Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Az újévi fogadalmaink között nagy százalékban szerepelnek az egészségre törekvő vágyak mint fogyás, leszokás a dohányzásról, rászokás a testmozgásra, új táplálkozási szokások, stb.

De vajon hányan határozzák el, hogy mostantól rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra?

Reméljük, hogy ezzel az írással elindítunk egy folyamatot, és mostantól tömegek is csatlakozhatsz azokhoz, akiknek a megelőzésben hisznek!

Ismerje meg, milyen lépésekből áll és hogyan zajlik az EKG vizsgálat!

Ez a vizsgálati módszer a szív elektromos tevékenységét monitorozza, szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. Minden egyes szívdobbanásnál a szív elektromos jeleket bocsát ki, amelyek a test felszínén megfelelő pontokra elhelyezett elektródákkal (kis fémlemezek) felfoghatóak. Majd ezeket egy papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg.

Az elektrokardiográf (röviden EKG) által továbbítot jelekből az orvos le tudja olvasni a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát. De megtudja belőle azt is, hogy milyen a szív ingerképzése, ingervezetése. A ritmus-, vagy ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása is megállíptható a jelekből. Illetve az EKG segítségével tájékozódi tud, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

Bejelentkezés

Az EKG vizsgálatról

Általában 12 elvezetéses EKG-t készítenek, a végtagokra, illetve a mellkasfalra helyezett egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródával. Ahhoz, hogy az elektródákat rögzíthessék, ezeket a területeket szabaddá kell tenni. A vizsgálat alatt lehetőleg nyugodtan kell feküdni, nem szabad mozogni és beszélni. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Ez a készülék a szív által keltett elektromos jelzéseket átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Minden elektróda által közvetített jel külön-külön jelenik meg, vagyis  a 12 elvezetéses vizsgálat után 12 vonal látható a szalagon.


Mit mutat az EKG görbe?

Az EKG görbén hullámokat és szakaszokat különböztetünk meg. Eg egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és UMinden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

A P-hullám a pitvarokra vonatozik. A P- Q távolság az átvezetési idő a pitvar és kamra között. Ezt követi a Q, R és S-hullám, amely egy komplexumot alkotva a kamrák depolarizációját mutatja. Azután következik az ST-szakasz, amely a kamrák lassú repolarizációs szakasza. A T-hullám a kamrák teljes repolarizációját jelzi. A Q -T távolsága kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. Legvégül pedig az U-hullám következik. Ennek az eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését.

A szívünk a szervezetünk motorja. Törődjünk vele, ismerjük meg állapotát!

A szívbetegségek kezelésében igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejekorán diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos, akár fatális kimenetelű szövődmények előzhetők meg!

 

Bejelentkezés

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …