Az ősi Kína módszere az egészség megőrzésére – akupunktúra

Az ősi Kína módszere az egészség megőrzésére – akupunktúra

Az európai emberek számára a hagyományos kínai gyógyászat egy misztikus, ezoterikus módszer. Pedig a kínai orvoslásban nincsen semmi misztikus. Egy másfajta megközelítés jellemzi, mint a nyugati orvoslást. Szemben a mi kultúránkban jól ismert tüneti kezelésre fókuszáló megközelítéssel, a hagyományos kínai orvoslás az emberi szervezetet egységben vizsgálja a környezetével.
Alapvető célja az egészség megőrzése, de természetesen nagy hatékonyságú a meglévő betegségek kezelésében is.
A keleti orvoslás a szervek működését összefüggéseiben vizsgálja. Eszeint az elmélet szerint egy  szerv betegsége, vagy meggyengült funkciója befolyásolja a többi szerv, a szervezet egészének működését. A gyógyítás nem a panaszokra, a tünetekre korlátozódik, hanem a bajok gyökerére, az ok(ok)ra. A kínai gyógyászatban betegség a belső egyensúly felbomlásának a jele. A gyógyításban ezért a cél nem a elsődlegesen a tünetek kezelése, hanem a belső egyensúly helyreállítása.

A hagyományos kínai orvos három kezelési módszerrel tud hozzájárulni betegei gyógyulásához:

 • akupunktúrával: ami gyakorlatilag egy ingerterápia. Az eljárás során vékony tűket szúrnak a test különböző pontjaiba. Ezeknek a pontoknak az ingerlése szabályozó hatással van a megfelelő élettani folyamatokra.
 • egyénre szabott gyógynövény-receptekkel: amelyek összetétele a páciens pillanatnyi állapotának felel meg. A gyógynövények kiegyensúlyozzák egymást, így ha például egy gyulladásgátló összetevő megterhelné a gyomrot, akkor gyomorvédő, emésztést segítő összetevőkkel egészül ki.
 • manuálterápiával: mely jellegzetes kínai masszázstechnikák, akupresszúra és kimozgatások összessége.
  Mostani írásunkban az akupunktúrával foglalkozunk részletesebben, ez ugyanis a fenti három módszer közül a legismertebb eljárás.

Mi az az akupunktúra?

Az akupunktúra bizonyos, meghatározott testfelszínhez közeli területek, pontok mechanikus ingerlése. Az akupunktúrás pontok a testet behálózó energiacsatorna bőrön megjelenő nyílásai. Ezeket a csatornákat meridiánnak is nevezik, amelyek hasonlóképp hálózzák be az emberi testet, mint az érrendszer, de teljesen más funkcióval bírnak.
Tizenkét fővezeték van, nevüket azokról a szervekről kapták, amelyeken keresztülhaladnak: a tüdő és a vastagbél, a lép és a gyomor, a szív és a vékonybél, a vese és a húgyhólyag, a máj és az epe, a szívburok és a hármas melegítő képez egy-egy párt.
A 12 fő meridiánban folyamatosan kering az energia, biztosítva ezzel a test és a szellem zavartalan, harmonikus működését. A probléma akkor kezdődik, amikor ezt a folyamatos energiaáramlást valami megzavarja. Ebben az esetben egyes helyeken valahol torlódik, pang az energia, másutt hiány támad belőle. A nem megfelelő energiaáramlás következményeként bizonyos idő elteltével pedig betegség alakul ki.
Az akupunktúra célja ezen állapotok rendezése a test öngyógyító mechanizmusainak kihasználásával, sokszor feleslegessé téve a gyógyszeres kezelést, máskor annak kiegészítéseként.

Hogyan zajlik egy kezelés?
A diagnózis a nyugati, majd a keleti típusú kórtörténet felvétele és vizsgálat alapján történik. Ennek ismeretében egyszerhasználatos, steril tűkkel meghatározott számú és kombinációjú akupunktúrás pontok ingerlése történik. A terápia időtartama, a tűk száma, a kezelések gyakorisága egyedi, egy beteg esetén is változó lehet. Vannak esetek, mikor a tűk még egy kezelés alatt is különböző pontokra kerülnek, mivel újabb kombinációk újabb gyógyító folyamatokat indít be. A kezelés eredményességéhez az akupunktúrát végző szakember maximális hozzáértése és kellő tapasztalata szükséges. A terápia kúraszerűen történik, ám bizonyos betegségek kezelésében már az első alkalom is jelentős javulást hozhat!

Milyen betegségek kezelésében lehet hatásos?

Az akupunktúra nem mindenható gyógymód. Megtanulható elméleti alapokon nyugvó tudomány, aminek ismerni kell korlátait. Olykor önmagában elegendő ahhoz, hogy meggyógyítsa a beteget; máskor egyéb gyógyítási módok részét képezi.
Mintegy 350 funkcionális, vegetatív, idegi és fájdalommal kapcsolatos tünet kezelhető akupunktúrával.

 • Fájdalom csökkentése: akut és krónikus fájdalom, migrén, fejfájás, gerincfájdalmak (nyak, hát, derék), ízületi fájdalmak, reuma stb. esetén.
 • Allergiás megbetegedések: szénanátha, asztma, por- és atkaallergia, valamint ételallergia és ételintolerancia kezelése céljából.
 • Bőrbetegségek: akne, ekcéma, pikkelysömör, különféle allergiás bőrbetegségek, krónikus viszketés, valamint akár ráncosodás kezelésére.
 • Megfázásra való hajlam: akut és krónikus arcüreg-, orrüreggyulladás, hörghurut, akut és krónikus hólyaggyulladás, gyakori megfázás, valamint az immunrendszer gyengesége esetén.
 • Gyomor- és bélbetegségek: akut és krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás, bélgyulladás, székrekedés, puffadás enyhítésére.
 • További területeken, pl.: alvászavarok, idegesség, szédülés, keringési zavarok, fülzúgás, fülcsengés, klimax, terhességi hányinger, túlsúly, testsúlycsökkentés.

Fájdalmas-e az akupunktúra?
A beszúrásnál a páciens annyit érez, mint egy szúnyogcsípés. Az egyes emberek fájdalomküszöbe határozza meg az érzés intenzitását. A szúrás után a terapeuta igyekszik a tűt, ami ~ hajszál vastagságú – a kellő mélységbe eljuttatni. Közben a páciens érezhet zsibongást vagy melegséget, furcsa felfutó érzetet, de ez nem egyenlő a fájdalommal. Összességében elmondható, hogy az akupunktúra egy olyan módszer, amely a hagyományos orvoslás és az alternatív gyógyászat minden módszerével egyidejűleg kombinálható, rizikó- és mellékhatásmentes terápia.

 

Online bejelentkezés
Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …