Változókori vérzések és vérzészavarok

Változókori vérzések és vérzészavarok

Rendellenes méhvérzésről beszélünk a ciklus hosszának, a vérzés időtartamának, a vérvesztés mennyiségének kóros eltérése esetén. Oka lehet a méhizomzat jóindulatú- (mióma) vagy rosszindulatú daganata (szarkóma), a méhnyálkahártya kóros növekedése (hiperpláziája) vagy rosszindulatú elfajulása, a hormonrendszer működésében jelentkező zavarok, a méhnyak bizonyos kóros állapotai, de belgyógyászati megbetegedések is (például véralvadási rendelleneségek).

A vérzészavar okának megállapításában, amennyiben felmerül, hogy a háttérben a méhnyálkahártya elváltozása áll, ezen elváltozás tisztázásában nagy segítséget nyújthat a méhnyálkahártya szövettani vizsgálata. A szövettani vizsgálatra az anyagvétel történhet méhkaparás (abrázió) révén, vagy ha a feltételek adottak, endorette, vagy pipelle segítségével, melyek méhnyálkahártya aspirációs mintavételi eszközök. Legnagyobb előnye, hogy altatás nélkül, ambulánsan kivitelezhető és minimális kellemetlenséggel jár (ritkán enyhe alhasi görcs). A mintavételi eszköz egy néhány milliméter átmérőjű műanyag cső szívódugattyúval, és a minta beszippantására szolgáló lyukkal, illetve lyukakkal (típustól függően). Fontos megjegyezni, hogy az így nyert minta a rosszindulatú, valamint a hormonális eredetű nyálkahártya elváltozások kimutatásában nagyon hatékony, de a méhnyálkahártya polipok és egyéb kis területre korlátozódó elváltozások vizsgálatára kevésbé alkalmas, ugyanis a nyálkahártya kevesebb, mint 50%-át érintő elváltozást nem mindig jelzi az így végzett mintavétel. Ezekben az esetekben a méhkaparás (abrázió) végzése javasolt.

Összefoglalva, mikor javasolt ez a módszer

  • hormonális eredetű vérzészavarok hátterében álló nyálkahártya elváltozások szövettani tisztázására
  • változókori vérzések okának kivizsgálására, valamint ultrahanggal észlelt változókori méhnyálkahártya megvastagodás szövettani hátterének tisztázására

 

Annak eldöntésére, hogy a beavatkozás szükséges-e, és feltételei adottak-e, előzetes szakorvosi konzultáció, vizsgálat feltétlenül javasolt, szükség szerint hüvelyi ultrahangvizsgálattal kiegészítve!

 Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …