Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Az újévi fogadalmaink között nagy százalékban szerepelnek az egészségre törekvő vágyak mint fogyás, leszokás a dohányzásról, rászokás a testmozgásra, új táplálkozási szokások, stb.

De vajon hányan határozzák el, hogy mostantól rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra?

Reméljük, hogy ezzel az írással elindítunk egy folyamatot, és mostantól tömegek is csatlakozhatsz azokhoz, akiknek a megelőzésben hisznek!

Ismerje meg, milyen lépésekből áll és hogyan zajlik az EKG vizsgálat!

Ez a vizsgálati módszer a szív elektromos tevékenységét monitorozza, szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. Minden egyes szívdobbanásnál a szív elektromos jeleket bocsát ki, amelyek a test felszínén megfelelő pontokra elhelyezett elektródákkal (kis fémlemezek) felfoghatóak. Majd ezeket egy papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg.

Az elektrokardiográf (röviden EKG) által továbbítot jelekből az orvos le tudja olvasni a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát. De megtudja belőle azt is, hogy milyen a szív ingerképzése, ingervezetése. A ritmus-, vagy ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása is megállíptható a jelekből. Illetve az EKG segítségével tájékozódi tud, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

Bejelentkezés

Az EKG vizsgálatról

Általában 12 elvezetéses EKG-t készítenek, a végtagokra, illetve a mellkasfalra helyezett egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródával. Ahhoz, hogy az elektródákat rögzíthessék, ezeket a területeket szabaddá kell tenni. A vizsgálat alatt lehetőleg nyugodtan kell feküdni, nem szabad mozogni és beszélni. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Ez a készülék a szív által keltett elektromos jelzéseket átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Minden elektróda által közvetített jel külön-külön jelenik meg, vagyis  a 12 elvezetéses vizsgálat után 12 vonal látható a szalagon.


Mit mutat az EKG görbe?

Az EKG görbén hullámokat és szakaszokat különböztetünk meg. Eg egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és UMinden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

A P-hullám a pitvarokra vonatozik. A P- Q távolság az átvezetési idő a pitvar és kamra között. Ezt követi a Q, R és S-hullám, amely egy komplexumot alkotva a kamrák depolarizációját mutatja. Azután következik az ST-szakasz, amely a kamrák lassú repolarizációs szakasza. A T-hullám a kamrák teljes repolarizációját jelzi. A Q -T távolsága kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. Legvégül pedig az U-hullám következik. Ennek az eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését.

A szívünk a szervezetünk motorja. Törődjünk vele, ismerjük meg állapotát!

A szívbetegségek kezelésében igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejekorán diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos, akár fatális kimenetelű szövődmények előzhetők meg!

 

Bejelentkezés

Bejelentkezés
Comments for this post are closed.

Egynapos sebészet, vajon kinek köszönhetjük?

PROKTOLÓGIA – Ön biztos kezekben van nálunk, tapasztalt szakorvos végzi a  vizsgálatot  és a kezelést – …

COVID óvintézkedés

Kedves pácienseink tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványhelyzet miatt rendelőnkben fokozottan figyelünk a tisztaságra …

Szemünk fénye!

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, ha a gyermek az egyik, vagy mindkét szemével gyengébben lát, mert a látás …

TÜDŐGYÓGYÁSZAT!

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel …

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról …

Hagyományos Kínai Orvoslás

A hazánkban is elismert természetgyógyászati módszerek között megtalálható a hagyományos kínai orvoslás is, mely …