Mellrákszűrés – az életmentő ultrahang

Mellrákszűrés – az életmentő ultrahang

A mellrák kialakulásában számos ok játszhat közre. Ezek közül némelyikre nincs ráhatásunk, hiszen genetikailag meghatározottak, míg mások esetében lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a kockázatokat. 

Egy biztos, nagyon sokat tehetünk mi saját magunk is azért, hogy a daganat ne fejlődhessen ki, esetleg időben megfelelő gyógyító kezelést kapjunk. Ehhez szükség van az emlő rendszeres vizsgálatára – tapintásos módszerrel minimum havonta egyszer, félévente ultrahangos, évente pedig mammográfiás vizsgálattal. Mellrák nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is kialakulhat. A férfiak mellrákjának legkorábbi tünete ugyanaz, ami a nőknél is, vagyis egy fájdalmatlan csomó (vagy sűrűsödés) megjelenése a mellszövetben.

Ne feledje, az időben felismert duzzanatok 80 százaléka jóindulatú, de ettől függetlenül a rendszeres vizsgálat életmentő lehet, hiszen minél hamarabb derül fény egy daganatos elváltozásra, annál biztosabb, hogy teljesen meggyógyítható, és a beavatkozás kevésbé drasztikus a korai stádiumban felismert mellráknál. A tumor vizsgálat lelet kiadási határideje laborba érkezést követően 24 óra. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni. A vizsgálat orvosi titoktartás mellett zajlik!


Online bejelentkezés

Kutatások szerint bizonyos életmódbeli változások csökkenthetik a mellrák kockázatát, még az olyanoknál is, akik különösen veszélyeztetettek ez ügyben. Ezekkel a lépésekkel elejét vehetjük a problémáknak

  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást: minél több alkoholt viszünk be a szervezetünkbe, annál jobban kockáztatjuk a mellrák kialakulását. Ha úgy döntünk, hogy alkoholt iszunk – beleértve a sört, a bort vagy a likőrt –, korlátozzuk le a mennyiséget úgy, hogy egy italnál ne fogyasszunk többet napjában.
  • Ne dohányozzunk: egyre több és több bizonyíték utal arra, hogy van kapcsolat a dohányzás és a mellrák között, különösen a menopauza előtti korban lévő nők esetében. Ráadásul a dohányzás nem is az a dolog, ami a legjobb lenne a szervezetünk általános egészségügyi állapota szempontjából.
  • Ügyeljünk a testsúlyunkra:  a túlsúlyos, elhízott nők esetében nagyobb az esély a mellrák kialakulására. Ez különösen igaz akkor, ha a testsúly-gyarapodás későbbi életszakaszban lép fel, mint mondjuk a menopauza után.
  • Legyünk fizikailag aktívak: a fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami pedig a mellrák megelőzéséhez járul hozzá. A legtöbb egészséges felnőtt számára legalább heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 percnyi fokozott aerob tevékenység javasolt, plusz minimum hetente kétszer izomtömeg-növelő gyakorlatok végzése is ajánlott.
  • Szoptassuk a gyermekünket: a szoptatás is szerepet játszhat az emlőrák megelőzésében. Minél tovább alkalmazzuk a szoptatást, annál inkább fokozzuk a védekezést.
  • Mérsékeljük a hormonterápiák dózisát és időtartamát: egy 3-5 évig tartó kombinált hormonterápia növeli a mellrák kialakulásának veszélyét. Ha klimaxos tünetek mellett veszünk igénybe hormonkezelést, inkább kérdezzük ki az orvosunkat az egyéb lehetőségekről. Könnyen lehet, hogy a tüneteinket nem hormonális terápiákkal (például testmozgással) is tudjuk kezelni. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy a rövid távú hormonterápia előnyei nem jelentenek számunkra különösebb kockázatot, legalább arra figyeljünk, hogy a lehető legkisebb dózist vegyük igénybe, ami még használ a számunkra.
  • Kerüljük a besugárzást és a környezetszennyező anyagokat: az olyan orvosi képalkotó eljárások, mint mondjuk a számítógépes tomográfia, nagy dózisú sugárzást használ, ez pedig összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Csökkentsük a kockázatot azáltal, hogy csak akkor vetjük alá magunkat az efféle vizsgálatoknak, ha feltétlenül szükséges. S bár további vizsgálatok szükségesek, néhány kutatás már talált kapcsolatot a mellrák és a különböző vegyi anyagok között, melyek megtalálhatóak például egyes munkahelyeken, benzinfüstben és a kipufogógázban.
  • Táplálkozzunk egészségesení: a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend bár roppant egészséges, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy védelmet nyújtana a mellrák ellen. Emellett az alacsony zsírtartalmú étrend is úgy tűnik, csak csekély mértékben járul hozzá a mellrák megelőzéséhez. Azonban egy egészséges étrend csökkentheti a kockázatát más ráktípusoknak, továbbá a cukorbetegségnek, a szívbetegségeknek és a stroke-nak. Nem utolsó sorban az egészséges táplálkozás a megfelelő testsúly fenntartásában játszik szerepet, ez pedig kulcsfontosságú a mellrák megelőzésében.


Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …