Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

A meddőség és a pajzsmirigyműködés között szoros kapcsolat áll fent. Sokszor magát a meddőséget pajzsmirigy problémák okozzák. Legfőképpen azért, mert rengetegen nem is tudnak a betegségükről. Ez azért van, mert sajnos sokszor tünetmentesen jelentkezik a betegség.

A pajzsmirigy egy nagyon kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják az anyagcserét, az endokrin rendszer működését, így nem ritka, hogy működészavara számos más betegség, rendellenesség okozója. A pajzsmirigy működése leírható az általa termelt hormonok mennyiségével, eszerint beszélünk pajzsmirigy alulműködésről, illetve túlműködésről. Sajnos mindkét probléma komoly hatással van a termékenységre. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködése a gyakrabb kórkép. A szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét, valamint megemeli a prolaktin mennyiségét. Nagyon jó hír azonban, hogy a gond egy egyszerű kivizsgálással (vérvétel és ultrahang) könnyen diagnosztizálható. A kezelése hamar elkezdődhet, ezáltal pedig gyorsan beköszönthet a gyermekáldás. Természetesen a vizsgálatot már a babaproject megkezdése előtt is érdemes megejteni, hiszen egyrészt nem mindig jár komolyabb tünetekkel a probléma, másrészt amennyiben mégis sikerül teherbe esni, pajzsmirigyzavar esetén nagyban megnő a vetélés esélye. Bár- mint említettük- van, hogy panaszmentes az állapot, megjelenhetnek bizonyos tünetek, melyek utalhatnak az állapot meglétére például.: alacsony pulzusszám, fáradékonyság, idegesség, lobbanékonyság, és végül, de nem utolsó sorban a normál étkezés melletti hízás.

Meddőség, illetve ismétlődő vetélések esetén feltétlenül javasolt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni. A pajzsmirigybetegség kialakulásában nagyon fontos szerepet játszik az öröklött hajlam is, így amennyiben valakinél előfordult a családban ilyen betegség, annak érdemes érdemes csupán csak ellenőrzés céljából is elvégeztetni a szűrővizsgálatot, de tervezett teherbeesés előtt még inkább. Ajánlott ellenőriztetni a TSH, és T3, ill. T4 és az anti TPO hormonok szintjét. Ezt egy egyszerű laborvizsgálattal megtehetjük.

Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …