Körülmetélés

Körülmetélés

A világon a férfiak mintegy negyede körül van metélve nem csak vallási hanem egészségügyi okok miatt is. A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti

A körülmetélés (circumcisio) a férfihímvessző végén található előbőr (fityma) sebészi eltávolítását jelenti. Az előbőr a hímvessző végét (makkot) borítja, amely védi a hímvesszőt

A férfihigiénia nehézségei

Jóllehet funkcióját sokan megkérdőjelezik, annál nagyobb az egyetértés abban, hogy a férfiak intim higiéniáját jelentősen megnehezíti a fityma megléte. A makk peremén lévő mirigyek ugyanis fehér színű, faggyúszerű váladékot (szmegmát) termelnek, amely a fityma alatt könnyen összegyűlik. Ha ez a napi tisztálkodás során nincs eltávolítva, akkor felgyülemlik, bomlásnak indul, könnyen gyulladás forrása lehet.

A fityma megbetegedései

Ez a kis darabka bőr többféle gondot, kellemetlenséget, betegséget is tud okozni, amelyek közül némelyik a férfias funkciókat is jócskán megnehezíti. Ilyen például a fitymaszűkület: ha a fitymát alkotó bőrredő nyílása szűk, akkor az erekció során a megnagyobbodott makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra, közösülés, önkielégítés közben be is repedhet.

Mi a beavatkozás célja? A fitymaszűkület miatti fertőzés, vizelési nehézség megszüntetése. Csökken a szexuálisan átvihető betegségek kockázata és csökken a férfi nemi szerv hám eredetű rosszindulatú daganatának az előfordulása.

 

Egészségügyi okai a következők lehetnek

  • Fitymaszűkület (fimózis): az előbőr túl szűk, így nem lehet a makkról hátrahúzni.
  • Parafimózis: ritka állapot, amikor az előbőr hátrahúzása után a visszahúzás akadályozott.
  • A makk visszatérő gyulladása
  • A pénisz rosszindulatú daganata: piros, szemölcsszerű növedékek, illetve fekély jelentkezhet a péniszen vagy az előbőrön.

A műtét menete

A páciens a műtét napján éhgyomorra jön. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a műtéti területet és szükség esetén a hímvessző tövében futó idegeket érzéstelenítővel (általában Lidocain) vékony tű segítségével beadva érzéstelenítjük. A műtét időtartama körülbelül 1 óra

A körkörösen heges, szűk nyílású fitymazsákot a felső kerületen, középvonalban hosszanti irányban a makk szintjéig bemetsszük, majd a belső lemezből kb. 3-4 mm-t visszahagyva körkörösen a fitymát magas frekvenciájú vágókészülékkel eltávolítjuk, a sebszéleket vérzéscsillapítás után csomós, spontán felszívódó öltéssorral zárjuk. A műtétet követő 2. nap a kötés eltávolítható, ezt követően a seb gézlappal történő fedése, naponta fertőtlenítős sebkezelés szükséges. A varratok spontán távoznak kb. 2-3 hét után, egyes varratok távozása tovább is tarthat, ez nem okoz egészségügyi problémát. A teljes sebgyógyulási idő kb. 2 hét.

 

Amennyiben a problémával küzd jelentkezzen be egy Urológiai műtét előtti szakorvosi vizsgálatra amelynek alkalmával időpontot is lehet egyeztetni a beavatkozásra.


Online bejelentkezésComments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …