Prosztata PSA érték értékelése

Prosztata PSA érték értékelése

1015-prosztatarakAz elmúlt 20 évben sokkal gyakrabban fedezték fel a prosztatarákot, mint korábban, ami elsősorban a prosztataspecifikus antigén (PSA) meghatározásának köszönhető. Ennek értékelésén azonban évek óta megy a vita.

A PSA olyan fehérje, amelyet a prosztata termel. Szintje azonban nemcsak prosztatarák esetén emelkedik meg, hanem minden egyéb prosztata-megbetegedésnél is, mint amilyen például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, illetve a bakteriális eredetű és vírusfertőzések. Sőt, ez az érték minden egyéb jellegű, általános fertőzésnél is megnő.

Ezen túlmenően befolyásolhatja a PSA-szintet egy sor egyéb tényező is. Az életkoron és a prosztata nagyságán túl valószínűleg a vérvétel időpontja is szerepet játszik. A leírások szerint az ingadozások 10–30 százalék közötti értéket tesznek ki, ami némiképp eltúlzottnak tűnik. Az ejakuláció és a kerékpározás ugyancsak megemeli a PSA-értéket, ezért a vérvételt 48 órás önmegtartóztatásnak kellene megelőznie. A megelőző vizsgálatokban a mai napig szokásos a prosztata kézzel való áttapintása, ez is növelheti az értéket 10-15 százalékkal. A tesztoszteron ugyancsak emeli, ezért legyünk óvatosak az ellenőrzés nélküli tesztoszteron-adagolással, amit propagál például az antiaging orvoslás. Ami sok páciens számára szintén különösen fontos lehet: a PSA-érték megnő akkor is, ha az illető nem tudja kellően kiüríteni a hólyagját, és ezért vizelet marad vissza benne.

A PSA ráta pedig csak akkor nyújt támpontot, ha a PSA szint 4 fölött és 10 alatt található.

1015-prosztata-joindulatu-megnagyobbodasaA prosztatarák gyanúját a folyamatosan emelkedő PSA-értékek alapozzák meg. Ha egy év alatt megduplázódik, az kedvezőtlen jel. Ha viszont az érték egyszer fent van, egyszer lent, az inkább gyulladásos elváltozásra utal.

A két számjegyű PSA-értékek, főleg, ha még emelkedő tendenciát is mutatnak, mindig gyanúsak, és mindig komolyan veendők. Felelőtlen magatartás az urológus részéről azzal hárítani el a páciens aggodalmait, hogy a 20 alatti értékek nem adnak okot nyugtalanságra. A prosztatarák ugyanis bizonyos esetekben már 2 vagy az alatti értékeknél is felléphet. Éppen ezért – ahogyan rák esetén mindig – fokozott éberségre van szükség, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden egyes ilyen esetben eltúlzottan kell reagálni.

Amennyiben a PSA vizsgálat eredményei a prosztata megbetegedésére utalnak, rektális vizsgálat (ujjal történő tapintás), illetve ultrahang segítségével eldönthető, hogy szükséges-e a prosztata biopszia (prosztataszövetből történő mintavétel). Ezen vizsgálatok segítségével a szakorvos nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy nagyon lassan növekvő – beavatkozást nem igénylő – prosztata daganatról, vagy agresszíven növekvő – gyors beavatkozást igénylő – esetről van- e szó.

 

A rendszeres szűrővizsgálatokon történő részvétellel, illetve egy esetleges probléma felmerülését követő gyors orvosi vizsgálattal megelőzhető a prosztatarák kialakulása. Amennyiben fél évnél régebben vett részt ilyen típusú szűrővizsgálaton, javasoljuk jelentkezzen be most hozzánk!

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …