Egy kellemetlen jelenség: A vesekő! Vajon megelőzhető?

Egy kellemetlen jelenség: A vesekő! Vajon megelőzhető?

A vesekő szinte már népbetegségnek számít. De honnan ismerheti fel, és mit tehet ellene? Ismerje meg a lehetőségeit!

A fejlett országokban a kövesbetegségben szenvedők száma évről évre emelkedik. A vesekövességben elsősorban 30 és 60 év közötti férfiak érintettek, közülük is a fejlett országokban élők. A leggyakoribb kőféleség a kalcium-oxalát kő, mely keveredhet kalcium-foszfáttal vagy húgysavval. Sajnos, ez a betegség kiújulásra hajlamos.

Mitől alakulhat ki a vesekő?

veseko1A „jólétre” jellemző fokozott só-, fehérje- és szénhidrátbevitel egyértelmű oka az egyre gyakoribb vesekőnek. A rohanó életmód miatt sokszor előnyben részesítjük a kész és félkész élelmiszereket, cukros, tartósított üdítőket – ezek jelentős foszfátterhelést jelentenek a szervezetnek -, ezeken kívül pedig alig iszunk egyrészt egészséges, másrészt elegendő folyadékot. A kevés folyadékbevitel miatt viszont sűrű, kis mennyiségű, koncentrált vizelet képződik, mely könnyen túltelítetté válhat, melynek következtében megindul a kristályosodás, vagyis a kőmag képződése. Ezek után sajnos csak idő kérdése a növekedés üteme és a kézzelfogható kő, illetve a panaszok kialakulása.

A kevés- és minőségtelen folyadékbevitelnek köszönhetően nagy mennyiségű savas anyag képződik. Ha a fehérjék emésztése nem tökéletes, káros anyagcseretermékek halmozódnak fel, ennek következtében a vér pH-ja eltolódik, vagyis savasodás – krónikus metabolikus acidózis – jön létre.

A túlsavasodás miatt sok értékes ásványi anyag és nyomelem oldódik ki a csontozatból – csontritkulás -, és ürül ki a veséken át a vizelettel, melynek szintén változik a pH-ja és a telítettsége. Tovább rontanak a dolgon bizonyos betegségek – mellékpajzsmirigy-, csontbetegségek, bélgyulladások, elhízás, kalciumszegény étrend, felszívódási zavarok. Közrejátszhatnak a kialakulásban hiányállapotok- kálium-, magnézium- és B6 -vitamin-hiány, alacsony vizelet-citrát-tartalom -, illetve egyes gyógyszerek – savkötők, néhány vízhajtó, nagy dózisban fogyasztott C-vitamin.

A vesekő tünetei

A leggyakoribb tünet az adott terület fájdalma, ami lehet:

  • deréktájékivk_2
  • rézsútosan lefelé, a lágyékhajlatba sugárzó
  • a combba sugárzó.

A fájdalom legtöbbször görcsös, de lehet tompa, hullámzó erősségű is, mely vizeléskor fokozódik, gyakran a vizelet is véressé válik. A görcsös fájdalom olyannyira megerősödhet, hogy vizelési képtelenség alakulhat ki.
Az általános rosszullét mellett gyakori a hányinger, hányás, verítékezés, szövődményes esetben – befertőződéskor – láz, hidegrázás kialakulása.

 

Nagyon lényeges kérdés: mit tehet, hogy elkerülje az újabb kőképződést?

A legegyszerűbb és leginkább ajánlható módszer a bő folyadékfogyasztás, mely naponta 2,5 liter, de inkább 3 liter folyadék (főleg nyáron!) elfogyasztását jelenti. Ez elsősorban lehetőleg alacsony ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványvíz, zöld vagy vörös tea, illetve gyógytea legyen!

A húgyutakra legkedvezőbb hatású a fertőtlenítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó ánizs, hibiszkusz, bors- vagy fodormenta, kamilla- vagy körömvirág. Ezen kívül használható még a kukoricabajusz, az erdei aranyvessző, a nyírfalevél, a fehér árvacsalán, a pongyolapitypang és – igen óvatosan – és a medveszőlőlevél.

veseko3A fehérjék közül a halat, a gombát, a természetes érlelésű sajtokat, a pulykát és a csirkehúst érdemes előnyben részesíteni, a vörös húsokat pedig jobb kerülni. Célszerű egy héten egyszer fogyasztani csak húst. Az étrend nagyobb részét tegyék ki teljes értékű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök

Amennyiben a húgysavszint magas, purinszegény étrendet kell alkalmaznunk: kerülni kell a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek – bab, borsó, sóska, spenót, rebarbara -, a kávé, tea, alkohol fogyasztását!

Tanácsos lúgosítani a szervezetet zöldségekkel – burgonya, zeller, petrezselyem, spárga -, gyümölcsökkel – eper, meggy, alma, dinnye – és gyógyvizek használatával.

(Forrás: InfoMed, Szerző: Bodrog A.)

Amennyiben a cikkben említett bármely tünetet észleli magán, vagy csak szeretne nyugodtan aludni kétségek nélkül, keresse fel Dr.Menyhárt Orsolya belgyógyász, szakorvosunkat, és előzze meg a bajt!

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …