Miért érzünk éhséget? IV. rész

Miért érzünk éhséget? IV. rész

Előző cikkeinkben az éhségérzet kilenc lehetséges okát vizsgáltuk (Nem fogyaszt elég fehérjét, Nem alszik eleget, Túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt, Túl kevés zsiradékot fogyasztNem iszik elég vizetKevés rostot fogyaszt,  Figyelmetlenül eszik, Sokat sportol, Túl sok alkoholt iszik) most íme az újabb, utolsó három ok, amely szintén okozhat állandó éhségérzetet.

10. Túl sok folyékony táplálékot fogyaszt

A folyékony és a szilárd ételek másképpen hatnak az étvágyra. Aki sok folyékony táplálékot vesz magához, például turmixok, shake-ek és levesek formájában, az valószínűleg gyakrabban lesz éhes, mintha szilárd ételek formájában fogyasztana ugyanannyi kalóriát. Ennek egyik oka az, hogy a folyékony táplálék gyorsabban kiürül a gyomorból, mint a szilárd étel.

De vannak olyan vizsgálati eredmények is, amelyek szerint a folyékony táplálék nem is képes olyan mértékben elnyomni az éhségkeltő hormonokat, mint a szilárd étel. Ráadásul a folyékony ételt gyorsabban elfogyasztja az ember, mint szilárdat, ami könnyen túlevéshez vezethet, hiszen az agynak nincs elég ideje kibocsátani a jóllakottság szignált.

Egy vizsgálatban azok, akik köztes étkezésként valami folyékony táplálékot nyeltek le, éhesebbek maradtak, mint azok, akik egy kis szilárd ételt kaptak be. Előbbiek egyébként 40%-kal több kalóriát vettek magukhoz a nap folyamán, mint a szilárd ételt fogyasztó társaik.

Ha nem akarjuk, hogy gyakran megéhezzünk, akkor célszerű, ha a táplálékunk elsősorban szilárd ételekből áll.

Összegezve: A folyékony táplálék nem laktat olyan tartósan, mint a szilárd étel. Ezért aki a bevitt kalória nagyobb részét folyékony formában veszi magához, az gyakrabban fogja magát éhesnek érezni.

11. Sok a stressz az életében

Túl sok stressz hatására megnő az étvágy. Ez elsősorban azért van, mert stressztől megemelkedik a szervezetben a kortizol hormon szintje, ami fokozza az éhségérzetet, illetve az evés utáni vágyat. Ezért aki sokat idegeskedik, az gyakrabban érzi éhesnek magát.

Egy vizsgálatban 59 folyamatos stressznek kitett nőnél azt figyelték meg, hogy ők a nap folyamán végig több kalóriát vettek magukhoz, illetve több édességet fogyasztottak, mint azok, akik nem voltak stresszesek.

Egy másik kutatásban 350 fiatal lány evési szokásait vizsgálták, és itt is azt tapasztalták, hogy a magasabb stressz szintűek hajlamosabbak voltak túlenni magukat, mint azok, akik kevesebbet idegeskedtek Előbbiek többet is nassoltak, vagyis több egészségtelen chipset és süteményt ettek, mint kiegyensúlyozottabb társaik.

A stressz csökkentésére számos módszer ismert, ezek közé tartozik a mozgás, illetve bizonyos légzéstechnikák elsajátítása.

Összegezve: A túlzott stressz is kórossá fokozhatja az étvágyat, mégpedig azáltal, hogy megnöveli a szervezetben a kortizol hormon szintjét.

12.  Étvágyfokozó gyógyszereket szed

Számos gyógyszer mellékhatásként fokozhatja az étvágyat. A leggyakrabban az antipszichotikumoknak, a klozapinnak és az olanzapinnak van ilyen mellékhatásuk, de ide sorolhatók az antidepresszánsok, a közérzetjavítók, a kortikoszteroidok valamint az epilepszia elleni szerek is.

De a cukorbetegek által szedett gyógyszereknek, az inzulinnak, az inzulin secretagogues és a thiazolidinediones nak is lehet étvágyfokozó, illetve éhségnövelő hatásuk. Sokan állítják, hogy a fogamzásgátlók is ezen szerek közé tartoznak, de ezt mindeddig nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Ha gyanakszik, hogy esetleg valamelyik gyógyszere okozza a folyamatos éhségérzetét, akkor nem árt, ha konzultál az orvosával a lehetséges alternatív kezelési módokról, hátha van olyan szer, aminek nincs ilyen mellékhatása.

Összefoglalva: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként fokozhatják az étvágyat, vagyis ezek szedése esetén gyakrabban érzünk éhséget.

13. Túl gyorsan eszik

Az evés sebessége is szerepet játszik az étvágy alakulásában Számos vizsgálat igazolja, hogy aki gyorsan eszik, az több ételt fogyaszt el egy étkezéssel, mint aki lassan, és nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos vagy elhízott.

Egy vizsgálatban 30 gyorsevő nő 10%-kal több kalóriát fogyasztott el egy ebédre, mint a lassan evő kontrollcsoport tagjai, és mégis kevésbé érezték magukat jóllakottnak.

Egy másik vizsgálatban azt nézték meg, hogy a cukorbetegeknél mi a szerepe az étkezés sebességének, és azt tapasztalták, hogy azok, akik lassabban ettek, hamarabb jóllaktak és közülük kevesebben éheztek meg 30 perccel étkezés után, mint gyorsan evő társaik.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a gyorsevők nem elég alaposan rágják meg az ételt, és a gyorsaság következtében kevésbé tudatosan esznek, holott mindkettő szükséges ahhoz, hogy kordában lehessen tartani az étvágyat. Ráadásul ha lassan eszik az ember, és alaposan megrágja az ételt, akkor az agyának van ideje kibocsátani a megfelelő jóllakottság jelzést.

Aki túl gyakran éhes, annak célszerű lassan ennie. Ezt teheti úgy, hogy a falatok közt vesz néhány mély levegőt, esetleg leteszi a villát, vagy több időt szentel a rágásnak.

Összegezve: Ha túl gyorsan eszik, akkor nem veszi időben észre, hogy már jóllakott, aminek az lehet a következménye, hogy több táplálékot vesz magához, mint amennyire szüksége van.

14. Valamilyen betegségben szenved

A gyakori éhségérzet lehet betegség jele is. A túlzott étvágy a cukorbetegség klasszikus tünete, amit a magas vércukorszint okoz, és többnyire más tünettel is párosul, mint az állandó szomjúság, a súlycsökkenés és a fáradékonyság. A pajzsmirigy-túlműködés ugyancsak fokozza az éhségérzetet, mivel ilyenkor túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, amely közismerten étvágyfokozó hatású.

De a kóros éhségérzet néhány más betegségnek is gyakori tünete, ilyen a depresszió, a szorongás és a premenstruációs szindróma.

Ha azt gyanítja, hogy esetleg ezen betegségek egyikében szenved, feltétlen forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis, illetve a kezelési lehetőségek megbeszélése érdekében.

Összegezve: A túlzott étvágy betegségek tünete is lehet, ezért ha folyton éhes, akkor feltétlenül vizsgáltassa ki magát, hogy nem szenved-e ezen betegségek valamelyikében.

Összefoglalás

Az éhség annak a jele, hogy a szervezetnek több táplálékra van szüksége. Az állandó éhségérzet valamilyen hormonegyensúly-zavarra vezethető vissza, aminek a nem megfelelő táplálkozástól a helytelen életmódig számos oka lehet

Lehet, hogy azért éhes folyton, mert nem fogyaszt elég fehérjét, rostot és zsírt, mely tápanyagok fokozzák a teltség- és csökkentik az éhségérzetet. A túlzott étvágynak oka lehet továbbá az alváshiány és a krónikus stressz is.

De bizonyos betegségek, illetve gyógyszerek hatására is megnövekedhet az étvágy.

Ha túl gyakran érzi éhesnek magát, akkor érdemes átgondolni a táplálkozási szokásait és az életmódját, mert ezek megváltoztatása adott esetben segíthet a probléma megoldásában.

A legegyszerűbb persze az az eset, ha valaki azért éhes, mert túl keveset eszik, ilyenkor egyszerűen növelni kell a bevitt táplálék mennyiségét.

Miért érzünk éhséget? I. rész

Miért érzünk éhséget? II. rész

Miért érzünk éhséget? III. rész 

Orvosi központunk januártól új szolgáltatással bővül: diabetológiai és dietetikai tanácsadásra várjuk mindazokat, akik folyamatos éhségérzetet éreznek, vagy éppen az ünnepi étkezések következtében szeretnének jobban odafigyelni arra, mire is van szüksége szervezetüknek. 

Várjuk bejelentkezését, kérjen mielőbb időpontot diabetológiai szakorvosunkhoz, Dr. Sal Istvánhoz, illetve Dudás Ágnes dietetikus szakemberünkhöz. 

(Forrás: tenyek-tevhitek.hu, Czárán Judit fordításában Brianna Elliott: 14 Reasons Why You’re Always Hungry. )

Comments for this post are closed.

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik – 5 egyszerű módszer ami segít

Az alváshiány gyakori oka, hogy anyagi gondokon feszülünk. A szundi nem helyettesíti a alvást, de rövid távon segíthet …

Téli alvás – nehéz álom

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként …

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …