Az ideális pártól a szerelemkonyháig – Interjú Légrádi Ildikóval II. rész

Az ideális pártól a szerelemkonyháig – Interjú Légrádi Ildikóval II. rész

Légrádi Ildikó_hirlevel
Légrádi Ildikó

Légrádi Ildikó az egészséges életmód elkötelezett híve, a  Szent István Egyetemen kezdte tanulmányait, majd Károly Róbert Főiskolán és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében diplomázott,  a Katolikus Karitász akkreditált felnőttképzési intézményben tanult,  a Semmelweis Egyetem posztgraduális szakképzésén szerzett  szexuálterapeuta képesítést.  Kiemelt szak területe  a gyermek és fiatalkor hatásainak vizsgálata, valamint, a művészi kifejező eszközök alkalmazása önismeretei terápiákban.  2015-ben kiadott könyve Nemzetközi Könyvfesztivál slágere volt, a Szerelemkonyha a párkapcsolatban élő felek sokszínűségének és sokrétegűségének az irodalmi igényű bizonyítéka.  A kötet afrodiziákumokon alapuló, különleges és változatos receptek mellett párkapcsolati tanácsokat tartalmaz, összekapcsolva a kulinária-kultúrát a pszichológiával.

  1.  kérdés: Az ideális partnert megtalálni– sokszor és gyakran hallani. Van ilyen, egyáltalán?

Válasz: Tökéletes partner nincs, csak olyan, aki számunkra az. De ez rajtunk is múlik. A másik hiába teszi ki a lelkét is, ha mi nem tudjuk az ő szeretetét, érzéseit fogadni, és ha nem tudjuk számára viszonozni azokat. A megfelelő partnert pedig, amikor megérkezik tudnunk kell felismerni, amihez fontos a kellő önismeret, igényeink ismerete, ahogyan a másik fél igényeinek elfogadása is. 

  1. kérdés: A fiatalokat sokszor a tapasztalanság jellemzi, akik úgy gondolják, hogy mindent elsőre úgyis tudnak, legyen szó akár a szexualitásról. Ön szerint mit érdemes tudniuk?

Válasz: Igen, sokszor úgy gondolják, hogy felvilágosultak, eleget tudnak, mégis gyakran másképp történik. Egyrészt érdemes rendelkezniük néhány alapvető anatómiai ismerettel. Szükséges a szex megfelelő megértése. Gyakran az első alkalommal bizonyos teljesítményt várnak el, ami csalódással járhat. Ha rendelkeznek kellő szexuális ismerettel, akkor tudják, hogy első alkalommal nem érdemes elvárásokat támasztaniuk, és hogy maga az odavezető út is szép és lényeges. Így a szex ne öncélú, hanem tartalommal és mély érzelmekkel áthatott kapcsolat legyen. Mindamellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a felelőtlenül elkezdett szexuális élet az egészségre is hatással van, hiszen a védekezésről szóló megfelelő ismeretek nélkül számos fertőzés is fenyegeti a nem kívánt terhesség mellett a fiatalokat. A szexuális felvilágosítás fontos része a felnőtté válásnak. A fiatalok sokszor a barátokhoz hasonlítják magukat, hozzájuk fordulnak tanácsokért, akik bizonytalan források alapján, vagy sokadik csatornán keresztül szűrődött, sokszor helytelen és nem életszerű információkat adnak. Fontos, hogy a fiatal tudjon kihez fordulni a kérdéseivel, beszélhessen tapasztalatairól, legyen az akár egy személyes konfliktus átélése. Ezért is tartom szerencsésnek, hogy ma már a szexuális felvilágosítás mellett egyre inkább teret kap a fiatalok számára a mentálhigiénés tanácsadás is. Iskolai képzések keretei között és magánpraxisokban egyaránt.

  1. kérdés: Ön harmonikus terapeuta, segítő hírében áll. Magának sosem kell segítség?

Válasz: Köszönöm a megtisztelő címet. De én éppúgy végigjártam a magam önismereti útját. Egyrészt több szempontból is az Egyetemi oktatás részét képezte, másrészt szerettem volna a hitelességem okán is a saját bőrömön megtapasztalni azokat a lehetőségeket, amiket magam is adok vagy ajánlok a hozzám érkezőknek. Úgy gondolom, hogy a mai rohanó világban jó, ha akad egy hely, ahol meghallgatnak minket egy átélt trauma után, ahol letehetjük a napi gondjainkat, ahol fejleszthetjük önismeretünket és útmutatást kapunk a párkapcsolatunk jobbá tételéhez. Nehéz mindezeket egyedül megoldanunk. Amerikában pedig mindez teljesen természetes. Jó látni, hogy itt is egyre inkább azzá válik, egyre többen foglalkoznak a testi/fizikai egészségük mellett a lelkivel is, tudván, hogy az ép testben ép lélek mondás fordítva is igaz.

 4.kérdés: Irodalmi munkája, a Szerelemkonyha a Nemzetközi Könyvfesztivál slágere volt. Milyen tapasztalatok érték?

Válasz: Különleges élményt adott. Nagyon sok ember látogatott ki a rendezvényre, neves írók között mérhetetlenül megtisztelő volt részt vennem. Az, hogy a könyvem a II. világháborúig az ország egyik legpatinásabb, de most is az egyik legnagyobb kiadónak számító Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg, a téma időszerűségét érezteti, ahogyan a bemutatót követő dedikálás alkalmával történt megkeresések is. Az olvasók szeretete és pozitív visszajelzése pedig leírhatatlan ajándék, ahogyan a támogatók részvétele is, akik szívükön viselték a könyv megjelenését, fontosnak tartva annak üzenetét, miszerint szeretni és szeretve lenni jó. Innen pedig érdemes újra visszatérni a fiatalokhoz. Több ottani visszajelzés is megerősített abban, hogy a könyv éppen azt a belső idegenvezetést adhatja meg a fiataloknak, akik segítségével könnyebben ismerhetik meg azokat a párkapcsolati kérdéseket, melyek idővel egyre fontosabbak lesznek számukra. 

  1. kérdés: A gyógyító munka alaptevékenysége a prevenció. Így van ez az Ön szakmájában is?  

Válasz: Igen, és ez a szakmám minden területére igaz. A párkapcsolatunkon folyamatosan dolgoznunk kell, de nem csak akkor, amikor már nagy a baj, és ez ugyanígy saját magunkra is igaz. Ha velünk minden rendben van, az a párkapcsolatunkra is kihat, és ez természetesen visszafelé is igaz. Maga a mentálhigiéné legfontosabb feladata is a prevenció, így a lelki egészségmegőrzés. Fogalma az elmúlt évtizedekben került be a közgondolkodásba, magyar nyelvi megfelelője: lelki egészség. Kialakulása Clifford Beers amerikai üzletember 1908-ban megjelent könyvéhez köthető, az ő „saját élményű” tapasztalatai, rendkívüli energiája, szervezőkészsége keltette életre ezt a mozgalmat. A mentális egészség lehetővé teszi az emberekkel való kapcsolatok kiteljesedését, a változásokhoz való alkalmazkodást és a nehézségekkel való megküzdést, mely ily módon a teljes életünkre, munkánkra, szerelmi életünkre, mindennapjainkra is kihat. Ezért is választottam és kapcsoltam össze a három fő szakterületemet, melyek segítenek abban, hogy másoknak örömmel segíthessek. (Készítette: G. Németh György, forrás: orvosikozpont.hu)

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …