Az aranyér változatai 1 rész

Az aranyér változatai 1 rész

Az aranyérnek az elhelyezkedés szempontjából háromféle típusa létezik: külső aranyér, belső aranyér és ezek egyidejű megjelenése. A külső aranyér gyakrabban fordul elő, míg a belső aranyér többnyire a külső aranyér kísérőjeként, azzal együtt jelenik meg. Azért is fontos elkülöníteni ezt a két típusú aranyeret, mert mind a kettőt más-más eljárással lehet kezelni.

Belső aranyér

A belső aranyér a végbél belső részén, a végbélnyílás közelében elhelyezkedő vénák elzáródását jelenti. Ritkán fájdalmas, székelés után viszont érzékeny lehet.A végbél végső szakaszán, a végbélnyílás közvetlen közelében található vénák elzáródása, visszeressége okozza a belső aranyeret. Ez nem látható, nem is fájdalmas, bár előfordulhat, hogy vérzik. A véres széklet ezért mindig figyelmeztető jel lehet.

Az első és második osztályba tartozó aranyeresség még kúpokkal, kéncsökőkkel, tehát a konzervatív módszerekkel jól kezelhető. Bár ez nem jelenti azt, hogy ezek a megoldások képesek eltüntetni a kitágulást, de a tünetmentesség és a fájdalom teljes hiánya gyakorlatilag szükségtelenné teszi a műtéti beavatkozást.

Az első fokú aranyér egyáltalán nem dudorodik ki a végbélből. A második osztályú végbélvisszeresség esetén székeléskor kiugrik az elzáródott vénarész, de aztán magától vissza is húzódik. A harmadik fokozatban már a kiugrott rész kívül is marad, de még visszatolható. A negyedik osztályba tartozó aranyér már nem tolható vissza a végbéljáratba.

Belső aranyér néhány tünete:

  • Fájdalmas széklet ürítés
  • Duzzanat a végbélben.
  • Széklet ürítésnél vérzés
  • Viszketés
  • Váladékozás
  • Nyálkás széklet

Bár ezek a témák kétségkívül sokakat zavarnak vagy nehezen beszélnek róla, mivel itt egy betegségről van szó, nem kerülhetők el a feltárás során az ilyen kérdések. Mivel itt is, mint a legtöbb rendellenesség esetén, a még kezdődő probléma megoldása a legkönnyebb, célszerű minél hamarabb szakemberhez fordulni panaszainkkal. A vizsgálat nem fájdalmas, csupán kellemetlen, de megelőzheti a későbbi nagyobb problémák kialakulását.


Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …

Alvás COVID-járvány idején

A Magyar Alvás Szövetség elmúlt hat hónapban végzett megfigyelései és tapasztalatai megerősítik a nemzetközi trendeket: …