Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 4. rész

Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 4. rész

Mint minden esetben, itt is fontosabb lenne a gerincferdülés gyógyítása helyett, annak megelőzése. Apró odafigyelésekkel, megfelelő bútorok, iskolatáska megvásárlásával sokat tehetünk azért, hogy ne terheljük feleslegesen a gyerekeinket. Erről beszél dr. Zsiska Beáta reumatológus, holisztikus orvos.

gyerek_testmozgas
A rendszeres, jól megválasztott testmozgás, nem csak gyerekeinknek, de nekünk is ugyanúgy egészséget, feszültség levezetést és jobb közérzetet eredményez.

Tartsuk szem előtt azt is nem minden pénz kérdése. A rendszeres, jól megválasztott testmozgás, nem csak gyerekeinknek, de nekünk is ugyanúgy egészséget, feszültség levezetést és jobb közérzetet eredményez. De lássuk, ha vásárolunk, mi az, amire érdemes odafigyelnünk:

Gyermekünk testmagassága az évek alatt sokat változik, tehát ami az egyik hónapban még jó, az a következő hónapban már nem. Mit tudunk tenni? Nem cserélhetünk folyamatosan bútorokat!  Vásárolhatunk viszont olyan dolgokat, amelyek követi gyermekünk testi változásait. Az ergonomikus asztalok méretei igazodnak a gyermek igényeihez, „vele nőnek” az állítható magasságnak köszönhetően. Így nem kell soha görnyedni vagy nyújtózkodni, a vállak lehetnek lazák, lehet megfelelő helyzetben a hát és a nyak.

Az ergonomikus székek hasonlóan alkalmazkodnak, de fontos azok megfelelő használata! Egy jó szék kemény ülőfelületű. Ha ülve hátracsúszunk rajta, akkor meg tudjuk hátul támasztani úgy a medencecsontunk tetejét és a derekunkat, hogy a talpunk kényelmesen lent marad. Fontos, hogy ez a pozíció fenn tudjon maradni a tanulás bármilyen mozzanata alatt. Hátul a támla csak olyan magas, hogy mozgásában már ne akadályozza a lapockákat. A szék ülőfelületének comb alatti része gömbölyített, hogy nem nyomja a combokat és nem gátolja a vérkeringést.

nagylabda
Segíti a helyes testtartást, javítja a gyermek megfelelő pszichomotoros fejlődését is.

Gyermekeknél érdemes a szék használata mellett bevezetni szabadidőben a nagylabdát. Az azon való ülés segíti a helyes testtartást, javítja a gyermek megfelelő pszichomotoros fejlődését is. A labdán való folyamatos egyensúlyozás, minden pillanatban átmozgatja a megfelelő izmokat, segíti az egyensúlyérzék és a koordináció javulását, javítja a figyelem megtartását. A helyes testtartás érdekében fontos a testmagasságnak megfelelő átmérőjű labda kiválasztása. A labdán való ülésnél is fontos szempont, ha a labda tetején ülünk, akkor a talpunk támaszkodjon teljesen a talajon. Térdünk és csípőnk derékszögnél nagyobb 100–110 fokos szögben álljon.

Végül hasznos tanácsok a megfelelő iskolatáskához: mérete, akkor megfelelő, ha a váll vonalától a medencecsontig ér és háti része jól illeszkedik a gerinc vonalához. Legyen tartása, támaszték nélkül is álljon meg a talpán önmagában. Az anyaga akkor jó, ha strapabíró, fényvisszaverős, megfelelő helyeken légáteresztő, hogy a gyermek ne izzadjon bele. Vállpántja 2 db legyen, az egyenletes súlyelosztás miatt és állítható, hogy a táska megfelelően illeszkedjen a gyerekhez akár pólóban, akár télikabátban van.

iskolataska
A háthoz közel a nehezebb könyvek, külső rekeszekbe a füzetek, iskolaszerek.

A vállpántok legyenek szélesek, jól párnázottak az optimális súlyelosztás érdekében. A táska önmagában – még könyvek nélkül – könnyű legyen, mivel ha megpakoljuk, akkor a tele táska súlya nem haladhatja meg a gyermek súlyának 10%-át.  Legjobb a több rekeszes belső tér. A háthoz közel a nehezebb könyvek, külső rekeszekbe a füzetek, iskolaszerek. A táskába pedig csak a valóban szükséges dolgok legyenek bepakolva.

Ideális esetben az egészség megtartását nem felnőttként kell elkezdeni, hanem a legjobb ebben a szemléletben gyermekként felnőni. Világunk a XXI. században minden területen nagyon gyorsan fejlődik. Ha ezt okosan használjuk, akkor szüleinkhez képest mi már gyermekeinkkel egy egészségtudatosabb jelenben tudunk élni!

Szerző:
Dr. Zsiska Beáta reumatológus, holisztikus orvos

Rendelési ideje a Benyovszky Orvosi Központban: csütörtök 10:00 – 14:00-ig

A Benyovszky Orvosi Központban lehetőség van reumatológiai  kivizsgálásra.

bejelentkezes

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …