Már hazánkban is népbetegség a porckorongsérv

Már hazánkban is népbetegség a porckorongsérv

A porckorongsérv egyeseknél rendkívül fájdalmas, másoknál viszont tünetmentes a betegség, melynek kialakulása egyrészt genetikai másrészt életmódbeli, harmadrészt életkori okokra vezethető vissza. A porckorongok állapotát károsíthatja az elhízás – nem csupán a súlytöbblet okozta terhelés miatt, de a biokémiai változások miatt is. A rendszeres dohányzás rontja a vaszkuláris keringést, ezáltal pedig a porckorong állapotát, így a cigaretta sok más betegség mellett ez esetben is rizikófaktor. Rendszeres testmozgással, bőséges folyadékbevitellel és porcvédő készítmények fogyasztásával szintén sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

Az emberi test szerkezeti felépítéséből adódik, hogy gerincoszlopunk hosszának egynegyedét teszik ki a csigolyák között található porckorongok, melyek a gerinc mozgását teszik gördülékenyebbé. Ezek az évek folyamán egyre jobban veszítenek nedvességtartalmukból, így a csigolyák mozgása is nehézkesebbé válik és könnyebben sérülhetnek. Bizonyos genetikai okok miatt előfordulhat, hogy már huszonéves korban degeneratív elváltozások figyelhetőek meg a csigolyatestek között, a porckorongsérv azonban inkább a 30 és 50 közötti korosztályt érinti. Erről a betegségről akkor beszélhetünk, ha a csigolyák közötti kötőszövet kitüremkedik és nyomni kezdi a környező idegeket.

A magyar lakosság 20-27 százaléka érintett a porckorongsérvben, azonban sokan nincsenek is tisztában érintettségükkel, mivel a sérv bizonyos esetekben tünetmentes. Azonban a porckorongsérv a gerinc természetes öregedési folyamatának egy nem feltétlenül szükséges velejárója, így a kor előrehaladtával – egy csípő- vagy térdkopáshoz hasonlóan – e sérv kialakulásának is nő az esélye.

Mi is ez a betegség?

Sérv gyakorlatilag a gerincszakasz bármely részén kialakulhat a nyaktól a keresztcsontig, az elhelyezkedéstől függ, hogy milyen tüneteket eredményez. A deréktáji gerincsérvek, illetve a nyak négyes és ötös csigolyáinak sérvei a leggyakoribbak. Ezek az egyszerű derékfájdalomtól a hasba, ágyékba, lábszárba vagy lábfejbe sugárzó fájdalmon át sokféle panaszt okozhatnak: érzéskieséseket a végtagokon, zsibbadást, izomgyengeséget, súlyosabb esetben vegetatív zavarokat (vizelet- és székletindítási és -tartási problémákat) vagy akár bénulást is eredményezhetnek.

Műtéti és konzervatív terápiák is sikeresen alkalmazhatóak a porckorongsérv bizonyos fajtáinál. A konzervatív gyógymódok között tartják számon például a gyógytornát és gyógymasszázsokat, bizonyos balneo- és fizioterápiákat.

Forrás: házipatika

 Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …