A hat leggyakoribb végbél betegség az aranyéren kívül 2. rész

A hat leggyakoribb végbél betegség az aranyéren kívül 2. rész

Cikkünk első részében elkezdtük sorra venni a leggyakrabban előforduló végbél betegségeket. A modern korban élő ember számára ismerősek a tünetek, hiszen a kevés rost- és folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a kötőszövetek elgyengülése miatt csaknem mindenki találkozott már a viszketéssel, fájdalommal vagy vérzéssel végbél tájékon. Mostani írásunkban folytatjuk a szimptómák és a tünetek ismertetését, egyben a szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Végbél előesés

A végbél-előesés a végbél végbélnyíláson keresztüli kitüremkedését jelenti. A tünetet az okozza, hogy egyrészt a végbél záróképletei elgyengülnek, másrészt valamilyen eltérés miatt megnő a hasűri nyomás. Ilyenkor a végbél nyálkahártyájának több cm-es szakasza kitüremkedik a záróizmon keresztül, széklettartási zavart okozva. Kezdetben a jelenség csak erőlködésre figyelhető meg, később állandósul váladékozást, fekélyesedést eredményezve. Általában műtéti kezelésre van szükség, de sajnos gyakori a kiújulás.

Végbél polip

A végbélpolip a végbél nyálkahártyájából kiinduló, a végbél belsejébe belógó elváltozás. Kialakulásukat tekintve jó- és rosszindulatú elváltozások lehetnek. A végbélpolipok akár tünetmentesek is lehetnek, de okozhatnak váladékozást, vérzést vagy székletürítési gondokat. Amennyiben a legalsó szakaszon alakulnak ki, székletürítés alkalmával a végbélnyílásból kifordulhatnak és tapinthatóvá válnak.

Végbéltükrözés során a végbélpolipok mérete megítélhető, továbbá szövettani vizsgálatra eltávolíthatóak, vagy egy kis darab kicsíphető belőlük. A végbélpolip mérete és a szövettani mintavétel eredménye alapján dönthető el, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e, és ez az alapja a további kezelésnek.


Végbélrák

A végbél betegségei között beszélni kell a daganatos megbetegedésekről. És bár a legkönnyebben szűrhető típusról van szó, mégis a harmadik leggyakoribb halálozási ok hazánkban. A vastagbél jóindulatú daganatai vezethetnek a végbélrák kialakulásához, de a helytelen életmódot (rostszegény táplálkozás, kevés mozgás, dohányzás) és az öröklött tényezőket sem lehet figyelmen kívül hagyni. A betegségre a székletürítési szokások, illetve a széklet jellegének megváltozása utalhat- pl. rendszeressé válik a székrekedés és a hasmenés egymást követő időszakai. Étvágyvesztés és hasi panaszok (fájdalom, puffadás), véres széklet is jelentkezhetnek. Jelentős testsúlycsökkenés, illetve a vérszegénység is a tünetek közé tartozik. A kezelés leggyakrabban műtétet jelent, amelynek során eltávolítják a daganat által érintett bélszakaszt – korai stádiumban felfedezett vastagbélráknál kiegészítő kezelésre nincs szükség. Egyes esetekben sugárkezelés jön szóba a műtétet megelőzően vagy azt követően. Kemoterápiára akkor kerül sor, ha a daganat beszűrődést okoz, túlterjed a bél határán, illetve áttétek jelentkeznek a nyirokcsomókban. Mivel a betegségen átesetteknél fokozott egy ilyen tumor újbóli megjelenése, a kezelések után rendszeres kontrollvizsgálatokat kell végeztetni.


 

Milyen tünetek tapasztalásakor érdemes orvoshoz fordulni?

A véres széklet, végbélvérzés jelentkezése, a székletürítést követő “nem megfelelő kiürülés” érzése, kismedencei fájdalom, a székelési szokások megváltozása, a végbélből történő váladékozás, széklettartási nehezítettség, székelés során érzett fájdalom, valamint a végbél körüli bőr fájdalma, viszketése mind-mind utalhat a végbél- és a végbélnyílás betegségeire. A vizsgálat során ez orvos a végbélnyílás és a végbél megtekintésével könnyen diagnosztizálni tudja a végbél betegségeket. A diagnózis után pedig megkezdődhet a célzott kezelés.

 


Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

Átfogó endokrinológiai kivizsgálás

Miért fontos? A szervezet egyensúlyát biztosító rendszer nagyon összetett, hiszen idegrendszeri és endokrin komponense …

Már gyermekkorban is

A pajzsmirigy rendellenes működése már gyermekkorban is okozhat tüneteket. A hormontermelésért az agyalapi mirigy, …

Segítség a felborult hormonháztartáshoz!

Ízelítőiül néhány tünet ami többnyire a felborult hormonháztartásuknak köszönhetjük.

A szexuális életre is hatással van a pajzsmirigyzavar!

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémát okozhat. Sokan nem tudják, de …

Mikor forduljunk endokrinológus szakorvoshoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású hormontermelő szervek működésével, problémáival és gyógyításával …

Nagyízületi ultrahang vizsgálat

Az ízületek ultrahangvizsgálata során nem a csontokat, hanem az ízületeket körülvevő lágyszövetet vizsgáljuk. …