Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Az újévi fogadalmaink között nagy százalékban szerepelnek az egészségre törekvő vágyak mint fogyás, leszokás a dohányzásról, rászokás a testmozgásra, új táplálkozási szokások, stb. De vajon hányan határozzák el, hogy mostantól rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra?  Reméljük, hogy ezzel az írással elindítunk egy folyamatot, és mostantól tömegek is csatlakozhatsz azokhoz, akiknek a megelőzésben hisznek!

Milyen lépésekből áll és hogyan zajlik az EKG vizsgálat?

Ez a vizsgálati módszer a szív elektromos tevékenységét monitorozza, szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. Minden egyes szívdobbanásnál a szív elektromos jeleket bocsát ki, amelyek a test felszínén megfelelő pontokra elhelyezett elektródákkal (kis fémlemezek) felfoghatóak. Majd ezeket egy papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg.

Az elektrokardiográf (röviden EKG) által továbbítot jelekből az orvos le tudja olvasni a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát. De megtudja belőle azt is, hogy milyen a szív ingerképzése, ingervezetése. A ritmus-, vagy ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása is megállíptható a jelekből. Illetve az EKG segítségével tájékozódi tud, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

  • Az EKG vizsgálatról

Általában 12 elvezetéses EKG-t készítenek, a végtagokra, illetve a mellkasfalra helyezett egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródával. Ahhoz, hogy az elektródákat rögzíthessék, ezeket a területeket szabaddá kell tenni. A vizsgálat alatt lehetőleg nyugodtan kell feküdni, nem szabad mozogni és beszélni. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Ez a készülék a szív által keltett elektromos jelzéseket átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Minden elektróda által közvetített jel külön-külön jelenik meg, vagyis  a 12 elvezetéses vizsgálat után 12 vonal látható a szalagon.

  • Mit mutat az EKG görbe?

Az EKG görbén hullámokat és szakaszokat különböztetünk meg. Eg egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és UMinden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

A P-hullám a pitvarokra vonatozik. A P- Q távolság az átvezetési idő a pitvar és kamra között. Ezt követi a Q, R és S-hullám, amely egy komplexumot alkotva a kamrák depolarizációját mutatja. Azután következik az ST-szakasz, amely a kamrák lassú repolarizációs szakasza. A T-hullám a kamrák teljes repolarizációját jelzi. A Q -T távolsága kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. Legvégül pedig az U-hullám következik. Ennek az eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését.

A szívünk a szervezetünk motorja. Törődjünk vele, ismerjük meg állapotát!

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …