Allergia – Prick teszt

Allergia – Prick teszt

 

Ne várja meg az allergia szezon kezdetét!

Pihentető alvás helyett nehézlégzés, a gondtalan strandolás helyett tüsszögés és szemviszketés, szemünk vörösen izzik a könnyezéstől. És milyen fantasztikus érzés lehet kint a szabadban sportolni, vagy kirándulni, érezni a nyári esték virágos illatát, a kerti locsolás után a vizes fű illatát! Mindennapi dolgok ezek, amelyek az allergiások életében sokszor csak vágyálomként vannak jelen. Pedig ennek nem kéne így lennie, hiszen az élet allergiával is teljes lehet, és a megszokott hétköznapok ugyanolyan örömmel és felszabadultsággal tölthetőek meg, mint allergia nélkül. De mi okozza az allergiát?

Fül-orr-gégész szakorvosunk néhány perc alatt kideríti!

Ha náthás tünetei (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés) évek óta az év bizonyos meghatározott szakában visszatérnek, vagy változó intenzitás mellett folyamatosan fennállnak, akkor

 MOST kérjen időpontot allergia vizsgálatra, mert a vizsgálat díja mindösszesen 19.990 Ft

 

Bejelentkezés


Ne hagyja, hogy az allergia megkeserítse az életét, tegyen a felszabadult mindennapokért, válassza Ön is az allergiás tünetek mielőbbi kezelését!

A vizsgálati díj tartalma:

– Allergiavizsgálat Prick-teszttel
– Szakorvosi konzultáció
– Életmód-tanácsadás
– Receptírás

Fül-orr-gégész szakorvos: Dr. Kovács Viktória

Nálunk mindig friss, kizárólag szabályosan hűtött, a vizsgálat elején felbontott szavatos tesztekkel történik a vizsgálat!


Mi az allergia?
Allergiának azt nevezzük, amikor a szervezet immunrendszere kórosan reagál általában ártalmatlan anyagokra (allergénekre). Ezek az anyagok jelen lehetnek a levegőben, ételben, vagy a megérintett tárgyakon. Az allergiának fontos szerepe van egyes betegségek (például aszthma és ekzema) kialakulásában is.

Az allergiás ember immunrendszere az allergén anyagokkal szemben speciális ellenanyagot, antitestet termel. Amennyiben a szervezet érintkezésbe kerül az adott allergén anyaggal, úgy az antitestek révén egyéb sejtekből bizonyos meghatározott vegyületek – például hisztamin – szabadulnak fel, amelyek az allergiás tünetek kialakulásáért felelősek.

Az allergia általában gyengébb panaszokkal kezdődik (pl. orrfolyás, orr- és szemviszketés), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos aszthmatikus roham is felléphet.

Légúti allergia teszt (Prick-teszt)
A légúti allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely pollennel, vagy egyéb légúti anyaggal való érintkezés miatt lép fel az allergiás reakció (allergiás nátha, asztma, kötőhártya gyulladás).
A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergénként viselkedik.
A füvek, gyomok közül a leggyakoribb allergiát kiváltó növény Magyarországon a parlagfű, a fekete üröm és az angolperje.
A fák közül a mogyoró és a nyírfa pollenje vált ki gyakran allergiás tüneteket.
Valamivel ritkábban vált ki allergiás reakciót a rozs, a tarackbúza, a zab, az árpa, a kukorica, a lándzsás útifű és a csalán.
A fák és a cserjék közül az éger, a nyárfa, a tölgy, a hárs, a fűz, a tiszafa, a platán, a szelídgesztenye, a kőris, és a juhar pollenje okozhat allergiás tüneteket.
Emellett légúti allergén lehet a házipor atka, állati szőrök, toll, valamint a penészgombák spórája.

A vizsgálat menete:
A teszt gyárilag előállított standardizált tesztanyag használatával zajlik. Az allergén anyagot a bőrre cseppentjük, majd egy apró, úgynevezett lándzsával 1 mm mélyen az allergént a bőrbe juttatjuk. A vizsgálatot pozitív és negatív kontroll mellett végezzük.

Pozitív reakció esetén 20-25 percen belül erythemás (piros) udvarral övezett csalángöb alakul ki az adott bőrterületen.

A vizsgálat végén hivatalos laboratóriumi pecséttel ellátott leletet adunk át, majd a páciens felvilágosítása szóban is megtörténik.

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …