Diabetológia – magatartásorvoslás

Diabetológia – magatartásorvoslás

Hazánkban a cukorbetegség az összlakosság 7-8 %-át érinti, ehhez kapcsolódik az elhízás, amelynek az előfordulása a felnőtt lakosság körében 60 % felett van. A nyugati szakirodalomban ma már diabesity világjárványról beszélnek. A hazai ellátási rendben 18 éves korig a gyermek-, 18 éves kor után a felnőtt ellátás körébe tartoznak a cukorbetegek. A diabetes mellitus mára gyűjtőfogalommá vált, leggyakoribb az 1-es (inzulinhiányos) és a 2-es (inzulinrezisztens) típus. Ritkább változataik (MODY, LADA) életkortól függetlenül alakulnak ki. Külön ellátási csoportot képez a terhességi diabetes.  Az 1-es és 2-es típus előfordulási aránya 10:90. A diabetes és az elhízás diagnosztikája, kezelése jórészt átfedi egymást, lényeges különbség viszont, hogy az obezitás gyógyszeres kezelését az OEP/NEAK nem támogatja.

A fenti arányok fővárosi vonatkozásban azt jelentik, hogy figyelembevéve az agglomerációt is, kb. 200.000 cukorbeteggel lehet számolni. Ennyi beteget az állami egészségügy sem alap, sem szakellátási szinten megfelelő körülmények között nem tud ellátni. Ezt naponta tapasztaljuk, tehát van helye ezen a téren is a magán- ellátásnak.

A cukorbetegség az esetek döntő részében véletlenül derül ki valamilyen rutinvizsgálat kapcsán (jogosítvány, munka-alkalmasság). Ebben a stádiumban az inzulin-termelő kapacitás fele már elveszett 2-es típusú diabetesben. A korszerű kezelés majdnem minden esetben késik részben a betegek ellenállása miatt, részben  az elavult terápiás módszerek miatt („változtasson életmódot”). Tekintve, hogy a cukorbetegség ma még nem gyógyítható, előrehaladó folyamat, a beteg ezzel értékes éveket veszít, előbbre jönnek az ismert kis-  és nagyér- szövődmények.

A magán-ellátás szerepe abban van ha elkerüljük ezeket a véletlen folyamatokat és bekapcsolódunk a megelőzésbe. A cukorbetegség ugyanis megelőzhető, vagy legalább is lassítható az előrehaladása, nagyon ritka esetben megállítható vagy esetleg meg is fordítható. Ebből a célból minden beteggel,  aki a Benyovszky Orvosi Központban bármilyen okból megjelenik (természetesen önkéntes alapon) kitöltetünk egy a cukorbetegség kockázatát felmérő kérdőívet, amelyet diabetológus szakorvos kiértékel. Ez a szolgáltatásunk térítésmentes.

Akinél fokozott kockázatot találunk, megajánljuk illetve javasoljuk a további vizsgálatok elvégzését. A   cukorbetegség gondozását a szakmai irányelvek betartásával, az Európában ma már általánosan elterjedt magatartásorvoslási alapon végezzük (LAM 2017. évi első szám) a megfelelő konzultációs háttérrel (szemészet, neurológia, alvás-medicina, sebészet, stb.). A diabetológiai rendelés felelős vezetője  belgyógyász, diabetológiai-obezitológiai licensz vizsgával rendekező magatartásterápeuta szakorvos, akinek nem titkolt célja, hogy a Benyovszky Orvosi Központ a hazai korszerú diabetes-ellátás minta-intézménye legyen.

A cukorbetegség a magatartás-orvoslás modellbetegsége. Kezelése legnagyobb részt a beteg kezében van, akinek nap, mint nap döntéseket kell hoznia a kezeléssel kapcsolatban, amelyek hatással vannak egészségi állapotára, a betegség prognózisára és a szövődmények kialakulásának kockázatára. Ez a mindennapos és komplex kezelés a betegek nagy részének jelentős terhet jelent. A gyakorlatban a betegek egy jelentős része nem követi az önmenedzselés egy vagy több sarokkövét: a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást, illetve a gyógyszerhasználatot. A kutatási eredmények alapján a cukorbetegek életminősége és pszichés állapota lényegesen rosszabb, mint a nem cukorbetegeké, ami pedig a terápiás együttműködés és az egészségi állapot romlásával jár. Emellett gyakoribbak bizonyos pszichés zavarok (depresszió, szorongás, evészavar), amelyek szintén rontják az önkezelés minőségét. Fontos ezeknek a korai felismerése és kezelése, azonban a gyakorlatban a betegek csak 10%-a kap pszichológiai kezelést, annak ellenére, hogy közel 40%-uk tapasztal pszichológiai tüneteket. A fentiek alapján nagy jelentősége van a diabetes-gondozás terén az életminőséget javító magatartás-orvoslási módszereknek, amelyek azonban ma még nem tekinthetők általánosan elfogadottnak. Ezzel szeretnénk a hazai diabetes kezelést korszeűbbé tenni.

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …