje a tavaszi megújulást pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal

Bármilyen felmerülő pajzsmirigybetegség esetén érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni. A vizsgálat …

Aranyér vizsgálat teljes proktológiai kivizsgálással

Fontos tudni, hogy a kismedence egy zárt rendszer. Erőlködés hatására a hasüregben keletkező nyomás a gyengébb …