Kínai gyógyászat

 


Kinaigyogyaszat_Altalanos_tajekoztato
akupresszúra

A hagyományos kínai gyógyászat napjainkban világszerte terjedő módszer, több ezer éves tapasztalattal, egyben önálló akadémiai tradíció is. Lényege: a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése – szemlélete holisztikus, figyelme nem az egyes feltételezett betegségre, hanem az egész személyiségre, a test és a lélek egyensúlyára irányul. A diagnosztika mindenekelőtt az érzékszervek útján szerzett ismeretekre és a tapasztalatokra épít.

Szakértő: Dr. Zhang Jia Hui

Megfigyelik például a páciensarcát, a testét, a bőrét, a haját, a szemét, a járását; meghallgatják a légzését, a beszédét, a leheletét, a szem viselkedését. Elemzik a tüneteket, az előzményeket, az életmód körülményeket. Olyan területeket is érint a hagyományos kínai diagnosztika, amilyeneket a nyugati orvoslás kevésbé. Ilyen a például a nyelv-, és a pulzusdiagnosztika, illetve a test meridián pontjainak a vizsgálata. Ezeket a hagyományos eljárásokat egészítik ki a modern, nyugati diagnosztikát magába foglaló vizsgálatokkal. A kezelés lehet azonnali hatású, például egy izomhúzódás, vagy fejfájás megszüntetése, krónikus betegség esetén azonban több alkalomból álló, gyakran 20-30 folyamatos kezelésre lehet szükség.

A kínai gyógyászati módszer lényege a többféle gyógyító eljárás kombinációja. Tűfóbiás embereknél például szó sem lehet a tű használatáról, számukra az akupunktúra szelídebb változata jöhet szóba.

Az akupresszúra az adott testi pontokra kifejtett hatás, több ezer éves tapasztalat alkalmazása. A kezelés általában 30-45 percig tart, heti két-három alkalomra van szükség folyamatosan a kívánt eredmény eredményéhez, erősen személyre alkalmazott módon. Mindezeket az eljárásokat gyógynövények alkalmazása teszi teljessé. Ezek kizárólag természetes szerek: tablettában, kapszulában, teakeverékben, kenőcs, tapasz stb. formában.

A kínai fitoterápia több száz éve bevált, bonyolult recepteket alkalmaz, amelyeket az ősök gondosan feljegyeztek. A készítmények alapanyagai gyógynövények, gombák, ásványi anyagok (pl. kagylóhéj), esetleg állati eredetű hatóanyagok. Ma e készítmények közül sokat tabletta vagy labdacs formájában lehet kapni. A kínai fitoterápiában kellőképpen jártas orvos, ill. természetgyógyász egyénre szabott készítményt is összeállíthat. Ilyenkor az összetevőkből sűrű főzetet kell készíteni, amelyet vízzel hígítva kell elfogyasztani az utasítás szerint. E főzetek közül soknak sem az illata, sem az íze nem bizalomgerjesztő, de a nyugati hagyományokban is szerepel a “keserű orvosság” fogalma.

Milyen betegségek esetén ajánlatos a kínai gyógyászat?

  • reumatikus problémák
  • idegrendszeri problémák (pl. migrén, szédülés, fejfájás, idegbecsípődés stb.)
  • gyomorfájás
  • menstruációs fájdalom
  • fogyasztás
  • visszér stb.

 

Kinaigyogyaszat_Altalanos_tajekoztato02
A Kínában ismert közel háromezer gyógynövény közül a nemzetközi gyógyászatban három-négyszázat alkalmaznak.

Főként Kínában honos növények az alapanyagok, de vannak ismert európaizöldségek, gyümölcsök, gyógynövények is, mint a  fokhagyma, a dió, a méz, az ánizs, az édeskömény, a mandarinhéj, a  kamilla, a gyermekláncfű, az eperlevél stb. A Kínában ismert közel háromezer gyógynövény közül a nemzetközi gyógyászatban három-négyszázat alkalmaznak. Az Európai Unió a hagyományos növényi gyógyszerekre – alkalmazásuk régre nyúló hagyományaira tekintettel – egyszerűbb törzskönyvezési eljárást vezetett be, mint amely a többi gyógyszerre vonatkozik, egyidejűleg biztosítja a szükséges biztonságossági, hatásossági és minőségi garanciákat is. Az irányelv szerint hagyományos” növényi gyógyszereknek” azok a termékek minősülnek, amelyeket már legalább 30 éve alkalmaznak, ebből legalább 15 éve az Európai Unió területén; amelyeket egészségügyi szakember felügyelete nélküli használatra szánnak, és amelyeket nem injekcióval juttatnak a szervezetbe. Ez a kategória nem korlátozódik az európai hagyományos növényi gyógyszerekre, beletartozhatnak kínai és ajurvédikus gyógyszerek is.

Ősrégi tudomány ez, de nem lezárt: Kínában, illetve a keleti orvoslást legteljesebben befogadó Amerikában, és az elmúlt évtizedben Európában, mostantól remélhetően Magyarországon is, kutatások, tapasztalatok bővítik majd a hagyományos kínai gyógyászat és a nyugati orvoslás eredményes alkalmazását mindenekelőtt az egészség  megőrzése, és a betegségek gyógyítása terén.  

Figyelmeztetés: étkezést követően félórán belül nem szabad masszíroztatni, magas vérnyomás, szívbetegség, csontritkulás, terhesség esetén kérjük külön jelezni.

Nagyon sok betegség gyógyításának illetve megelőzésének az alapja az immunrendszer megerősítése, amit nagyon jó hatásfokkal végez a hagyományos kínai orvoslás. Sok-sok betegség, például migrén, ízületi fájdalom, reuma, lumbágó, allergia, asztma, depresszió, menstruációs rendellenességek, szexuális funkciózavarok kezelése is eredményes akupunktúrával. Az egészségügyi világszervezet, a WHO összeállított egy kb. száz betegségből álló listát, amelyeknél az akupunktúrát ajánlja, mivel ezeket a nyugati orvoslás csak korlátozottan tudja gyógyítani. A betegek érdekében járnak el, amikor ezeknél a betegségeknél a hagyományos kínai gyógymódokat, köztük az akupunktúrát javasolják az orvosok. A kínai orvosok ugyanígy felhasználják a nyugati orvoslás eredményeit, pl. alkalmazzák a modern diagnosztikai és képalkotó eljárásokat, a laboratóriumi és egyéb leleteket, illetve természetesen a megfelelő szakorvoshoz irányítják a beteget, ha például műtétre van szükség.

 

 


Telefon


Árak

Vizsgálat Ár
1 Hagyományos kínai gyógyítás (első alkalom) 10 000 Ft
2 További kezelések / alkalmak 8 000 Ft

Szakorvos

Rendelés időpont


Zhang JiaHui
Kedd: 13:00 – 19:00
Csütörtök: 13:00 – 19:00

Kórkép, amely érinti a szívet is

A kardiovaszkuláris betegség olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és sok esetben a szervezet teljes érrendszerét …

Mik azok a krónikus sebek?

A krónikus sebeket a köznyelvben leggyakrabban fekélynek nevezik, az orvosi szaknyelv az ulcus megnevezést használja. …

Post-COVID szűrőcsomag a fertőzésen átesettek számára

A COVID-19 fertőzés után kialakulhatnak olyan szövődmények, melyek hosszútávú egészségkárosodást okoznak, ezért …

Akármilyen kicsi figyeljünk rá oda!

A cukorbetegség napjaink leggyakoribb betegsége, melynek kezelése kiemelkedő jelentőségű. A mielőbbi kezelés létfontosságú, …

Óraátállítás 2021 – a Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása

Március utolsó hétvégéjén, ahogy 42 éve minden tavasszal, előbbre kell állítanunk az óráinkat. Egy órával …

Nemzetközi konferencia volt Budapesten

A World Sleep Society, a World Association of Sleep Medicine társult nemzetközi szervezetével 2021-ben is meghirdette …