Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Üzenet a szívből, avagy miről beszél az EKG görbe?

Az újévi fogadalmaink között nagy százalékban szerepelnek az egészségre törekvő vágyak mint fogyás, leszokás a dohányzásról, rászokás a testmozgásra, új táplálkozási szokások, stb.

De vajon hányan határozzák el, hogy mostantól rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra?

Reméljük, hogy ezzel az írással elindítunk egy folyamatot, és mostantól tömegek is csatlakozhatsz azokhoz, akiknek a megelőzésben hisznek!

Ismerje meg, milyen lépésekből áll és hogyan zajlik az EKG vizsgálat!

Ez a vizsgálati módszer a szív elektromos tevékenységét monitorozza, szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. Minden egyes szívdobbanásnál a szív elektromos jeleket bocsát ki, amelyek a test felszínén megfelelő pontokra elhelyezett elektródákkal (kis fémlemezek) felfoghatóak. Majd ezeket egy papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg.

Az elektrokardiográf (röviden EKG) által továbbítot jelekből az orvos le tudja olvasni a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát. De megtudja belőle azt is, hogy milyen a szív ingerképzése, ingervezetése. A ritmus-, vagy ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása is megállíptható a jelekből. Illetve az EKG segítségével tájékozódi tud, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

Bejelentkezés

Az EKG vizsgálatról

Általában 12 elvezetéses EKG-t készítenek, a végtagokra, illetve a mellkasfalra helyezett egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródával. Ahhoz, hogy az elektródákat rögzíthessék, ezeket a területeket szabaddá kell tenni. A vizsgálat alatt lehetőleg nyugodtan kell feküdni, nem szabad mozogni és beszélni. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Ez a készülék a szív által keltett elektromos jelzéseket átalakítja, és papírszalagon görbe formájában rajzolja meg. Minden elektróda által közvetített jel külön-külön jelenik meg, vagyis  a 12 elvezetéses vizsgálat után 12 vonal látható a szalagon.


Mit mutat az EKG görbe?

Az EKG görbén hullámokat és szakaszokat különböztetünk meg. Eg egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és UMinden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

A P-hullám a pitvarokra vonatozik. A P- Q távolság az átvezetési idő a pitvar és kamra között. Ezt követi a Q, R és S-hullám, amely egy komplexumot alkotva a kamrák depolarizációját mutatja. Azután következik az ST-szakasz, amely a kamrák lassú repolarizációs szakasza. A T-hullám a kamrák teljes repolarizációját jelzi. A Q -T távolsága kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. Legvégül pedig az U-hullám következik. Ennek az eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését.

A szívünk a szervezetünk motorja. Törődjünk vele, ismerjük meg állapotát!

A szívbetegségek kezelésében igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejekorán diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos, akár fatális kimenetelű szövődmények előzhetők meg!

 

Bejelentkezés

Bejelentkezés
Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …