Ha a mellkas szorít, vagy ha úgy érzi, terhelésre kifogy a szuszból…

Ha a mellkas szorít, vagy ha úgy érzi, terhelésre kifogy a szuszból…

Ha összességében a szív működéséről van szükség információra, akkor EKG vizsgálatot végeznek nyugalmi helyzetben. Terheléses EKG-vizsgálat elvégzésére azért van szükség, mert néhány szívbetegség nyugalmi helyzetben nem felfedezhető. Az EKG vizsgálat egy speciális formája a terheléses EKG, ami fizikai terhelés során figyeli a szív működését. Terhelés hatására ugyanis megnő a szervezet oxigénigénye. Ez, illetve a fizikai munka nagyobb terhet ró a szívre, hiszen adott idő alatt nagyobb mennyiségű vért kell pumpálnia. 

A vizsgálat azt értékeli, hogy milyen hatással van a szívre a fizikai terhelés. Az eredményekből látszik, hogy a koszorúerek fokozott oxigén igény mellett képesek-e megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak.  Illetve az is, hogy milyen tünetekkel reagál az oxigénhiányos állapotra. Meghatározható vele a mellkasi fájdalom oka, a szív terhelhetősége, hogy milyen ritmuszavarok lépnek fel terhelés hatására. Ezen kívül adott esetben azt is, hogy az adott egészségi állapotban milyen fizikai terheléssel lehet megkezdeni a műtét utáni vagy betegség utáni rehabilitációt.

A terheléses EKG-vizsgálat alkalmas megelőzésre is. Gyakran ugyanis az elvégzése során derül fény bizonyos szívbetegségre, így történik a szívproblémák korai felfedezése.

Hogyan zajlik a terheléses EKG?

A terheléses EKG-vizsgálat  kerékpáron vagy futópadon, illetve evezőspadon történik. Az orvos meghatározza a kornak és egészségi állapotnak megfelelő, elérendő percenkénti pulzusszámot. Majd felszerelik az EKG-elektródákat és a vérnyomásmérő mandzsettát. A vizsgálat közben folyamatosan regisztrálják a vérnyomást, a pulzusszámot és az elektronikusan elmentett EKG görbéből meghatározott időkben nyomtatnak egyet.

A vizsgálatnak akkor van vége, ha a vizsgált személy elérte az előre megszabott pulzusszámot, vagy ha a vizsgálat közben szorító mellkasi fájdalma jelentkezne, ha túlzottan megemelkedik a vérnyomása, vagy az EKG-görbén bizonyos kóros elváltozások jelentkeznek. Rövid levezető mozgás után a páciens addig  pihen, amíg pulzus száma vissza nem áll a normál értékre.

Milyen esetekben javasolt terheléses EKG?

Ha nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztalunk, amik terhelésre jelentkeznek, feltétlenül jelentkezzünk a vizsgálatra.  De javasolt mindenkinek, akik már elmúltak 40 évesek és nincsenek ugyan panaszaik, viszont magas a vérnyomásuk van, túlsúlyosak, cukorbetegek, vagy előfordult családjukban szívbetegség.

Egyes szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanis csendesen, alattomosan alakulnak ki, és addig nem okoznak panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Ez viszont a szívizom elhalásához és szívinfarktushoz, illetve hirtelen szívhalálhoz vezethet. Azért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának és a betegség kiszűrésének, mert a megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodás, illetve az életet veszélyeztető állapot elkerülhető.

Ha csak terheléses EKG vizsgálatot kíván, 1 hónapnál nem régebbi szívultrahang lelet bemutatása szükséges!
 

↓ ↓ ↓ Vagy jelentkezzen be telefonon! ↓ ↓ ↓


Telefon

Comments for this post are closed.

Horkolásvizsgálat

A horkolást gyakran kísérik légzéskihagyások melyek veszélyeit legtöbben nem ismerik. Az alvás közben fellépő …

Inzulinrezisztencia

Amikor a sejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulin iránt, így a szervezet nehezen tudja hatékonyan felhasználni …

Fül-orr-gégészeti panaszok hatékony megoldása

Komplex fül-orr-gégészeti vizsgálatok és hatékony megoldások a legmodernebb lézersebészeti...

Ádám és Éva urológiai szűrőcsomag az egészséges életmód fenntartásához

A prosztatarák gyakran lappangó formában kezdődik, és tünetek nélkül fejlődik ki. Az éves urológiai szűrés során …

Teljes proktológia kivizsgálás végbélrák és rákmegelőző állapot szűrésével!

Képzeljen el egy hűtőszekrény ajtót , az alján található gumicsík hasonló mint a belső aranyér, mindkettő a …

Ön komolyan veszi a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem fordítanak rá kellő …