Fitymafék bemetszés

Fitymafék bemetszés

A fitymafék a férfi nemi szerv előbőrét (fitymát) kapcsolja a makkhoz a pénisz alsó részén. A rövid fitymafék egy enyhe rendellenesség, amely merev állapotban nem engedi az egyébként kellő tágasságú fitymát hatra csúszni. Ilyenkor a pénisz alsó felén egy kis feszülő húr látható. Ennek az állapotnak az a veszélye, hogy nemi aktus közben elszakadhat, komoly, néha nehezen csillapítható vérzést okozva. Akinek veleszületett okok miatt rövidebb a fitymaféke, annak könnyen elszakadhat. Ez azért jelent fokozott kockázatot, mert visszahúzódáskor a bőrrel együtt jobban megfeszül. Ha hosszabb, akkor jobban nyúlik a bőrrel együtt. Azzal, hogy kinek milyen hosszú a fitymaféke, általában az érintettek sincsenek tisztában..

A szakadás vérzést és fájdalmat eredményez, aminek erőssége különböző lehet, van, hogy miatta az érintett azonnali orvosi ellátásra szorul. A vérzés szemmel látható, nem mikrovérzésről van szó. Az esetleges sérülést természetesen megelőzhetjük egy rövid műtéti megoldással. A fitymafék műtét, körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, és ambulánsan elvégezhető műtét. Helyi érzéstelenítés és fertőtlenítés után a fitymafék haránt irányú átvágása történik. A vérzés csillapítást követően néhány, spontán felszívódó varrattal kerülnek a sebszélek egyesítésre. Nem szükséges kötés, illetve 2-3 hét múlva a varratok spontán távoznak.

Miért érdemes komolyan venni a problémát?A betegség gyógyítása és a fitymafék műtét (frenulotómia) elvégzése azonban több szempontból is fontos lehet, melyek közül feltétlenül meg kell említeni néhányat. Mivel a betegek nem tudják a fitymát teljesen hátrahúzni, az alatta lévő váladékot sem képesek eltávolítani. Ennek higiéniás problémái mellett súlyosabb következményei is lehetnek, mégpedig gyulladások kialakulása, vagy baktériumok megjelenése. Ezen kívül a fitymafék betegségei során kialakulhatnak még vizelési problémák is, melyek szintén az előbb leírt veszélyekkel járhatnak, és nem utolsó sorban a szexuális életben is okozhatnak gondokat.Mi a várható gyógyulási idő?

A beavatkozások többségét ambuláns ellátás keretében végezzük vagyis az eljárás 24 óránál kevesebb ellátást igényel. A fitymafék műtét elvégzése után a várható gyógyulási idő 2-3 hét, ez alatt az idő alatt a felszívódó varratok kihullnak.

Amennyiben a problémával küzd jelentkezzen be egy  Urológiai műtét előtti szakorvosi vizsgálatra amelynek alkalmával időpontot is lehet egyeztetni a beavatkozásra.


Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …