Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

A meddőség és a pajzsmirigyműködés között szoros kapcsolat áll fent. Sokszor magát a meddőséget pajzsmirigy problémák okozzák. Legfőképpen azért, mert rengetegen nem is tudnak a betegségükről. Ez azért van, mert sajnos sokszor tünetmentesen jelentkezik a betegség.

A pajzsmirigy egy nagyon kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják az anyagcserét, az endokrin rendszer működését, így nem ritka, hogy működészavara számos más betegség, rendellenesség okozója. A pajzsmirigy működése leírható az általa termelt hormonok mennyiségével, eszerint beszélünk pajzsmirigy alulműködésről, illetve túlműködésről. Sajnos mindkét probléma komoly hatással van a termékenységre. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködése a gyakrabb kórkép. A szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét, valamint megemeli a prolaktin mennyiségét. Nagyon jó hír azonban, hogy a gond egy egyszerű kivizsgálással (vérvétel és ultrahang) könnyen diagnosztizálható. A kezelése hamar elkezdődhet, ezáltal pedig gyorsan beköszönthet a gyermekáldás. Természetesen a vizsgálatot már a babaproject megkezdése előtt is érdemes megejteni, hiszen egyrészt nem mindig jár komolyabb tünetekkel a probléma, másrészt amennyiben mégis sikerül teherbe esni, pajzsmirigyzavar esetén nagyban megnő a vetélés esélye. Bár- mint említettük- van, hogy panaszmentes az állapot, megjelenhetnek bizonyos tünetek, melyek utalhatnak az állapot meglétére például.: alacsony pulzusszám, fáradékonyság, idegesség, lobbanékonyság, és végül, de nem utolsó sorban a normál étkezés melletti hízás.

Meddőség, illetve ismétlődő vetélések esetén feltétlenül javasolt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni. A pajzsmirigybetegség kialakulásában nagyon fontos szerepet játszik az öröklött hajlam is, így amennyiben valakinél előfordult a családban ilyen betegség, annak érdemes érdemes csupán csak ellenőrzés céljából is elvégeztetni a szűrővizsgálatot, de tervezett teherbeesés előtt még inkább. Ajánlott ellenőriztetni a TSH, és T3, ill. T4 és az anti TPO hormonok szintjét. Ezt egy egyszerű laborvizsgálattal megtehetjük.

Látogasson el Ön is a Benyovszky Orvosi Központba és kérje vizsgálati csomagunkat. A csomag tartalma TSH, anti TPO, T3, T4 hormonok szintjének mérése. A leletkiadás határideje laborba érkezést követően 24 óra.

A vizsgálati csomag díja: 14.900 Ft 

A csomag tartalma: TSH, T3, T4, anti TPO

Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

AMERIKAI ALVÁS AKADÉMIA JELENTÉSE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYRÓL

A „normális” azaz a karantén előtt időkben az alvás egészségre gyakorolt hatása Amerikában is közismert volt: …

A COVID-19 alvásra gyakorolt hatása-Angliai felmérések szerint

A The Sleep Charity és az Sleep Station  több mint 2700 embert érintő országos felmérése a lakosság  alvásának …

Ingyenes online tanácsadás a karanténban alváshoz – Alvás éve Magyarországon

A Magyar Alvás Szövetség, a nemzetközi szakmai világszervezet, a World Sleep Society magyarországi partnere, a hazai …

Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

Március 29-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi …

Koronavírus – 2020

Tisztelt Pácienseink! A kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel munkatársaink és az Önök …

WSD 2020/és az Alvás éve program Magyarországon

MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ÜZENETE Ezúton is megköszönjük mindazok munkáját, akiknek fontos az alvás “ügye” …