TÜDŐGYÓGYÁSZAT!

TÜDŐGYÓGYÁSZAT!

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik.

A tüdőgyógyászat körébe tartozó betegségek: allergia, asztma, tüdőgyulladás, tüdődaganat, krónikus légúti gyulladás a hörgők szűkületével, amely csak részben reverzibilis (COPD), tüdőembólia, tbc, reflux betegség légúti tünetei. Műszeres vizsgálok: allergia teszt, légzésfunkció.

Különösen nagy figyelmet kell szentelni a COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegségnek: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít.

Problémák amikkel keresse fel szakrendelésünket

  • légúti allergia, szénanátha
  • köhögés
  • légzési nehézség
  • mellkasi fájdalom
  • fulladás
  • Asztma (asztma) felnőtt és gyermekkorban
  • Tüdőgyulladás
  • krónikus obstruktív tüdőbetegség(COPD)
  • tüdő tubercolosis(TBC) (tuberkulózis)
  • Légúti panaszokkal járó nem légúti betegségek kezelése

Tüdőgyógyászat körébe tartozó néhány betegség

COPD = krónikus gyulladásos légzőszervi betegség, amely a légutak csak részben reverzibilis szűkületével jár, fő oka a dohányfüst expozíció. Tünete a krónikus köhögés, köpettermelődés, egyre súlyosbodó nehézlégzés.

Reflux betegség légúti tünetekkel.

A reflux betegségben a gyomorfenék (tartalom) a nyelőcsőbe, a szájba, és a légúti rendszerbe jutva klinikai tüneteket, valamint reverzibilis vagy irreverzibilis szervi (nyelőcső, garat, légutak) károsodásokat okoz.

Típusos tünet a gyomorégés, savas felböfögés.

Az atípusos tünet utánozhat szívbetegséget (mellkasi fájdalom, ritmuszavar), légúti betegséget (gombócérzés a torokban, rekedtség, torokégés, kaparás, krónikus köhögés) szájüregi betegséget (fogérzékenység, szájszag, fogkopás).

Asztma esetén a gyógyszeres kezelés segítségével például nemcsak csökkenthetők illetve megszüntethetők, de adott esetben meg is előzhetők a betegség tünetei (megelőző vagy fenntartó, illetve rohamoldó szerek segítségével).

A kivizsgálás folyamata

A kivizsgálás gyakran egy általános felméréssel kezdődik a beteg körülményeit illetően: van-e olyan örökletes betegség, amely befolyásolhatja a tüdő állapotát, ki van-e téve mérgező vagy fertőző anyagoknak, stb.

A diagnózis felállítása során a tüdőgyógyászok gyakran használnak különböző képalkotó eljárásokat, mint a CT és az MR. Az allergiatesztekhez pedig a vérvizsgálatot vagy a bőrpróbát, úgynevezett Prick tesztet szokták alkalmazni, de ezen kívül használják még a spirometriát (légzésfunkciós vizsgálat, segít a tüdő állapotának felmérésében) és a vérgázvizsgálatot is.

A vizsgálatoktól függően szükség lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre, vagy akár műtéti beavatkozásra is. A gyógyszeres kezelések elvégzésének két módja van: belégzés által, vagy szájon át.

Egyes betegségek ezek segítségével gyógyíthatok, de vannak olyanok is (pl. COPD), amelyek esetében csak a tünetek csökkenthetők és az életminőség javítható.

Említést kell tenni továbbá a tüdőt érintő szisztémás gombafertőzésekről, a vírusok okozta hörgőgyulladásról, a bronchiektáziáról is, mely a hörgők visszafordíthatatlan tágulatát jelenti.

A stressz, pánik és félelemhatására jelentkező hiperventillációs szindrómával ugyancsak érdemes a tüdőgyógyászt keresni – a pszichológus, pszichiáter mellett.

Ne felejtse az időben megkezdett kezeléssel a betegségek lefolyása lelassítható.

 Hívás: +36-1-786-3045

Comments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …