Miért érzünk éhséget? – III. rész

Miért érzünk éhséget? – III. rész

Előző cikkeinkben az éhségérzet hat lehetséges okát vizsgáltuk (Nem fogyaszt elég fehérjét, Nem alszik eleget, Túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt, Túl kevés zsiradékot fogyasztNem iszik elég vizetKevés rostot fogyaszt) most íme az újabb három ok, amely szintén okozhat állandó éhségérzetet.

7. Figyelmetlenül eszik

Ha valaki nagyon rohanós életet él, akkor gyakran előfordul, hogy evés közben valami mást is csinál. Nos, bár ezzel az elfoglalt ember kétségkívül időt spórolhat meg, így táplálkozni roppant egészségtelen, mert a figyelmetlen evés az étvágy megnövekedéséhez, fokozott kalória bevitelhez, és ennek következtében testsúlynövekedéshez vezethet.

Ennek elsődleges oka az, hogy ha evés közben nem az evésre figyelünk, akkor sokszor nem is tudjuk pontosan, mennyit eszünk, és nem vesszük észre a testünk jelzését, hogy mikor laktunk jól. Számos vizsgálat igazolja, hogy, akik evés közben valami másra figyelnek, azok többet esznek, mint azok, akik csak az étkezésre koncentrálnak.

Egy 88 fős nőkből álló csoporton végzett vizsgálatban a vizsgálati alanyok felét arra utasították, hogy foglalkozzon valami mással is evés közben, míg a csoport másik fele csendben evett. Azok, akik mással is foglalkoztak, sokkal kevésbé laktak jól, és a nap folyamán később is többet kívántak enni, mint azok, akik evés közben csak az étkezésre koncentráltak.

Egy következő vizsgálatban is azt állapították meg, hogy akik evés közben számítógépes játékot játszottak, sokkal kevésbé laktak jól, mint azok, akik nem játszottak. Ráadásul a figyelmetlenül evők a nap folyamán később is 48%-kal többet ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

Vagyis ha nem akarunk túl sokat enni, akkor célszerű evés közben csak az evésre koncentrálni. Nyugodtan leülni, élvezni az ételt, és figyelni, mikor jelzi a testünk, hogy jóllaktunk.

Összegezve: A figyelmetlen evés is oka lehet a túlzott étvágynak, mivel ilyenkor nem vesszük időben észre a szervezet jelzését, hogy jóllaktunk.

8. Sokat sportol

Aki sokat sportol, sok kalóriát éget. Ez különösen igaz azokra, akik nagyon intenzíven és hosszú ideig sportolnak, például maratoni futásra készülnek.

A kutatások szerint azoknak, akik rendszeresen és intenzíven sportolnak, általában gyorsabb az anyagcseréjük, ami azt jelenti, hogy nyugalmi helyzetben is több kalóriát égetnek, mint azok, akik kevesebbet sportolnak, vagy ülő életmódot folytatnak. Egy vizsgálatban 10 férfinak, akik 45 percig tartó intenzív edzésen vettek részt, a nap folyamán átlagosan 37%-kal magasabb volt a metabolikus rátájuk, mint az azt megelőző napon, amikor nem sportoltak.

Egy másik vizsgálatban 16 napon keresztül intenzíven sportoló nőket vizsgáltak, ők naponta átlagosan 33%-kal több kalóriát égettek el, mint a nem sportoló társaik, és 15%-kal többet, mint a mérsékelten sportolók. Az eredmény nagyjából ugyanez volt férfiak esetében is.

Bár sok vizsgálat szerint sportolással eredményesen lehet csökkenteni az étvágyat, bizonyos tények arra utalnak, hogy a hosszú távú intenzív sporttevékenységet folytatók többet esznek, mint azok, akik nem mozognak.

Az intenzív sportolás következtében megnövekedett étvágyat csillapíthatjuk úgy, hogy többet eszünk, hogy legyen mit elégetnünk edzés közben, de ilyenkor is nagyon fontos, hogy elsősorban rostokban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételeket fogyasszunk. A másik lehetőség, hogy kevesebb időt töltünk sportolással, vagy visszaveszünk az edzések intenzitásából.

De még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez csakis azokra vonatkozik, akik gyakran, hosszú időn keresztül és nagyon intenzíven edzenek. Aki nem sportol ennyit, annak nem kell megemelnie a kalória bevitelét.

Összegezve: Azoknak, akik rendszeresen, hosszú időn keresztül, intenzíven sportolnak, általában nagyobb az étvágyuk és gyorsabb az emésztésük, minek következtében gyakrabban éhesek, mint azok, akik nem sportolnak.

9. Túl sok alkoholt iszik

Az alkohol étvágyfokozó hatása jól ismert. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az alkohol gátolja az étvágycsökkentő hormonok (leptinek) termelődését, különösen, ha étkezés előtt vagy közben fogyasztjuk. Ezért ha túl sok alkoholt iszik, éhesebb lesz.

Egy vizsgálatban 12 férfi, aki ebéd előtt megivott 40 ml alkoholt, 300 kalóriával több táplálékot vett magához, mint azok, akik csak 10 ml alkoholt fogyasztottak.

De nemcsak ebédnél ettek többet, hanem a nap folyamán végig 10%-kal magasabb volt a kalória bevitelük, mint azoknak, akik kevesebbet ittak. Azt is megfigyelték, hogy a több alkoholt fogyasztók több magas zsírtartalmú és sós ételt fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagja.

Egy másik vizsgálatban 26 ember 30 ml alkoholt ivott meg egy étkezéshez, és az derült ki, hogy ők összességében 30%-kal több kalóriát vettek magukhoz, mint az alkoholtól tartózkodó társaik.

Az alkohol nemcsak az étvágyat fokozza, hanem az ítélőképességet és az önkontrollt is hátrányosan befolyásolja. Ezért aztán előfordulhat, hogy az alkohol hatása alatt az ember akkor is eszik, ha már régen nem éhes. A fentiek miatt jobb, ha csak kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt, vagy teljesen lemondunk róla.

Összegzés: Aki túl sok alkoholt iszik, az gyakrabban éhezik meg, mivel az alkohol gátolja a jóllakottság érzéséért felelős hormonok termelődését.

(Forrás: tenyek-tevhitek.hu, Czárán Judit fordításában Brianna Elliott: 14 Reasons Why You’re Always Hungry. )

 Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …