Elhízás és mellrák

Elhízás és mellrák

Akik felnőttkorukban legalább 20 kg-ot híztak, azoknak hatvan év felett 50%-kal nő a mellrák kockázata. A 21 kg-nál többet felszedők mellrák kockázata már 75%-kal nő meg. A menopauza után kialakult mellrákok 27%-a, illetve a mellrák eredetű halálozás 50%-a az elhízásnak tulajdonítható. A súlyfelesleget jobban mutatja a test zsírszázaléka: a legnagyobb arányt mutatóknak kétszer nagyobb volt a mellrák kockázata a legkisebb zsírszázalékot mutatókhoz képest. Az elhízás mellrák esetében igen rossz prognózisú: a legmagasabb testtömegindexű betegek 2,5-ször valószínűbben haltak meg öt éven belül, mint az alacsony BMI-jűek.

Az elhízás együtt jár a hiperinzulinizmussal, az inzulinrezisztenciával, a magas vércukor- és gyulladásszinttel, illetve fokozott a szexhormonok termelődése is.

Fontos a megfelelő étkezés! A ketogén étrendnek a “kiéheztetésen” túli speciális hatása a sejtosztódás lassítása. A mellrák megelőzése alacsony szénhidráttartalmú paleo étrenddel nem fantazmagória, hiszen a természeti népek az élő bizonyítékai, hogy az ember azon az étrenden, amihez evolúciósan alkalmazkodott, nem lesz rákos. Az is bizonyos, hogy a már kialakult rák esetében is jelentősen elősegíti a teljes gyógyulást a kalória- és szénhidrát-csökkentett táplálkozás. (Forrás: Szendi Gábor: A mellrák “cukorhipotézise”)

Amennyiben az elmúlt években testsúlya megnövekedett, érdemes laborvizsgálattal ellenőrizni egészségi állapotát. Érdeklődjön munkatársainknál tumor marker laborvizsgálatainkról, majd az eredménnyel keresse fel onkológus szakorvosunkat!


Foglalja le időpontját most!

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …