Ha a mellkas szorít, vagy ha úgy érzi, terhelésre kifogy a szuszból…

Ha a mellkas szorít, vagy ha úgy érzi, terhelésre kifogy a szuszból…

Ha összességében a szív működéséről van szükség információra, akkor EKG vizsgálatot végeznek nyugalmi helyzetben. Terheléses EKG-vizsgálat elvégzésére azért van szükség, mert néhány szívbetegség nyugalmi helyzetben nem felfedezhető. Az EKG vizsgálat egy speciális formája a terheléses EKG, ami fizikai terhelés során figyeli a szív működését. Terhelés hatására ugyanis megnő a szervezet oxigénigénye. Ez, illetve a fizikai munka nagyobb terhet ró a szívre, hiszen adott idő alatt nagyobb mennyiségű vért kell pumpálnia. 

A vizsgálat azt értékeli, hogy milyen hatással van a szívre a fizikai terhelés. Az eredményekből látszik, hogy a koszorúerek fokozott oxigén igény mellett képesek-e megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak.  Illetve az is, hogy milyen tünetekkel reagál az oxigénhiányos állapotra. Meghatározható vele a mellkasi fájdalom oka, a szív terhelhetősége, hogy milyen ritmuszavarok lépnek fel terhelés hatására. Ezen kívül adott esetben azt is, hogy az adott egészségi állapotban milyen fizikai terheléssel lehet megkezdeni a műtét utáni vagy betegség utáni rehabilitációt.

A terheléses EKG-vizsgálat egyébként alkalmas megelőzésre is. Gyakran ugyanis az elvégzése során derül fény bizonyos szívbetegségre, így történik a szívproblémák korai felfedezése.


Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

A terheléses EKG-vizsgálat  kerékpáron vagy futópadon, illetve evezőspadon történik.

Az orvos meghatározza a kornak és egészségi állapotnak megfelelő, elérendő percenkénti pulzusszámot. A maximális frekvenciából (220) levonják az életkor összegét. Pl. ez egy 55 éves személy esetén 220-55, tehát 165/perc frekvenciájú érték. Ezt a frekvenciát a terhelés növelésével fokozatosan fogja a vizsgált személy elérni.

Majd felszerelik az EKG-elektródákat és a vérnyomásmérő mandzsettát. A vizsgálat közben folyamatosan regisztrálják a vérnyomást, a pulzusszámot és az elektronikusan elmentett EKG görbéből meghatározott időkben nyomtatnak egyet.

A vizsgálatnak akkor van vége, ha a vizsgált személy elérte az előre megszabott pulzusszámot, vagy ha a vizsgálat közben szorító mellkasi fájdalma jelentkezne, ha túlzottan megemelkedik a vérnyomása, vagy az EKG-görbén bizonyos kóros elváltozások jelentkeznek.

Rövid levezető mozgás után a páciens addig  pihen, amíg pulzus száma vissza nem áll a normál értékre.

Mit mutat a vizsgálati eredmény?

Normális esetben a szívverések percenkénti száma – a fizikai terhelés fokozásával párhuzamosan – egészen addig nő, míg el nem éri a terhelésre jellemző és a vizsgálatban résztvevő személy életkorának, kondíciójának megfelelőt. Ha a kívánt pulzusszámot mellkasi fájdalom, ritmuszavar vagy egyéb panasz miatt nem sikerül elérni, az elsősorban koszorúér-betegségre utal.

Milyen esetekben javasolt terheléses EKG?

Ha nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztalunk, amik terhelésre jelentkeznek, feltétlenül jelentkezzünk a vizsgálatra.

De javasolt mindenkinek, akik már elmúltak 40 évesek és nincsenek ugyan panaszaik, viszont magas a vérnyomásuk van, túlsúlyosak, cukorbetegek, vagy előfordult családjukban szívbetegség.

Egyes szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanis csendesen, alattomosan alakulnak ki, és addig nem okoznak panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás.
Ez viszont a szívizom elhalásához és szívinfarktushoz, illetve hirtelen szívhalálhoz vezethet. Azért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának és a betegség kiszűrésének, mert a megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodás, illetve az életet veszélyeztető állapot elkerülhető.

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …