Aranyér – a tabutéma nem tabu!

Aranyér – a tabutéma nem tabu!

Bár a legtöbben szoronganak az aranyér (proktológiai) vizsgálat előtt, mert nem tudják, mire számíthatnak, ez felesleges. Központunkban a proktológiai vizsgálat a probléma megbeszélésével kezdődik, majd egy manuális vizsgálat veszi kezdetét, ezután anoscopiát végez a szakorvos. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően közel 8-12 cm.-ig át lehet tekinteni a bélszakaszt. Maga az eszközös vizsgálat 1-2 percet vesz igénybe. Utána következik a diagnózist felállítása, receptírás. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a súlyosabb szövődményeket.  A legtöbb proktológiai betegség nagyon sok esetben gyorsan gyógyítható.

Az aranyérbetegség (vagy más néven hemorroid) egy olyan állapot, amelyben a végbél vénás rendszerében kialakulnak elváltozások. A betegség leggyakrabban az idősebb korosztályt érinti, de bármely életkorban előfordulhat. Az aranyeres panaszokat okozó tényezők között szerepelhet az ülő életmód, a székrekedés, a terhesség, a túlsúly és az öröklődés. Tünetei közé tartozik a végbél környéki fájdalom, viszketés, égő érzés, vérzés és duzzanat. A betegség korai stádiumában a tünetek enyhék lehetnek, de idővel súlyosbodhatnak, ha nem kezelik őket megfelelően.

Az aranyér kezelése többféle módon történhet. Az enyhébb esetekben a tüneteket enyhítő gyógyszerek és életmódbeli változtatások segíthetnek. Súlyosabb esetekben orvosi kezelésre lehet szükség, amely magában foglalhatja a gyulladt aranyér eltávolítását. Az aranyérkezelésre számos módszer létezik, beleértve a krémeket, kenőcsöket, kúpokat és műtéteket is. Az orvos által javasolt kezelési lehetőségek a tünetek súlyosságától és az aranyér típusától függnek.

Az aranyérbetegség megelőzése érdekében fontos, hogy az ember egészséges életmódot folytasson, több rostban gazdag ételeket fogyasszon, megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, és rendszeresen mozogjon. Emellett fontos a rendszeres bélmozgás fenntartása, a székrekedés megelőzése, és a túlzott erőlködés elkerülése WC-használat közben. 

A legtöbb proktológiai betegség nagyon sok esetben gyorsan gyógyítható, ami azt jelenti, hogy a betegek többségének nem kell sokat visszajárni a kezelésekre maximum 2 -3 alkalom, beleértve már az első alkalmat is.


Online bejelentkezés

A vizsgálat menete

  • az  orvossal megbeszéljük a problémát, esetleg a kiváltható okokat ha tudjuk
  • a vizsgálat térdelő helyzetben történik. Sokaknak ez zavaró lehet, de ebben a helyzetben lehet a legtökéletesebb diagnózist felállítani. Ilyen esetben a bélrendszer tökéletesen átlátható
  • ezt követően először egy manuális vizsgálat veszi kezdetét, majd ezután anoscopiát végez a szakorvos (Az anoscopiát egy egyszer használatos eszközzel végezzük a fertőzések elkerülése végett. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően közel 8-12cm-ig át lehet tekinteni a bélszakaszt. Maga az eszközös vizsgálat pár percet vesz igénybe.)

Ha valaki aranyér tüneteket tapasztal, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében. 


Comments for this post are closed.

Láss úgy mint egy sas!

A Látás Hónapja októberben megemlékezésre kerülő kampány, amelynek célja a szem egészségének és a látás fontosságának …

Nehezített orrlégzés, nem múló orrdugulás? Biztos megoldás!

Elhúzódó orrdugulás, gyakori orrfolyás és orrvérzés, nehezített orrlégzés, orrpolip, arcüreggyulladás, deviált …

Bőrünk amelyben élünk!

A bőrgyulladás egy gyakori bőrbetegség, amely számos különböző típusban jelentkezhet. A leggyakoribb típusok közé …

Fogyás és akupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves keleti gyógyászati módszer, amely a test energiavonalainak, a meridiánoknak stimulálásával …

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …